donderdag 28 oktober 2010

Nieuw onderzoek snelkookpanmoord

Volgens de advocaten van Mehmet Y. (53),  mr. Jacques Taekema en mr. Natacha Harlequin, kan het hoofd dat bij de geruchtmakende snelkookpanmoord langs een snelweg werd gevonden nooit gekookt zijn geweest. Dat stelden zij vandaag in een persverklaring.

Mehmet Y. werd in 2009 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op zijn jongere broer en doodslag op zijn ex-vrouw. Het hoofd van zijn broer Ali Y. (28) zou hij in 1997 hebben uitgekookt in een snelkookpan.

In hoger beroep vraagt de verdediging het gerechtshof nu om proeven met de schedel die destijds is gevonden, door het Nederlands Forensisch Instituut te laten herhalen. Op die manier hopen de advocaten te kunnen aantonen dat Y. niet bij de moorden betrokken kan zijn geweest. „Als de veroordeling op een cruciaal punt al niet klopt, wat klopt er dan nog wel ?”, vragen zij zich af.

Het belangrijkste bewijs in de veroordeling van Y. waren de getuigenverklaringen die medeverdachte Tamara N. tegen hem aflegde. Zij zou Y. uit angst hebben geholpen bij zijn gruwelijke daad en kon het misdrijf daarom tot in detail navertellen.

Omdat eerdere verzoeken voor een nieuw onderzoek werden afgewezen, hebben de advocaten nu zelf de proef op de som genomen en diverse schapenschedels uitgekookt. Hun bevindingen hebben ze daarna vergeleken met de verklaringen van Tamara N.

Volgens de advocaten waren de schapenschedels na het kookproces zo goed als vergaan. "De verklaringen van Tamara N. zijn daarom naar alle waarschijnlijkheid onzin”, aldus Taekema. "Uit het sectieverslag dat destijds is opgesteld, blijkt dat de tong en de hersenen nog intact waren. Bij het kookproces met de schapenschedels liet de huid van de tong los en viel de schedel bijna volledig uit elkaar.”

Het lijk van Ali. Y werd in stukken gezaagd en door de vleesmolen gehaald. De lichaamsdelen werden teruggevonden langs de snelweg bij knooppunt Deil. De vrijwel kale schedel van Ali Y. werd een kilometer verderop aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat het DNA van de schedel overeenkwam met dat van de lichaamsdelen.

In 2004 werd Mehmet Y. op verdenking van moord opgepakt. Tamara N. werd in 2008 in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel voor betrokkenheid bij de moord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man gevonden in huis in Almelo

Vanmorgen is in een huis in de Constantijn Huygensstraat 6 in Amelo het lichaam van Erik Holland (43) gevonden. Zijn vriendin Bianca K. (36) kwam donderdagochtend om 06.00 uur naar het politiebureau met de mededeling dat de politie naar haar woning moest gaan. Daar troffen agenten het stoffelijk overschot aan. De vriendin is gearresteerd.

Volgens de politie is Erik Holland vermoedelijk door geweld om het leven gebracht. De man stond niet ingeschreven in het pand aan de Constantijn Huygensstraat. Het huis staat op naam van de verdachte. Volgens de poilitie hadden Bianca en Erik relationele problemen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Leon B. bekent dubbele moord

Leon B. (27) uit Rijswijk die twee weken geleden in Milaan is opgepakt, heeft bekend dat hij zijn partner Leia Mohensin (27) en hun zoontje Aiden (4) heeft gedood.  Na de dubbele moord vluchtte hij naar Italië.

De lichamen van Leia en Aiden werden op 7 oktober ontdekt in een woning aan de Mandolinestraat in Rijswijk. Een deurwaarder die bij het huis was omdat het die ochtend ontruimd zou worden, belde de politie toen er niet werd opengedaan.

Waarom Leon B. zijn vrouw en het kind heeft gedood, is nog niet helemaal duidelijk, meldt het OM. Mogelijk hebben de moorden te maken gehad met de aanstaande ontruiming van de woning.

De Italiaanse politie pakte de man op en leverde hem aan Nederland over. Hij werkte hieraan mee, meldt het OM. Leon B. verbleef in Milaan in een hostel. De onderzoeksrechter heeft vandaag bepaald dat Leon B. de komende twee weken nog in voorarrest blijft, daarna beslist de rechtbank of de voorlopige hechtenis verlengd wordt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak moordzaak Jurgen Oratio Jones

Een man (26) is vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van zijn achterneef Jurgen Oratio Jones op 26 september 2008 in een flat aan de Huissensestraat in Arnhem. Jones werd doodgeschoten bij een mislukte drugsdeal. Later op de dag volgen uitspraken tegen twee Amsterdammers van 23 en 28 jaar. Tegen hen is wegens moord twaalf jaar cel geëist. In en om het paleis van justitie zijn donderdag extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Buiten het gebouw staan dranghekken en de parketpolitie draagt kogelvrije vesten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Lekkende griffier in moordzaak Youssef Chahbouni

Bij de rechtbank in Den Bosch is zeer waarschijnlijk geheime informatie over lopende strafzaken gelekt naar de buitenwereld.

Dagblad ‘De Telegraaf’ is in bezit gekomen van verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken waarin een Marokkaanse vrouwelijke griffier van de rechtbank ter sprake komt. Het gaat om tapgesprekken uit het onderzoek naar de moord op Youssef Chahbouni (25) op 8 april vorig jaar in de Egbert Kortenaerstraat in Den Bosch waarbij een van de schutters nog altijd voortvluchtig is. De zaak heeft net gediend voor de rechtbank in Den Bosch en de uitspraak is gepland voor 25 november.

"Het heeft er alle schijn van dat de griffier raadkamergeheimen doorspeelde aan verdachten", zegt advocaat Justus Faber. "Zij sprak over twee verdachten, onder wie mijn cliënt. De griffier heeft zich kwalificerend uitgelaten over deze twee en onder meer gezegd dat een van hen aan het draaien is in zijn verklaringen. Dat is uiteraard zeer ernstig en kan voor een lopende strafzaak enorme gevolgen hebben. Het openbaar ministerie moet opheldering geven."

Ook strafrechtadvocaat Arthur van der Biezen, die een andere verdachte in de schietpartij bijstaat, neemt de zaak hoog op. "De besprekingen tussen rechters dienen altijd geheim te blijven. Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat en vraagt om onderzoek door de rijksrecherche."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook