woensdag 8 oktober 2008

Foto Karperton verkrachter vrijgegeven

zedenalkmaar-karpertonDe politie in Alkmaar is op zoek naar de verkrachter die op deze foto staat weergegeven. Hij verkrachtte op brute wijze op 12 september een 28 jarige vrouw in Alkmaar die haar auto parkeerde in parkeergarage "De Karperton", aan de Dijk 16-20 in Alkmaar. Omstreeks 19.35 uur betaalt de vrouw haar kaartje in de parkeergarage. Zij neemt daarna de lift naar de vierde etage waar haar auto geparkeerd staat. Zij stapt in haar auto. Op het moment dat zij haar sleutel in het contactslot wil doen stapt er een man in die naast haar op de passagierstoel gaat zitten. Rond 19.40 uur rijden ze de parkeergarage uit. Hierna vindt de verkrachting plaats.

Update 17 Oktober: De inmiddels gearresteerde verdachte wordt nu ook verdacht van een ander zedenmisdijf en moord.
Update 20 Oktober 2009 Arvin Y. handelde in opdracht van geesten

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Toneelgroep 'A Sa Go' vrijgepleit van groepssmokkel

Leden van de Surinaamse toneelgroep A Sa Go hebben opgelucht gereageerd op de veroordeling van de vijf bolletjesslikkers. De vier mannen, onder wie acteur Johnie Sprokkelam, en een vrouw kregen deze week zes en zeven maanden celstraf opgelegd voor het smokkelen van cocaïne onder de vlag van A Sa Go.

De rechtbank in Haarlem achtte niet bewezen dat er sprake is geweest van georganiseerd drugstransport.

“Het is een hele goede dag voor ons”, aldus A Sa Go-voorman Humphrey van Hetten. De uitspraak van de Haarlemse rechtbank komt voor A Sa Go-leden Yolanda Wassenaar en Humphrey van Hetten als een grote opluchting. “Ik ben heel blij met de uitspraak. Ik weet dat ik er niets vanaf wist. Ik lijd er nog steeds onder”, reageert Wassenaar tegenover Radio Nederland Wereldomroep (RNW). Zij reisde destijds samen met de vijf veroordeelden naar Nederland. Ook Van Hetten reageerde verheugd. “Ik dank iedereen die ons heeft bijgestaan. Het was voor ons een stigma. Zelfs aan sommige familieleden moest ik steeds vragen beantwoorden.”

De drugssmokkelaars, die half juni werden opgepakt, waren lid van het toneelgezelschap en hadden tussen de 500 en 900 gram drugs bij zich. Eén persoon had een kilo cocaïne geslikt. Hij kreeg zeven maanden opgelegd. Johnie Sprokkelman is één van de leden van de Surinaamse toneelgroep A Sa Go, die tezamen met vier anderen werd veroordeeld wegens het smokkelen van cocaïne via cocainebolletjes. De vijf, vier mannen en een vrouw, werden deze week tot zes en zeven maanden celstraf veroordeeld.

De straffen vallen lichter uit dan in de zaak tegen Parbo-brassband. Hierbij werd door de rechtbank wel bewezen geacht dat er sprake was van groepsmokkel.

Advocaat Gerald Roethof van Wassenaar is ondanks de uitspraak ontevreden over de gang van zaken. “Ik ben verrast dat justitie er zo lang mee heeft gewacht de zaak tegen mijn cliënte te sluiten. Het zou het Openbaar Ministerie sieren om in een vroeg stadium te zeggen dat zij ten onrechte als verdachte is aangemerkt.” Het vonnis is voor hem dan ook een afsluiting van de zaak tegen Wassenaar. “Zij had geen grammetje drugs bij zich. Deze personen hebben op individuele basis gesmokkeld.” Tijdens de zitting is volgens Roethof geen enkel negatief woord over Wassenaar gevallen. “De strafzaak tegen de populaire toneelspeelster moet nu officieel worden afgesloten. Ze is ten onrechte als verdachte aangehouden”, zei Roethof.

Roethof is ook niet te spreken over de manier waarop bepaalde delen van het Surinaamse bedrijfsleven met wie Wassenaar zaken deed, met de zaak zijn omgesprongen. Jammer dat bedrijven zonder iets over de zaak te weten en slechts op basis van een aanhouding niet meer met haar wilden werken. Men zou moeten weten hoe snel justitie in Nederland mensen aanhoudt, aldus de advocaat. Iedereen kan op een gegeven moment in een bepaalde situatie komen te verkeren waarbij beschuldigingen geuit worden. “ Heel Suriname vliegt graag met de KLM. Aan de andere kant is KLM wel de luchtvaartmaatschappij die weet dat vanuit Suriname gekoerierd wordt, maar toch blijft vliegen. Niemand zegt dat ze geen zaken meer met KLM willen doen. Jammer dat er zo is omgegaan met de zaak van Wassenaar die wel blij is met de uitspraak in de zaak”, besluit Roethof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Mogelijk staartje voor moord Bon Futoro

bron: Antilliaans Dagblad - Dick Drayer

De moord in Bon Futuro op Cornelis Walker vorige maand kan nog een staart krijgen; het einde zou nog niet in zicht zijn. Zo heeft gevangene Reiono Cijntje, vriend en mede-bendelid van Walker, ogenblikkelijke overplaatsing aangevraagd omdat hij vreest voor zijn leven. Zijn overplaatsing is echter niet gehonoreerd, zo bevestigd zijn advocaat.

Vandaag, precies twee weken na de moord op Walker in de gevangenis, is er een spoeddebat (!) in de Staten over de situatie in Bon Futuro naar aanleiding van de recente ontsnappingen en de liquidatie.

Er zijn nogal wat vragen te beantwoorden door minister David Dick (PAR), die verantwoordelijk is voor de veiligheid van een ieder die onder de hoede van Justitie is geplaatst. Eén van de prangende vragen van de familie is waarom Walker gedurende zijn gehele voorarrest afgezonderd is opgesloten - voor zijn eigen veiligheid - maar uitgerekend twee weken voor zijn vonnis zonder medeweten van zijn advocaat geplaatst werd in blok 7? En hoe kan een gevangene van wie het vermoeden bestaat dat zijn leven in gevaar is, ook binnen Bon Futuro, zonder begeleiding in de gangen voor de Vocational Building vrij rondlopen?

De gangen in de Bon Futuro gevangenis voor de Vocational Building zijn berucht. Iedereen die iets met de gevangenis van doen heeft, moet er zijn of moet er doorheen: bezoekers, gevangenen, bewakers, artsen en advocaten. Ook Cornelis Walker moest er doorheen. In de morgen van 23 september bezoekt hij zijn sociaal-maatschappelijk werker en wordt op weg terug naar zijn cel in blok 7 in koele bloede vermoord. Het wapen van het kaliber .38 wordt door de dader, als een ‘foot-print’ op zijn borst gelegd.

De situatie in Bon Futuro is daags na de moord, uitermate explosief. Bewakers en personeel voelen zich volgens woordvoerder Aldino Schoop, “niet veilig”. Gevangenen zo mogelijk nog minder. Vigilante berichtte afgelopen week dat de liquidatie op Walker nog een lange staart zal krijgen: het einde is volgens de krant nog niet in zicht. En ook de Tweede Kamer is ernstig bezorgd en heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatsecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties.

Cornelis Emanuel Walker wordt op 16 april 1969 geboren in St. Vincent. Hij wordt grotendeels opgevoed door zijn oma, maar verhuisd midden jaren zeventig met zijn moeder naar Curaçao en komt terecht in Seru Fortuna. Hij doorloopt de MAVO en krijgt bij zijn vriendin 3 kinderen. Cornelis staat al snel te boek als een sociale jongen, die het opneemt voor mensen die benadeeld worden door anderen. Hij speelt daarbij meestal eigen rechter en gaat vuurwapengebruik niet uit de weg.

Het duurt tot het begin van de jaren negentig wanneer Cornelis voor het eerst met Jusitie in aanraking komt. Hij pleegt met vrienden uit de buurt een bankoverval op een MCB-filiaal en wordt veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Na zijn verblijf in Bon Futuro rijst zijn ster in Seru Papaya. Walker is een charismatische man, die gauw vrienden maakt en die niet bang is om met een vuurwapen in de bres te springen voor mensen in de buurt die lastig worden gevallen door rivaliserende bendeleden uit de buurt. Al gauw vormt de groep rond Walker een eigen bende en maakt hij behalve vrienden ook veel vijanden. Binnen zijn eigen bende had de eigengereide Walker ook vijanden. Zo wordt een Jamaicaanse vriend met de naam Smitó genoemd als grote man in de bende van Walker, die het geregeld aan de stok heeft met Walker. Walker weet ondertussen dat hij op de liquidatielijst staat, want in mei 2007 wordt hij beschoten en raakt daarbij gewond. Op 26 augustus 2007 schiet hij, samen met zijn maatje Reino Cijntje, vermoedelijk als wraak ene ‘Chamo’ van een rivaliserende bende neer, maar deze overleeft de aanslag. De politie krijgt door deze liquidatie zicht op andere activiteiten van Walker, zoals een eerder gepleegde liquidatie op Rignald Marcelino Djaoen (Regi) op 3 augustus 2006.

In November 2007 wordt Cornelis Walker samen met Ludwig ‘Pushi’ Geertruida gearresteerd in wat nu bekend staat als de ‘Basora-zaak’. Er worden hem tien feiten ten laste gelegd, waaronder diefstal van dure auto’s (SUV’s), vuurwapenbezit, de moord op ‘Regi’ en de poging tot moord op ‘Chamo’.

Walkers maatje, Reino Cijntje wordt ook aangehouden en veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Justitie wil echter de straat schoonvegen met Walker en Pushi (vandaar de naam Basora) en houdt de zaak tegen hen aan om alle ten laste gelegde feiten rond te krijgen. Het dossier zal uiteindelijk zo’n 10.000 pagina’s tellen.

Gedurende zijn voorarrest wordt Walker op dringend verzoek van zijn advocaat geplaatst op Bonaire. Walker heeft dan al zoveel vijanden, dat zijn veiligheid, volgens zijn advocaat, niet gewaarborgd kan worden in Bon Futuro. Twee maanden later, in februari is Walker echter alweer terug in Bon Futuro omdat hij op Bonaire niet te handhaven is. Opnieuw doet zijn advocaat een dringend beroep op Justitie om hem in ieder geval in afzondering op te sluiten, hetgeen ook gebeurt. Walker wordt geplaatst in FOBA (Forensische Observatie en Behandeling Afdeling), de psychiatrische afdeling van Bon Futuro. Tijdens de verhoren in Bon Futuro geeft Walker aan dat hij over ‘Pushi’s’ rol in de Basora-zaak wel wil praten, maar alleen als Justitie bereid is om een persbericht in de krant te publiceren. Walker voelt namelijk de hete adem van zijn vijanden in zijn nek en wil naar buiten toe duidelijk maken dat hij sterk is en niet doorslaat tijdens de verhoren. Het Antilliaans Dagblad is in het bezit van dit ‘ persbericht’, (zie kadedat overigens niet geplaatst is in de media.

Walker formuleert letterlijk dat het volgende in de krant moet staan:

“Cornelis Walker is een zeer vuurwapengevaarlijke verdachte op Curaçao. Hij lijkt alsof die man in een kelder woonachtig was en in de nachtelijke uren naar buiten kwam, om zijn daden te plegen. () Hij rekent dan af met zijn vijanden. De politie deed al lang onderzoek naar hem. () Nu houdt de politie hem vast in een kelder met tralies. Tot nu toe heeft de politie moeilijkheden, verklaringen uit zijn mond te krijgen.”

Walker wil dit bericht met foto in de krant. Het liefst een foto, waarop hij een ketting draagt.

In juni 2008 wordt Walker na een vechtpartij, waarbij hij zijn middenhandsbeentje breekt, opnieuw overgeplaatst. Nu komt hij terecht in de afdeling Afzondering.

Deze onaangekondigde overplaatsing is acceptabel voor Walker, omdat zijn veiligheid daar in ieder geval gegarandeerd kan worden. Half september komt echter onverwacht een eind aan zijn afzondering en wordt Walker – zonder medeweten van zijn advocaat - geplaatst in blok 7 van Bon Futuro. De directie van de gevangenis geeft voor deze overplaatsing geen motivatie, maar voor Walker zal dit grote gevolgen hebben, zoals op 23 september blijkt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook