maandag 20 juli 2015

Onschuldige Nederlander blijft vastzitten in Mallorca

De Nederlander Romano van der Dussen, die al twaalf jaar onterecht vastzit in de gevangenis van Mallorca, komt voorlopig niet vrij. Het Spaanse hooggerechtshof wees een verzoek tot heropening van de zaak af.

Van der Dussen is in Spanje veroordeeld tot vijftien jaar cel voor drie verkrachtingen in Fuengirola in 2003. Vorige maand bekende de Brit Mark Dixie, die in Engeland vast zit voor moord en verkrachting, tegenover de Nederlandse advocaat van Van der Dussen Rachel Imamkhan dat hij in ieder geval één van de verkrachtingen op zijn geweten heeft. Dixie wilde niet dat iemand anders hiervoor moet boeten, vandaar zijn bekentenis. Britse forensische experts toonden bovendien aan opnieuw aan dat de DNA-resten die op het slachtoffer werden gevonden van Dixie waren. In 2010 was dit al eerder vastgesteld. 

Het enige bewijs dat er destijds tegen Van der Dussen was, was dat hij in een confrontatieronde herkend werd door één van de slachtoffers. Later bleek dat hij de enige blanke Noord-Europeaan was temidden van alleen maar donkere Spanjaarden in die confrontatieronde. Het Spaanse openbaar ministerie erkent nu dat er DNA aangetroffen is op één van de slachtoffers dat overeenkomt met dat van Mark Dixie, maar ook dat dat opnieuw moet worden onderzocht door Spaanse forensisch experts.

Van der Dussen heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Als hij had bekend, was hij in aanmerking gekomen voor strafvermindering en had hij zijn straf in Nederland uit kunnen zitten, maar dat weigerde hij.

Update 21 Juli 2015: Min Bert Koenders van Buitenlandse zaken zei niets te kunnen (willen)  doen voor van der Dussen. Pas na publiciteit van Geenstijl.nl zei Buza te gaan informeren. 2e Kamerlid PieterOmzigt stelt vragen.

Update 22 juli 2015: Het blijkt dat het DNA materiaal dat moet aantonen dat van der Dussen niet, maar Mark Dixie wel de dader is, is ‘verdwenen’

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook