maandag 15 maart 2010

Agent vervolgd na achtervolging

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat de politieagent (28) vervolgen die 6 oktober een onschuldige man (25) aanreed. Hij had de man aangezien voor een overvaller. Volgens justitie heeft de agent zich schuldig gemaakt aan gevaarlijk rijgedrag.

Politieagenten in een auto spraken het slachtoffer de bewuste dag aan, omdat die voldeed aan het signalement van een van de criminelen die even daarvoor een bloemenzaak aan de Amsterdamse Haarlemmerweg hadden overvallen. Toen de aangesproken man wegrende, zetten de agenten de achtervolging in.

De bestuurder verloor volgens justitie op een gegeven moment de controle over de auto en reed de man klem tegen een muur. Het slachtoffer bleek later helemaal niets met de overval te maken te hebben.

De man brak onder meer zijn linkerbeen en rechterenkel en moest verscheidene malen worden geopereerd. Hoe het nu met hem is, kon het OM niet zeggen. De politie liet destijds weten dat de bestuurder van het politievoertuig nog in opleiding was.

Justitie gaf vandaag toe dat het onderzoek naar het incident lang heeft geduurd. Volgens het OM was dat echter nodig om zorgvuldig te werk te gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

La Serpe keert zich weer tegen justitie in Liquidatieproces

Peter La Serpe, de belangrijkste getuige in het grote liquidatieproces 'Passage', heeft zich vandaag tegen justitie gekeerd. Daarmee heeft hij het grote 'Passage' -waarin elf verdachten van onderwereldmoorden terecht staan- aan het wankelen gebracht.

La Serpe begon vandaag in de Bunker in Amsterdam met het voorlezen van vijf verklaringen. Hierin zegt La Serpe op tal van punten bedrogen te zijn door medewerkers van de uiterste geheime getuigenbescherming (GTB) en hij heeft daarom vanmiddag al zijn verklaringen betiteld als „oneerlijk verkregen”. La Serpe verklaart ondermeer te zijn afgeluisterd tijdens gesprekken met zijn advocaat. Voorts zouden afspraken over zijn veiligheid, en die van zijn familie, niet worden nagekomen. Ook zou het GTB een contract met hem hebben weggemaakt.

Peter la Serpe meent daarom dat al zijn verklaringen -waarin hij zelf ook misdrijven bekende in ruil voor een lagere straf en een andere identiteit- niet meer mogen gebruikt in de strafzaak tegen hem.

„Zonder die overeenkomst zou ik nooit kroongetuige zijn geworden, dan had ik mijn handtekeningen nooit onder de kluisverklaringen gezet.”

La Serpe bekende in die verklaringen dat hij samen met Jesse R. verantwoordelijk was voor de liquidatie van Cees Houtman. Ook verklaarde hij over diverse moordcommando’s die in de Amsterdamse onderwereld actief waren, en die in opdracht van Ali A. en de gezochte Dino Soerel actief waren.

La Serpe eiste dat zijn bekennende verklaringen ongeldig worden verklaard. „Toen ik met mijn onderhandelingen begon was nergens verdachte van. Ik werd niet met liquidaties in verband gebracht.” En: „Ik ben bedrogen en misleid om mijn verklaringen af te leggen.” Hij meent dat de rechtbank de verklaringen nu allemaal moet buitensluiten van het proces.

Het Liquidatieproces draait voor een zeer belangrijk deel om de verklaringen van Peter la Serpe. Hij was de eerste huurmoordenaar met justitie ooit een kroongetuigendeal sloot. Vanmiddag zullen de aanklagers reageren op deze verrassende wending. Officier van justitie Betty Wind wilde aanvankelijk de deuren laten sluiten voor publiek, advocaten en verdachten vanwege de „mogelijk gevoelige verklaring”. De rechtbank wees dat af.

„U hebt ons hiermee overvallen”, zei rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars, nadat La Serpe klaar was met zijn verklaringen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 18 jaar voor overval met dodelijke afloop

Tegen de Roemeen Eduard S. (27) is voor de rechtbank in Utrecht vandaag achttien jaar gevangenisstraf geëist voor twee overvallen waarvan één aan Willem van Ravenswaaij (67) het leven kostte. Volgens de aanklager is deze verdachte de initiatiefnemer van deze twee „buitensporig gewelddadige” woningovervallen in Amsterdam en Veenendaal. Tegen twee Roemeense medeverdachten van 28 en 31 jaar heeft het OM zestien jaar cel geëist. Tegen een 20-jarige Roemeen die alleen bij de Veenendaalse zaak betrokken is, eiste de aanklager elf jaar cel.

S. kende zowel het slachtoffer in Amsterdam alswel het slachtoffer in Veenendaal. In Veenendaal overviel hij een jaar geleden samen met drie landgenoten Willem van Ravenswaaij in diens woning. Ze bonden hem vast met zijn eigen stropdas. Volgens de officier gebruikten ze zoveel geweld dat het slachtoffer daardoor om het leven kwam. Het slachtoffer werd de volgende ochtend gevonden door een thuishulpmedewerkster. Zijn 99-jarige moeder, die ook in het huis woonde, had niets gemerkt. De officier benadrukte dat de overvallers in Amsterdam werden gestoord en daarom moesten vluchten. Dat slachtoffer heeft geluk gehad, stelde de officier.

Advocaat Henk Brink is niet eens met de rol die S. door het Openbaar Ministerie is toebedeeld. De bedoeling was juist dat het Veenendaalse slachtoffer niet thuis zou zijn, betoogde Brink. Toen de man wel thuis was, heeft S. geprobeerd om het geweld zoveel mogelijk te beperken. Hij heeft tijdens de overval het alarm ingeschakeld zodat er hulp zou komen wanneer de overvallers weg waren. S. was verbaasd en teleurgesteld dat het alarm de hele nacht heeft staan loeien zonder dat er hulp is gekomen, voegde zijn advocaat daaraan toe.

Volgens de officier is het alarm afgegaan omdat de overvallers het aanzagen voor een camera die ze ook wilden stelen. Daarna zijn ze vertrokken zonder zich om hun slachtoffer te bekommeren, besloot de aanklager.

Uitspraak 29 maart.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politiemacht arresteert wild-plas terrorist

Gisteren werd bij een voetbalwedstrijd in Baarn Eemboys-voetballer Hassan Lamrid door politieagenten van het veld gehaald.

Hassan Lamrid werd naar de kant gehaald en door twee agenten in burger in een politiewagen gestopt en naar het bureau afgevoerd. Er hielden zelfs twee andere agenten de wacht om ervoor te zorgen dat Lamrid het sportcomplex Ter Eem niet zou ontvluchten.

Betrof het hier een undercover terrorist van Al Quaida of de Hofstadgroep? Had Lamrid wellicht een tegenspeler een 'doodschop' gegeven? Nee: De voetballer bleek in de rust tegen een hekje te hebben geplast. Een bewoonster van een nabij het veld gelegen woonhuis had hierover geklaagd en belde na een korte woordenwisseling zelfs de politie. Die rukte daarop met vier man uit.

Maar als Bjorn Jue of Sylvia Muller hoorbaar wordt doodgemarteld, grijpt de politie niet in.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook