vrijdag 19 september 2014

Uitspraak: 10 jaar voor doodgooien peuter

De Ghanees Paul A. (39) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, wegens het met opzet doden van het jongetje Blessing Prince Gyakuro(3). Het kind, een zoontje van een neef van de verdachte, maakte door A.'s toedoen op 9 april 2013 een doodsmak vanaf de zesde verdieping van de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost.
Het Openbaar Ministerie had 16 jaar tegen de man geëist, wegens moord. Moord achtte de rechtbank niet bewezen, doodslag wel
Op de bewuste avond was A. bij zijn neef en diens vrouw op bezoek. Op zeker moment nam hij Blessing op zijn arm, liep de woning uit, de galerij op, en keerde even later weer terug, zonder het kind.Tegen de ouders van het jongetje zei hij dingen als "Ik heb hem weggegooid." Getuigen hebben hem kort daarna horen zeggen dat hij de peuter had gedood.

Van het eigenlijke drama was één ooggetuige, maar deze heeft telkens wisselende verklaringen afgelegd, waardoor deze voor de rechter onbruikbaar zijn geworden. De rechtbank is afgegaan op verklaringen van getuigen, onder wie de ouders, van vóór en na het incident, waaruit zij schuld en opzet van de verdachte heeft afgeleid.
Experts hebben onderzocht of het jongetje zelf over de balustrade kon zijn geklommen. Technisch was dat mogelijk, stelden zij vast. De korte tijdspanne waarin een en ander zich heeft afgespeeld, maakt dit voor de rechtbank een onaannemelijk scenario.
De vader heeft het kind naar het ziekenhuis gebracht, waar het aan zijn verwondingen bezweek. De situatie ter plaatse was direct na het incident dermate onduidelijk en chaotisch dat de politie zich genoodzaakt zag ook de ouders te arresteren en enige tijd als verdachte te beschouwen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook