vrijdag 24 juni 2016

Uitspraak: 16 jaar en tbs in hoger beroep gifmoord

'Gifmoordenares' Ada S. (54) is vandaag in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Tegen de vrouw was eind mei twintig jaar cel en tbs geëist door het Openbaar Ministerie.

De vrouw is volgens het hof schuldig aan de dodelijke vergiftiging van haar echtgenoot in 2012. Ook staat volgens het hof vast dat ze acht jaar eerder in Enkhuizen haar toenmalige man hulpeloos achterliet, waarna hij overleed. Verder stichtte ze in 2013 brand in de woning van de man met wie ze vanaf oktober 2012 een relatie had.

De vrouw sloot in 2012 met vervalste papieren een levensverzekering af op naam van haar toenmalige echtgenoot, zonder dat hij daarvan wist. Nadat ze hem korte tijd later met een overdosis medicijnen had omgebracht, streek ze een kwart miljoen euro op.

Ada S. werd in eerste aanleg veroordeeld tot twintig jaar cel, zonder tbs. Volgens het hof is uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek echter komen vast te staan dat de vrouw een pathologische leugenaar is en een gebrekkig geweten heeft. Daarnaast is het gevaar op herhaling groot.

"De vrouw afstraffen en onbehandeld laten terugkeren in de maatschappij is een te groot gevaar voor de samenleving', concludeert het hof. Dat legde wel een iets lagere gevangenisstraf op dan de rechtbank, omdat Ada S. door haar persoonlijkheidsstoornis niet volledig toerekeningsvatbaar is voor haar daden.

Het hof verweet de vrouw dat ze bij de moord op haar echtgenoot Tjipke van der Ploeg in 2012 "uiterst geraffineerd, planmatig en berekenend" te werk ging. Verder kan de dood van haar eerste man worden toegerekend aan haar nalatigheid. "Ze wist dat haar echtgenoot stervende was en sloeg desondanks het advies in de wind medische hulp in te schakelen", aldus het hof.


De zaak tegen Ada S., ook schuldig aan oplichting en valsheid in geschrifte, kwam na de dood van haar man in 2012 aan het rollen. Toen de vrouw kort na zijn overlijden nauwelijks emoties toonde en geldzaken snel wilde afhandelen, kreeg de familie van het slachtoffer argwaan. Er waren toen al bedenkingen vanwege zijn plotselinge overlijden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Liquidatie in Utrecht

Wout Sabee (70) is vandaag in de Utrechtse wijk De Meern in zijn tuin werd omgebracht.Het Openbaar Ministerie vreesde eerder dit jaar al voor het leven van Sabee

Justitie waarschuwde de ras Utrechter dat hij mogelijk gevaar liep. Er werd beveiliging aangeboden, maar daar wilde Sabee geen gebruik van maken.

Ook voor de omwonenden komt de gewelddadige moord niet als een verrassing. ,,Twee jaar gelden overleefde hij ternauwernood een kogelregen. Het was een kwestie van tijd totdat iemand hem opnieuw te grazen zou nemen", verzucht een overbuurman.

Volgens getuigen stond Sabee, die z'n vermogen verdiende in de drugswereld, de hegjes te snoeien en werd even voor 12 doodgeschoten.

Een donkere jongen met bivakmuts is volgens de politie het erf opgelopen en heeft meerdere dodelijke schoten gelost. Sabee vrouw Catharina stormde naar buiten en schreeuwde moord en brand. Volgens een getuige heeft ook zijn dochter moeten toezien hoe reanimatie niets uithaalde. De schutter zou bij een ander in een grijze auto zijn gestapt. Van het duo ontbreekt ieder spoor.

Twee jaar geleden reden Utrechters Wilco B. en Henry J. Sabee voor zijn huis klem en doorzeefden zijn auto met kogels. Hij overleefde de aanslag. Volgens buren was hij net klaar met een intensieve revalidatieperiode.

Het is de tweede moord in een kleine week tijd in Utrecht. Woensdag werd in Overvecht Ranko S.(45) geliquideerd. Hij was getuige in de zogenoemde 26koper-zaak, waarin acht mannen terecht staan voor liquidaties, drugs- en wapenhandel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook