donderdag 2 april 2009

Geen vervolging van (imaginair) Filipijns ‘Hitteam’

Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft de leden van het Filippijnse 'hitteam', dat in Nederland communistenleider José Maria Sison moest vermoorden, niet te vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten, zegt Sisons advocaat Michiel Pestman vandaag.

Het OM besloot eerder zelf al om dit niet te doen. Sison vocht die beslissing bij het hof aan, tevergeefs blijkt nu. De officier van justitie in kwestie heeft wel aangegeven dat het aannemelijk is dat er een 'Filippijns hitteam' in Nederland is geweest om Sison te liquideren. Maar de aanklager vindt dat er geen strafbaar feit is gepleegd omdat het moordteam ,,vrijwillig'' heeft afgezien van de liquidatie.

Uit de beslissing van het hof blijkt dat de rechters het hiermee eens zijn. Zij stellen dat er geen begin is geweest van de uitvoering van de aanslag.

Verder meent het hof dat een onderzoek in dit geval, tien jaar na dato, niet meer goed mogelijk is. Het is daarom niet te verwachten dat alle inspanningen nog voldoende bewijs gaan opleveren.

Vrijwel alle betrokkenen verblijven op de Filippijnen. Uit onderzoek van de nationale recherche is gebleken dat de Filippijnse autoriteiten enkele getuigen niet heeft kunnen traceren. Voor de getuigen en/of verdachten die wel gevonden zijn, geldt een ander probleem. Gezien de politieke situatie op de Filippijnen zullen de verklaringen niet ,,zonder meer'' betrouwbaar zijn, meent het hof.

Ook heeft het rechtscollege laten meewegen dat de Filippijnse autoriteiten geen eigen onderdanen uitleveren. Daardoor zullen de verdachten als ze wel zouden worden vervolgd, toch niet op hun proces verschijnen. Sison kan niet in beroep gaan tegen de beslissing van het gerechtshof.

Lijkt me een goede beslissing. Dat ‘hitteam’ bestaat alleen in Sisons hoofd. Het is niet eens zeker of er zo’n team in Nederland is geweest en wie dat dan zouden zijn. Daarbij komt nog dat Sison zich zelf niet eens voor een Filipijnse rechtbank wil verantwoorden voor misdaden die hij daar gepleegd heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachten moord Jo van Asten vrij

jo-van-asten2De verdenking tegen drie verdachten van de moord op Jo van Asten (55) (foto) uit Leende is zo sterk afgezwakt dat twee van hen, Frits V. (42) en Max. S. (44) uit Maastricht, vandaag zijn vrijgelaten. De derde, Yalgin M. (26) uit Tilburg, is wel vast blijven zitten, maar dat komt doordat na zijn aanhouding in januari bij hem thuis wapens en drugs zijn gevonden. Zij waren 20 jan 2009 gearresteerd. De Arrestatie leidde ook tot onderzoek bij de motorclub Satudarah, waar Yalgin M. lid van zou zijn.

Yalgin M. werd in 2000 veroordeeld tot tien jaar wegens moord op taxichauffeur Jos van Esch uit Haaren. Hij woonde toen nog in Vught.
Het stoffelijk overschot van Van Asten werd vorig jaar gevonden op een bospad in Bergeijk. De verwondingen wezen op een liquidatie, vermoedelijk in het hennepmilieu.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

2,5 jaar cel voor Siegfried Saez | meer volgt

siegfried-saez2 Siegfried Saez(61) (tekening) uit Schiedam is veroordeeld tot dertig maanden cel wegens het coördineren van een transport van 360 kilo cocaïne van de Belgische grens naar Den Hoorn.

De drugs waren verstopt in een vrachtwagencombinatie, die 5, 6 en 7 oktober 2006 met wisselende begeleiders en via diverse tussenstoppen naar een losplaats in Den Hoorn reed. Daar werd de losploeg aangehouden.

Siegfried Saez heeft het maar druk met processen. Zo staat hij ook terecht op verdenking van een moord in Hoofddorp en is hij verdachte in het grote liquidatieproces 'Passage', waar hij voor twee moorden terecht staat.

Siegfried zou bovendien – volgens een brief die zijn broer Melfrim in de zomer van 2005 schreef- de hand hebben gehad in de moord op Helio Stewart. Die was in 1993 kroongetuige in de drugszaak tegen de Surinaamse oud-legerleider Dési Bouterse. Melfrim schreef dat testament enkele maanden voordat hij zelf op Curaçao werd vermoord. De moord op Stewart is nooit opgehelderd, die op Melfrim Saez evenmin, mogelijk heeft Siegfried in beide de hand gehad. Voorts beschuldigd de brief van Melfrin Siegfried van de moord op Soraida Maxwell. Soraida Maxwell geldt officieel nog als vermist. Zij is in januari 1994 voor het laatst gezien in haar woning in Hoogvliet. Volgens de advocaat van Siegfried, mr. R. Hagenaars, is zijn cliënt al eerder berecht in deze zaak en is hij toen vrijgesproken. Soraida Maxwell was de vrouw van Kenny Rampenburg. De inmiddels overleden Rampenburg zou samen met Siegfried de moord op een Antwerpse diamantair en zijn vriendin hebben gepleegd, waarvoor Saez nu in het Passage proces terecht staat. Saez zou een verhouding hebben gehad met Soraida. Saez wordt in de brief van zijn broer eveneens beschuldigd van de moord op R. Heeren in 1985 en J. van Wanroj in 1986

Saez kan zich sinds kort ook verheugen op de aandacht van Peter R. de Vries die binnenkort een item aan hem wijdt. Dit lijkt geheel en al in te gaan tegen de normale handelswijze van de Vries, die zoals bekend zijn handen niet brandt aan een echt gevaarlijke misdadiger, of het moet zijn om ze op een of andere manier te ontlasten.

Toch valt het ook deze keer wel mee. Saez is een man van 61 die naar alle waarschijnlijkheid de rest van zijn leven achter de tralies door zal brengen en die waarschijnlijk geen familie heeft die Peter even een bezoekje zal brengen. Je hoeft je dan ook niet af te vragen waarom de Vries geen aandacht besteed aan andere verdachten in het Passage proces die van minstens zo erge feiten worden verdacht. Ik zie hem nog geen item doen over bijv. Jesse Remmers, Sjaak Burger of Ali Akgün. Misdaadjournalist is natuurlijk een leuk vak, maar het moet niet te gevaarlijk worden. Een helertje hier, een oplichtende zigeuner daar, mogelijk een oud familiedrama, misschien wel allemaal erg, maar in principe geen gevaarlijke mensen voor Peter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De Filipijnen wil uitlevering van Joma Sison

JoMa Sison met Filipijns congreslid en voormalig presidentskandidate Loren Legarda in Utrecht
joma-loren-legarda

De regering van de Filipijnen gaat Nederland vragen de Filipijnse communistenleider José Maria (‘Joma’) Sison uit te leveren.

Norberto Gonzalez, de Nationale Veiligheidsadviseur van de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo liet weten dat Sison nog steeds verantwoording dient af te leggen voor de moordaanklacht die is ingediend door familieleden van voormalig medestrijders die hij omgebracht zou laten hebben. Gonzalez bevestigt dat de Filipijnen geen uitleveringsverdrag met Nederland hebben en dat daarom naar een andere manier moet worden gezocht om Sison in Manila te krijgen.

Het Openbaar Ministerie in Nederland liet eerder deze week (31 maart) weten dat het de vervolging van Sison voor zijn vermoedelijke betrokkenheid bij moordaanslagen op de Filipijnen heeft stopgezet (check here for english text on ABC News). Tegen Sison was onvoldoende bewijs gevonden. Als reactie hierop vroeg Sison daarom gisteren of hij van de EU-terroristenlijst zou worden afgevoerd. Het OM is overigens niet overtuigd van zijn onschuld en gaf o.a. aan dat zij stuitte op ‘een muur van angst’ bij het horen van getuigen.

Romulo Kintanar, vermoord
romulo kintanar
De 70-jarige oprichter van de Communistische Partij van de Filipijnen (CPP) en haar gewapende tak de New People's Army (NPA) (Tagalog: Bagong Hukbong Bayan) werd op 28 augustus 2007 in zijn woonplaats Utrecht aangehouden, maar kort daarop weer vrijgelaten. Sison werd ervan verdacht vanuit Nederland opdracht te hebben gegeven voor het vermoorden van vroegere medestanders op de Filipijnen. Een aantal liquidaties is in 2003 en 2004 gepleegd. Het gaat om onder meer twee moorden op politieke tegenstanders Romulo Kintanar (2003) en Arturo Tabara (2004), gepleegd op de Filipijnen. Bij de moord in 2004 kwam ook Tabara's schoonzoon, Stephen Ong om het leven. Sison ontkent dat hij daarmee iets te maken heeft gehad.

Sison heeft geen verblijfsstatus als asielzoeker in tegenstelling tot bijvoorbeeld medestrijders (Leden van het NDF-National Democratic Front) Louis Jalandoni en zijn vrouw Coni Ledesma (ironisch genoeg een voormalig jezuietenpriester en een non, die getrouwd werden door Aartsbisschop Jaime ‘Cardinal Sin’ ). De laatste twee waren de eerste Filipino’s die politiek asyl kregen in Nederland (1976) en hebben ook het Nederlanderschap bemachtigt. Sison echter geniet een gedoogstatus en een uitkering van de Nederlandse Staat (welke echter werd stopgezet nadat hij op de terroristenlijst werd geplaatst).

Sison's naam op de EU terroristenlijst
sison-terroristenlijst
JoMa Sison staat op de USA lijst van gezochte terroristen (sinds 9 of 12 Augustus 2002). Net als zijn organisatie de NPA. Nederland had hem als gevolg daarvan op een Nederlandse terroristenlijst gezet (13 Augustus 2002) maar hem daar later weer vanaf gehaald. Wel staat hij nog steeds op de EU-terrorismelijst (sinds Oktober 2002).

Sison zat in de Filipijnen 9 jaar in de gevangenis tijdens het Marcos regime, maar werd vrijgelaten door zijn opvolgster Cory Aquino –naar verluidt als gevolg van een deal waarbij de communistische partij Aquino zou hebben geholpen de verkiezingen te winnen. Sison kreeg tijdens een bezoek aan Nederland in 1986 te horen dat zijn paspoort was ingetrokken en is toen in Nederland gebleven.

Demonstratie op de Dam voor vrijlating JoMa Sison 30 augustus 2007
30-aug-2007
De laatste jaren staat zijn rol danwel invloed in de Filipijnse communistische partij ter discussie. Volgens sommigen is hij verworden tot een saloncommunist die zich de aandacht van de Filipijnse gemeenschap in Nederland laat welgevallen en nog graag eens deelneemt aan de tot nog toe vruchteloze ‘vredesbesprekingen’ tussen de NDF en de Filipijnse regering. Volgens andere (voornamelijk Belgische communistische kringen) zou hij nog veel invloed hebben en geeft hij zijn bevelen aan de communistische partijin de vorm van ‘meningen’ en pamfletten om zo in Europa niet beschuldigd te kunnen worden van terrorisme. Volgens Joma zelf wil hij gewoon ‘rustig leven’. Dat laatste is overigens niet af te zien aan de hoeveelheid politieke pamfletten die hij op internet publiceert.

Wat betreft de uitlevering van Joma Sison bestaat veel weerstand in de Filipijnse gemeenschap in Nederland. Het is natuurlijk wel zo dat iedereen verantwoording hoort af te leggen voor de rechtbank voor daden waarvan hij beschuldigd wordt en dat Nederland ook zijn eigen onderdanen aan het buitenland uitlevert, zelfs als de aanklacht gammel of onwaarschijnlijk is. Sison heeft bovendien geen reguliere verblijfsstatus in Nederland.

In 2007 zijn zowel Joma Sison als ook Louis Jalandoni in de Filipijnen in staat van beschuldiging gesteld na de ontdekking van een massagraf met 67 lichamen in de barangay (dorp) Kaulisihan in de gemeente Inopacan in de provincie Leyte in de Filipijnen (The Philippine Star 03/26/2007). Satur Ocampo -een ander NPA-CPP-NDF kopstuk, en tevens politicus, lid van het huis van afgevaardigden- is eveneens in staat van beschuldiging gesteld. (Zie ook 'Purging case' vs Sison, Jalandoni, Ocampo moved to Manila).

Sison werkt op het NDF informatiekantoor in Utrecht aan de Amsterdamsestraatweg no. 50, Tel 030-2368722 en is beschikbaar voor interviews: Tel 030-2805781.

De NPA heeft overigens wél de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moor op Kintanar. Na de moord zei NPA woordvoerder Gregorio "Ka Roger" Rosal

It was absolutely correct to put an end to his rotten, criminal, counter-revolutionary and bloody record.

Volgens Joma Sison is Kintanar omgebracht door de NPA omdat het een ‘contra-revolutionair’ was die voor de regering werkte en zich verzette tijdens zijn ‘arrestatie’ door de NPA, volgens anderen was zijn enige fout dat hij het niet eens was met het leiderschap van Joma Sison en daarom de partij de rug toe had gekeerd.

Voor wie soms heimwee heeft naar de commie jaren 70 rethoriek even een quote van Marco Valbuena, media voorlichter van de CPP op de website van het NDF info kantoor, naar aanleiding van Sison's ontslag van rechtsvervolging:

There will be no letup, however, in Comrade Sison’s struggle against continued efforts of the imperialists and the Philippine puppet reactionaries to persecute and stifle him," said the CPP. It pointed out to "other fascist and ‘legal’ instruments, including the sinister US and European Union’s ‘terrorist’ tag on Comrade Sison as well as the CPP and the NPA.

Zie ook:


Zie ook de twijfelachtige rol van Andrée van Es in het geheel

Update September 2011: Volgens Wikileaks was de dans rondom Sison vooral bedoeld om het vredesproces met de NPA te beïnvloeden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Drager ‘corrupt’ shirt alsnog voor de rechter

corrupt Dénis van Vliet (31) uit Tilburg moet twee jaar nadat hij een bekeuring kreeg voor het rondlopen in een t-shirt dat door de politie werd ervaren als beledigend, alsnog voor de rechter verschijnen. Vandaag werd de dagvaarding uitgereikt. Hij moet donderdag aanstaande al voor de rechter verschijnen.

Van Vliet zegt door de oproep verrast te zijn: ,,Vorig jaar werd de rechtszaak tegen mij drie dagen voor de zitting afgeblazen, nu krijg ik minder dan een week van tevoren te horen dat ik alsnog voor de rechter moet verschijnen.” Die zitting werd destijds uitgesteld na een aangekondigde protestactie. De Nieuwe Revu had namelijk iedereen opgeroepen met het omstreden T-shirt naar de zitting te komen. Omdat de politie verwachtte dat veel mensen dat ook daadwerkelijk zouden doen, werd de zaak uitgesteld.

Van Vliet’s advocaat is zo mogelijk nog meer verrast. ,,Vorig jaar werd mijn cliënt smaad en laster ten laste gelegd, nu wordt hij beschuldigd van belediging van een ambtenaar in functie,” zegt Anand Jhingoer. Hij vindt de termijn tussen dagvaarding en zitting ook ‘absurd kort’.

Waarom de rechtszaak vorig jaar werd afgeblazen maar nu uiteindelijk toch plaatsvindt, is hem niet duidelijk. ,,Misschien is er een verband met een zaak in Rotterdam, waar een verkoper van t-shirts met dezelfde opdruk onlangs is veroordeeld in hoger beroep.”

Die verkoper, ook een cliënt van Jhingoer, moest zich eveneens verantwoorden voor belediging van een ambtenaar in functie. ,,Het gekke is dat het t-shirt met de tekst ‘corrupt’, waarbij de ‘o’ was vervangen door het politielogo, in de ogen van de rechtbank wél beledigend was maar shirts met hetzelfde logo in het woord ‘poep’ niet.”

Van Vliet kreeg in 2007 in Tilburg op straat een boete. Hoewel hij volhield dat de tekst op zijn shirt een parodie was, vonden politie en burgemeester Vreeman de tekst beledigend. In augustus volgde daarom een schikkingsvoorstel van 170 euro. Dat bedrag weigerde Van Vliet te betalen waardoor hij vorig jaar werd gedagvaard.

De advocaat van Dénis zei eerder dat de kans groot is dat hij wordt vrijgesproken. Hij zegt dat je de tekst op het kledingstuk dubbel kan opvatten. Je kan denken dat de drager van het T-shirt corrupt is en de politie daarom haar stempel op die persoon heeft gedrukt. Als een soort van oormerk. Of je kan denken dat de drager van het T-shirt de politie corrupt vindt. En dat mag, want die mening is volgens de advocaat geen schending van maatschappelijke normen en waarden. Laster is sowieso moeilijk hard te maken want dan is van belang dat de uitspraak niet waar is en dat de drager wéét dat het niet waar is.

Zie ook “Politie pakt man met 'Corrupt' T-shirt op

Staat in schril contrast met: Moordenaar mag agent uitschelden



Update 12 Juni: Dénis wordt veroordeeld tot 170 euro voorwaardelijke boete

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook