zaterdag 22 augustus 2009

Gouden tip moord op Gert Nijkamp lag 3 maanden in een la

De opsporingsfoto van de schutter, die later Angelo M. bleek te zijn
Angelo M
De gouden tip die heeft geleid tot de aanhouding van Angelo M. (25) als verdachte van de moord op de Apeldoornse ondernemer Gert Nijkamp heeft drie maanden ongebruikt in een la gelegen. Dat blijkt uit de getuigenverhoren die de advocaten van de drie overgebleven verdachten in de moordzaak afleggen.

Toen het onderzoeksteam vanwege gebrek aan resultaten compleet was vervangen door een nieuwe ploeg, met aan de leiding een officier van justitie van het landelijk parket, is pas serieus werk gemaakt van de tip. Dat leidde vervolgens tot zes aanhoudingen, waaronder de man die de dodelijke schoten loste.

Volgens de Deventer advocaat Jan Vlug, die Angelo verdedigt, is de tip al op 14 maart 2008 binnengekomen. Hoewel het onderzoeksteam al bijna een jaar met lege handen stond en geen spoor had dat naar de moordenaar leidde, is op die tip niet gerechercheerd. Vlug noemt dat verbijsterend. “Pas toen het team in juni compleet werd vervangen, is er onderzoek gedaan. Sterker nog, het nieuwe team heeft alleen dit spoor onderzocht.”

Omdat bij het Apeldoornse korps een reeks andere aan het licht zijn gekomen, zet Vlug er extra vraagtekens bij. “Daarom willen we het naadje van de kous weten, maar veel antwoorden krijgen we nog niet. De bron van de tip wordt geheim gehouden. Het zou gaan om een doorgaans betrouwbare bron. Maar dat is niet te controleren. Voor hetzelfde geld is het een politieman die onrechtmatig verkregen bewijs hiermee witwast, of een criminele informant.”

Het zou nog tot 25 november 2008 duren voordat Angelo M. werd gearresteerd. Van juni tot november is hij afgeluisterd en geobserveerd, om bewijs te verzamelen en in de hoop dat er zicht zou komen op zijn opdrachtgever, want het was wel duidelijk dat Angelo 'slechts' een uitvoerder was. Daarmee speelde de recherche wel met vuur want Angelo probeerde tot twee keer toe zelfmoord te plegen. Eerst al kort na de moord in 2007 (dus nog vóór de tip) maar voor de tweede keer in de zomer van 2008. Als een van de beide pogingen was gelukt, had de politie alsnog met lege handen gestaan.

Het strafproces, dat oorspronkelijk voor 1, 2 en 3 september op de rol stond, is inmiddels uitgesteld. De getuigenverhoren zijn nog niet afgerond en bovendien wordt Angelo M. binnenkort op verzoek van het OM opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Dat gaat zeker tot oktober duren, zodat het proces op z'n vroegst in november kan beginnen.

Officier van justitie Pollyan Spoon (bekend van de ‘metselmoorden’) heeft gevraagd om opname in het Pieter Baan Centrum. Ze vindt het opmerkelijk dat de verdachte zich in korte tijd heeft schuldig gemaakt aan een reeks van ernstige strafbare feiten: Hij wordt naast de liquidatie van Gert Nijkamp ook nog verdacht van een kluiskraak (buit 20.000 euro) in mei 2008 en brandstichting in Apeldoorn. Een en ander kan natuurlijk ook best voortkomen uit geldnood, zoals Angelo M. zélf al geeft aangegeven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook