dinsdag 16 november 2010

Eis: Standje voor spannen kabel over de weg

Tegen een jongen (16) is  vandaag voor de kinderrechter in Arnhem elf dagen jeugddetentie en 150 uur werkstraf geëist wegens het spannen van een staalkabel over de Dorpsstraat in Lunteren (Gld). Een bromfietser (16) reed op 12 mei in het donker rond 22.50 tegen de kabel, waardoor zijn broer(17) die achterop zat, diens nek brak.

Tegen twee andere verdachten van 15 en 16 jaar eiste het OM een taakstraf van 100 uur. Zij hadden de kabel weg kunnen halen, maar deden dat niet. Volgens het OM brachten de jongens het verkeer in gevaar door de kabel over de weg te spannen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw onbevoegde hulpofficieren

Opnieuw blijken politieagenten die dienst deden als hulpofficier van justitie, niet over het verplichte te beschikken. Vijfentwintig politiemensen in de regio Twente die de afgelopen jaren dienst deden als hulpofficier van justitie waren daar niet toe bevoegd.

Het aantal handelingen dat per individu onrechtmatig werd verricht loopt op tot 250. Onder de 25 zijn er die geen enkele keer daadwerkelijk zijn ingezet als hulpofficier. In augustus bleek dat een politieman uit Oldenzaal jarenlang hulpofficier was, zonder over de juiste papieren te beschikken. Dat was aanleiding voor de leiding van het korps om een nader onderzoek in te stellen.

De onbevoegde Twentse hulpofficieren hielden zich onder meer bezig met huiszoekingen en het in bewaring houden van verdachten. Volgens de woordvoerster werkt er bij de politie Twente geen enkele hulpofficier meer zonder het vereiste certificaat.

Het is nog niet bekend of de onrechtmatige handelingen gevolgen hebben voor de rechtsgang die werd toegepast, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo in een reactie. Al eerder is gebleken dat ook in andere politiedistricten, waaronder Brabant, problemen spelen met onbevoegde hulpofficieren.

Een hulpofficier van justitie is een politieman met een hogere rang die bij de opsporing en vervolging het OM assisteert.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 7 jaar in hoger beroep voor moord op Sunayna Chitoe

Een vrouw, O.D. (36), is vandaag in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot zeven jaar cel wegens moord op haar dochter Sunayna Chitoe (7) op 15 januari 2010. In mei 2009 kreeg zij van de rechtbank 5 jaar wegens doodslag. Volgens het hof heeft de vrouw zich echter schuldig gemaakt aan moord. De officier had 9 jaar geëist, maar het hof hield er rekening mee dat de vrouw ten tijde van haar daad in een zware depressie verkeerde.

De vrouw wurgde Sunayna destijds in hun woning in Amsterdam-Zuidoost. Vervolgens diende zij haar azijnzuur toe. De vrouw nam dit zuur na de moord zelf ook in, in een poging zichzelf het leven te benemen.
Naar eigen zeggen was de vrouw ten prooi gevallen aan diepe wanhoop, veroorzaakt door een gewelddadige relatie met haar vriend. Ook Sunayna, geboren uit een eerder huwelijk van de vrouw, kreeg geregeld klappen.

Volgens het hof is vast komen te staan dat de vrouw het kind niet in een opwelling om het leven heeft gebracht. Het hof leidde dit onder meer af uit het feit dat de vrouw potentiële moordwapens in de woning heeft verplaatst. Ook het toedienen van azijnzuur is volgens het Hof geen handeling die in een opwelling kan geschieden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte dodelijke steekpartij Weert vrij

Een man (21) uit Weert die eerder was opgepakt op verdenking van poging tot moord is vrijgelaten.

De zaak gaat om een uit de hand gelopen ruzie op 4 oktober 2010 waarbij Wesley Schuts (19) uit Weert werd doodgestoken. Een evenoude plaatsgenoot zit daarvoor vast op verdenking van moord.

De nu vrij gelaten 21-jarige zou Wesley van de dodelijke steekpartij te hulp zijn geschoten. Hij zou hebben geprobeerd de 19-jarige verdachte tijdens de ruzie van het leven te beroven.

Er zijn volgens het OM onvoldoende zwaarwegende gronden zijn om Weertenaar nog langer vast te houden, maar de man blijft wel verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kaak gevonden op Aruba

Op Aruba is op het strand bij het Phoenix Hotel een menselijke onderkaak gevonden.

Twee Mexicaanse oeristen vonden de kaak afgelopen vrijdag en brachten die naar de front desk van het hotel. Hotel personeel waarschuwde vervolgens de politie.

Justitie laat onderzoeken of dit mogelijk de kaak is van de Amerikaanse Natalee Holoway, die in 2005 spoorloos verdween. De kaak is volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie dit weekeinde opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut.

De vindplaats bij het Phoenix Hotel, is niet ver van de Bubali Plas. Dat is een van de plekken die Joran van der Sloot aanwees in een 'bekentenis'.

Update 19 november 2010: Er wordt bekend gemaakt dat de kaak aan een 'jonge vrouw' behoort.
Update 23 november 2010: resultaten worden middels een perconferentie op Aruba bekend gemaakt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook