woensdag 18 november 2009

10 jaar voor doodslag Cees de Haas

Een 35 jarige Joegoslaaf uit Leiderdorp is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag op Cees De Haas (69) op 18 december 2008 in diens woning in de Oppenheimstraat Leiden.

De rechtbank acht bewezen dat de Joegoslaaf Cees de Haas met meerdere steken met een briefopener heeft omgebracht. De rechtbank acht echter niet bewezen dat het met voorbedachte rade geschiedde, waardoor hij vrijgesproken wordt van moord. De Rechtbank acht eveneens niet bewezen  dat de Haas om het leven is gebracht met het doel spullen (schilderijen, giropasje) van hem te stelen.

Het slachtoffer en de verdachte hebben een relatie gehad. De Haas maakte daar echter een eind aan en knoopte andere contacten aan, hetgeen de Joegoslaaf niet kon verkroppen. Slachtoffer is kort voor het delict op het politiebureau geweest om zijn angst voor de Joegoslaaf te melden. Getuigen hebben de Joegoslaaf bij herhaling horen zeggen: “ik vermoord hem echt als hij het nog een keer doet”.

Ook heeft de Joegoslaaf in de gevangenis tegen een medegevangene gezegd de Haas te hebben neergeschoten.

Aanvankelijk heeft de Joegoslaaf na het delict zelf 112 gebeld. Al snel rees er echter argwaan en hij werd in februari gearresteerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe rechters moordzaak Utrecht

De wrakingskamer van de rechtbank in Utrecht heeft vandaag bepaald dat rechtszaak tegen Cartney K.(21) uit Rotterdam en Leonard S. (27) uit Utrecht, die worden beschuldigd van een moord in Utrecht, moet worden overgedaan, maar dan met andere rechters

Tegen de hoofdverdachte, Cartney K., werd op 6 oktober levenslang geëist. De officier achtte bewezen dat de verdachte een moord en twee gewapende berovingen heeft gepleegd. De medeverdachte, Leonard S., hoorde toen zestien jaar cel tegen zich eisen.

Al langer was bekend dat de politie in het vooronderzoek gesprekken had opgenomen en afgeluisterd zonder schriftelijk bevel van de officier van justitie. De advocaten hebben de rechtbank verzocht om hierover een groot aantal getuigen te horen. Dat verzoek heeft de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak afgewezen.

Bij de uitgebreide motivering van die afwijzing heeft de rechtbank overwogen dat de belangen van de verdediging hierdoor niet kunnen zijn geschaad. Zodoende is volgens de wrakingskamer de vrees gerechtvaardigd dat de rechtbank zich tijdens de behandeling van de zaak al een oordeel gevormd zou kunnen hebben over de mogelijke gevolgen van een vormverzuim. Over die vraag dient de rechtbank zich echter pas te buigen na de behandeling van de zaak, bij het eindoordeel.

Dit betekent overigens niet dat de rechtbank zich al uitgelaten had over een mogelijk eindoordeel.

De uitspraak van de wrakingskamer
Opnieuw Levenslang geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook