woensdag 14 oktober 2015

'Zes van Breda' opnieuw veroordeeld

De zogenoemde Zes van Breda zijn vandaag door het gerechtshof in Den Haag opnieuw veroordeeld voor de roofmoord op 'oma Mok' (56) in Breda in 1993. Het betekent geen eerherstel voor de drie mannen en drie vrouwen, die zeggen onschuldig te zijn en forse gevangenisstraffen hebben uitgezeten. De rechters sluiten zich aan bij de eerder opgelegde straffen.

De drie mannen, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L. (in hoger beroep tien jaar cel) en drie vrouwen (tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid) werden in de jaren negentig al veroordeeld. De vrouwen legden bekennende verklaringen af, die cruciaal waren, maar waar ze later op terugkwamen. "Een lulverhaal", zoals een van hen zei. Ze zouden onder druk hebben bekend. De mannen hebben altijd gezegd onschuldig te zijn.

Het gerechtshof vindt de toen door de vrouwen afgelegde verklaringen echter voldoende betrouwbaar. Ze hebben niet goed duidelijk kunnen maken waarom ze vals zouden hebben verklaard , aldus de rechters woensdag. Ook vroegen de rechters zich af waarom ze er niet eerder over waren begonnen.

De uitspraak is een grote teleurstelling voor de zes. Meer dan twintig jaar na de moord hadden ze gehoopt op eerherstel. Na afloop liepen ze ontdaan de zaal uit, een van de vrouwen huilend.

De roofmoord op Tim Mui Cheung, beter bekend als 'oma Mok', werd gepleegd in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.

In 2012 gaf de Hoge Raad het gerechtshof in Den Haag opdracht de zaak opnieuw te behandelen. Gebleken was dat ontlastend bewijs niet in het dossier was opgenomen. Twee getuigen die ten tijde van de moord in een bushokje tegenover het restaurant hadden gezeten, hadden niets verdachts gezien. Maar volgens de rechters zijn de verklaringen niet sterk genoeg om nu anders over de zaak te denken.

Het Openbaar Ministerie had geëist dat de mannen en vrouwen opnieuw zouden worden veroordeeld, tot dezelfde straffen. "Wat het OM betreft is met deze uitkomst recht gedaan in deze zaak. Het laat ook zien dat een vrijspraak niet de enige uitkomst is als er sprake is van een novum (nieuw feit) en een daarmee volgende herzieningsprocedure".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 10 jaar cel voor doodsteken vriendin

Jesus L. (62) uit Arnhem die zijn vriendin (72) en tevens buurvrouw 26 oktober 2014 doodstak in zijn huis in de Kortlandplaats, is vanmorgen veroordeeld tot tien jaar cel. De man belde vanuit zijn woning 112, waarna de vrouw in zijn huis dood werd aangetroffen met een 12 centimeter diepe steekwond in haar hals.

De man legde wisselende verklaringen af die niet klopten met sporen die zijn gevonden. Zijn verklaring dat iemand anders het moet hebben gedaan terwijl hij sliep, verwijst de rechtbank naar het rijk der fabelen. Het huis was afgesloten en er zijn geen sporen van inbraak door een vreemde aangetroffen.

De man heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis en een alcoholprobleem. Hij was ook onder invloed. De straf is zoals de officier van justitie ook had geëist. Moord is niet bewezen omdat nergens uit blijkt dat de man van plan was haar te vermoorden. De buurvrouw -een vluchtelinge- zou de volgende dag haar verblijfsvergunning ophalen, memoreerde de rechtbank. "Een moment waar zij en haar familie lang naar hadden uitgekeken."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook