woensdag 3 februari 2010

Geen levenslang meer voor Robby E.

Robby E. (36) is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 20 jaar en TBS voor de moord op zijn vriendin Edwina (27) in Utrecht en de pogingen tot moord op Edwina's stiefmoeder en dier vriend. Hiermee is de straf aanmerkelijk lager dan de levenslange gevangenisstraf die hem in februari 2009 door de rechtbank in Utrecht was opgelegd. Ook in hoger beroep was de eis levenslang. Die straf was wel geëist en opgelegd.

Volgens het hof is bewezen dat E. de Utrechtse Edwina doodde nadat hij eerst haar familie geld afhandig had gemaakt. E. nam de vrouw en haar zoontje mee naar haar pleegmoeder, toen bleek dat bij haar zelf geen geld te halen viel. Daar bond hij de pleegmoeder en haar huisvriend vast. De vriendin moest mee om geld te pinnen. Terug bij de pleegmoeder besloot E. alle drie de volwassenen om te brengen. Dat verklaarde E. zelf tijdens de eerste zitting bij de rechtbank. Edwina sneed hij in de keuken de hals door. De pleegmoeder en vriend probeerde hij zonder succes dodelijk te verstikken. Het zoontje was al die tijd in de woning.

Deskundigen oordeelden dat E. gestoord is, maar verschilden van mening of de stoornis doorwerkte op de moord en de moordpogingen. Vandaar dat hij volgens het OM en de rechtbank niet naar een tbs-kliniek gestuurd kon worden. Maar het gerechtshof ziet genoeg verband tussen de gepleegde feiten en de stoornis om dat - naast een flinke celstraf - toch te kunnen bevelen.

E. was al eens tot tien jaar cel veroordeeld wegens een roofmoord in 1999 op Francina Korsten (72). Ook toen waren gokschulden het motief.

Als er al ooit levenslang terecht is gegeven dan was het wel aan Robbie E. De beslissing van het hof is mijns insziens onbegrijpelijk. Hopelijk komt hij nooit uit de TBS.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meisje ontvoerd door vader

Bobbie-Lee Bakker (10) uit Soesterberg, die al sinds 1 november wordt vermist, is waarschijnlijk door haar vader meegenomen naar Nieuw-Zeeland. Dat zegt Harco Derksen van het Landelijk bureau vermiste personen.

Ze woonde bij haar vader maar was in oktober 2009 onder toezicht van Jeugdzorg gesteld. Waarom is onduidelijk, mogelijk omdat jeugdzorg de vader (aka "Porno-Bob") (foto) eng vondt. Begin november nam haar vader haar mee en is met zijn vriendin Daphne en Bobbie-Lee vertrokken. Mogelijk verblijft de half Thaise Bobbie-Lee in Nieuw Zeeland bij een bevriende tattoo-artiest.

Uiteindelijk toch een vreemd bericht. Klaarblijkelijk werd de vader geschikt gevonden anders was ze wel aan de moeder toegewezen. Waarom dan toezicht van jeugdzorg, zelfs nog eerder dan mogelijke hertoewijzing aan de moeder?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen eerlijk proces voor Geert Wilders

Deskundigen t.a.v. vrijheid van meningsuiting

 • Prof. Zwart: Hoogleraar Mensenrechten
 • Prof. Sackers: Hoogleraar straf-en strafprocesrecht en Hoogleraar Bestuurlijk sanctierecht
 • Prof. De Roos: Hoogleraar straf- en strafprocesrecht
 • Prof. Ellian: Hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit
 • Prof. Sajo: Rechter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Islam deskundigen
 • Prof. Jansen: Bijzonder hoogleraar voor het hedendaags islamitisch denken
 • Drs. Admiraal: Promovendus van Prof. Cliteur met het onderwerp: islamisme, seculiere rechtsstaat en de logica van radicale indoctrinatie.
 • Dr. Sultan: Auteur en bekende islamcriticus. Zij werd in 2006 door Time Magazine genoemd in de lijst met 100 meest invloedrijke personen ter wereld.
 • Prof. Israeli: Professor in islamitisch, Midden-Oosten en Chinese geschiedenis
 • Dhr. Solomon: Oud-hoogleraar shariawetgeving, voormalig sharia-rechter
 • Dhr. Warner: Schrijver en directeur van CSPI (Centre for the Study of Political Islam)
 • Dhr. Spencer: Directeur van JihadWatch, auteur van negen boeken over islam en jihad
 • Prof. Bostom: Auteur op het gebied van islam en schrijver voor FrontPage Magazine en American Thinker Magazine.

Ervaringsdeskundigen
 • Dhr. Bouyeri: Veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Theo van Gogh
 • Dhr. Jneid: Imam bij de Haagse As-Soenah Moskee
 • Dhr. Jannati: Voorzitter van de Raad der Hoeder in de Islamitische Republiek Iran
 • Sheik Al-Qaradawi: Egyptische Moslimfundamentalist, radicale ideoloog van de Moslim Broederschap
 • Ayatollah Yazdi: Student van ayatollah Khomeini, spiritueel leidsman van islamitische fundamentalisten in Iran.

Geert Wilders zegt geen eerlijk proces te krijgen nu de rechtbank 15 van de 18 door hem voorgestelde getuigen niet op wil roepen: “Deze rechtbank is blijkbaar niet geïnteresseerd in de waarheid. Ik kan niet anders concluderen dan dat de rechtbank mij geen eerlijk proces gunt.” zei Wilders vandaag in reactie op de beslissing van de rechtbank.

“Ik heb hier geen respect voor”, voegde hij er nog aan toe. Wilders wees erop dat in een doorsneestrafzaak vaak tientallen getuigen worden gehoord. Hij vindt dat zijn zaak, die hij zeer principieel noemt, dat ook verdient. Anders kan hij niet aantonen dat hij met de uitspraken die aanleiding voor zijn vervolging waren, de waarheid heeft gesproken, vindt hij.

De rechtsgeleerden om wie hij had gevraagd en de radicale moslims die hij als ervaringsdeskundigen wilde laten oproepen, onder wie Mohammed B., werden door de rechtbank afgewezen. Wel worden drie van de acht islamdeskundigen bij de rechter-commissaris gehoord.

De advocaat van Geert Wilders, Bram Moszkowicz, vindt dat de rechtbank in Amsterdam zichzelf overschat, nu zij het niet nodig vindt een aantal rechtsgeleerden als deskundigen te horen. “Ik vind het nogal wat dat de rechtbank vindt dat er geen rechtsgeleerden nodig zijn”, aldus de raadsman. “Daarmee overschat de rechtbank zichzelf, en als een rechter zichzelf overschat, word ik bang.”

Moszkowicz vindt dat de zaak rond de PVV-voorman zich „juridisch moet uitkristalliseren.” Evenals zijn cliënt vindt de raadsman de zaak principieel genoeg om de meningen van rechtsgeleerden te laten horen in de rechtszaal. Hij kondigde aan de verklaringen van onder anderen Theo de Roos en Henny Sackers dan maar schriftelijk in de zaak te brengen. “De rechtbank krijgt daarmee heel veel papierwerk.”

De advocaat was duidelijk niet ingenomen met de beslissingen van de rechtbank, maar zei dat wraken niet aan de orde is. “Dat kan pas als je denkt te kunnen bewijzen dat een rechter vooringenomen is. Zelfoverschatting is geen reden om een rechtbank te wraken.”

Of je nu vóór of tegen Wilders bent, het is natuurlijk van de zotte dat in Nederland, bij welke strafzaak dan ook, het OM zélf kan bepalen hoeveel en welke getuigen zij wil laten horen, maar dat de verdediging voor elke getuige en elk onderzoek toestemming moet vragen aan de rechter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe aanklacht tegen verdachte van moord op Henk Peters

Frans J. (40) uit Oosterbeek die wordt vervolgd voor moord op de verdwenen Henk Peters (41) uit Doorwerth, heeft volgens justitie ook het lichaam laten verdwijnen.
Die nieuwe beschuldiging heeft de aanklager vandaag bij de rechtbank in Arnhem formeel aan de tenlastlegging toegevoegd. Nieuw daarop zijn ook wapenbezit en diefstal van een kentekenplaat die op de auto van de vermiste amateurfotograaf is aangetroffen.

Henk Peters wordt vermist sinds zijn bezoek aan het koninginnenachtconcert van Kane in Arnhem op 29 april 2009. Het OM denkt dat verdachte Frans J. hem vermoordde, mogelijk met het later gevonden vuurwapen. Het lichaam is nooit gevonden, maar ook zonder lichaam verwacht de aanklager moord te kunnen bewijzen.

In de auto van J. is bloed van Henk Peters aangetroffen. De auto van Peters is schoongemaakt aangetroffen in de garage waar J. werkt. Uit camerabeelden blijkt dat die auto enkele uren na het concert de garage in is gereden, naar later bleek, met het pasje van J.

Ook had J. de huissleutel van Peters en lagen Peters' rijbewijs, plus een geheugenkaartje met daarop foto's van het Kaneconcert in een ladeblok dat getuigen van J. hebben gekregen. Op internet zocht Frans J. naar 'nekschot', 'kogel door hoofd' en 'verrottingsproces'.

De bedoeling was dat J. en zijn advocaat woensdag bij de rechtbank hun aanvullende onderzoekswensen zouden laten weten, net als de aanklager. Kort voor de zitting nam J. echter een vijfde nieuwe advocaat. De rechtbank geeft de nieuwe raadsman tijd om het dossier te bekijken, maar zal zulk uitstel niet nog een keer geven, als J. weer van advocaat wisselt, zo waarschuwde de voorzitter.

Update 9-2-2011
Frans J. is vrijgesproken van moord door de rechtbank in Arnhem (LJN: BP3749). Hij krijgt wél veertien maanden wegens diefstal.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

NFI: geen andere inzichten moordzaak na WC-eend onderzoek

“Wij van WC-eend adviseren... WC-eend”
De evaluatie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over het eigen onderzoek in de zogenoemde Deventer moordzaak heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor onzorgvuldige handelingen, die van invloed zijn geweest op de resultaten en conclusies in het onderzoek naar de geruchtmakende moordzaak. Dat stellen de WC-eenden bij het NFI in een notitie over een zwartboek dat een aantal burgers had uitgebracht over de werkwijze van het instituut in deze zaak. De notitie is vandaag openbaar gemaakt.

Of Louwes inderdaad de weduwe Wittenberg heeft vermoord of dat het hier weer de zoveelste 'misser' van het OM betreft weten u en ik niet zeker. Wat wél zeker is, is dat het NFI -ook niet van missers verschoont- er in het onderzoek van de moord een potje/puinhoop van heeft gemaakt: Na jaren worden op een wel heel geschikt tijdstip (net voor een verwachte vrijspraak) bloedspatjes op een bloes aangetroffen die daarvoor over het hoofd waren gezien. Een bloes die jarenlang samen met kleren van Louwes in een plastic zak op een politiebureau heeft gelegen en waar bij het NFI bij wijze van spreken eerst nog alle laboratoria zijn gesopt voordat hij (zo bleek uit foto's gepubliceerd op een weblog van Maurice de Hondt) in een sort van rommelhok werd onderzocht.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Ernst Louwes in 2004 tot twaalf jaar cel voor de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg in Deventer. Het misdrijf werd in september 1999 gepleegd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Stoffelijk overschot Anneke van der Stap opgegraven

Het lichaam van de op 22 juli 2005 vermoorde Anneke van der Stap blijkt in het diepste geheim opgegraven te zijn in meer aanwijzingen te krijgen over de mogelijke doodsoorzaak. Hierover bestaat tot nu toe onduidelijkheid, omdat het lichaam destijds in staat van verregaande ontbinding werd aangetroffen en slechts aan de hand van het gebit kon worden geïdentificeerd.

Het kunnen vaststellen van de doodsoorzaak is van belang, aangezien het onderzoeksteam sinds enige tijd over aanwijzingen beschikt dat de thans gedetineerde Ronald P. uit Delft mogelijk te maken heeft met de moord op de Rijswijkse. Met het oog hierop is de recherche recent ook een grootscheepse zoektocht begonnen naar de gestolen laptop van Anneke, die de dakloze P., in oktober vorig jaar veroordeeld voor de moord op de Puttense Christel Ambrosius, mogelijk aan een handelaar in de Haagse regio heeft verkocht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De kindermoord in Tolbert

Avi C tijdens de eerste behandeling van zijn zaak
avi-c
Vandaag begint het nieuwe proces tegen Avi C. wegens de door hem gepleegde moorden op de kinderen Damaris (4) en Daniel (2) van zijn vriendin op 1 augustus 2005.

Het is een zeer lange rechtsgang geweest die zelfs al tot aan de Hoge Raad is gekomen. Hieronder de feiten op een rij:

 • Na de moord op de twee kinderen op een bovenwoning in Tolbert zegt Avi (46) 'zich niets meer te kunenn herinneren'.
 • De zaak komt eerst voor bij de rechtbank in Groningen.
 • De officier van justitie merkt tijdens de rechtszaak op: “Als je wordt geconfronteerd met de gewelddadige dood van twee zulke jonge kinderen is het eerste wat je denkt: zo iemand moet nooit weer vrijkomen. Toch zal het recht, ook in een moeilijke zaak als deze, zijn loop moeten hebben.”
 • Avi C. is volgens het Pieter Baancentrum sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie zegt de dubbele moord niet te kunnen bewijzen. Avi C. zou hebben gehandeld in een psychose, van het vereiste kalm beraad kan dan geen sprake zijn. Justitie eist voor tweevoudige doodslag en een poging daartoe (op de moeder van de kinderen) 12 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank ziet echter geen bewijs voor psychose en veroordeeld Avi op 16 februari 2006 tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens dubbele moord en poging tot moord.

 • Er volgt hoger beroep bij het Hof in Leeuwarden en Avi gaat wéér naar het Pieter Baan Centrum.
 • Het gerechtshof Leeuwarden ziet het weer anders: Het is geen moord maar doodslag, weliswaar handelde Avi in een psychose maar daar heeft hij zelf voor gekozen wegens zijn Amfetaminegebruik. Het Hof veroordeeld hem op 17 april 2007 tot 18 jaar, zonder TBS voor dubbele doodslag en een poging daartoe.

 • Zowel Avi als het OM gaan in cassatie bij de Hoge Raad.
 • Op 9 december 2008 vernietigt de Hoge Raad het vonnis. Het gaat hierbij volgens de Hoge Raad voornamelijk om de motivatie Het hof in Leeuwarden is volgens de Hoge Raad te kort door de bocht gegaan. Ook stelt de Hoge Raad dat het oordeel van het hof ‘niet zonder meer begrijpelijk is’. De Hoge Raad verwijst de zaak terug naar het Hof in Arnhem Inzet van het nieuwe proces is of er – gezien de psychose – gesproken kan worden van opzet of niet. Heeft Avi C., zo schrijft de Hoge Raad, door een ernstige geestelijke stoornis inzicht gehad in de draagwijdte van zijn gedragingen en de mogelijke gevolgen?

De Hoge Raad heeft zich over de kwalificatie moord of doodslag niet uitgelaten.

vonnis rechtbank Groningen
arrest gerechtshof Leeuwarden
cassatie Hoge Raad

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook