maandag 25 oktober 2010

Moordverdachte Leon B. uitgeleverd

Grafdelver Leon B. (27) uit Rijswijk, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Laila Mohensin (27) en haar zoontje Aiden (4) en die half oktober in Milaan werd aangehouden, is vandaag uitgeleverd aan Nederland.
Hij werd bij aankomst in Nederland overgedragen aan de politie Haaglanden.

Laila en Aiden werden begin deze maand dood aangetroffen in een woning in Rijswijk. Deze woning stond op naam van Leon B., die de vriend zou zijn geweest van Laila.
Leon B. wordt vermoedelijk donderdag voorgeleid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rijksrecherche vangt bot in politie corruptie affaire

De Rijksrecherche vangt opnieuw bot in een grootschalig 3 jaar lang durend onderzoek naar een ernstig lek bij de Nationale Recherche, waarlangs zeer gevoelige informatie bij topcriminelen terechtkwam.

De informatie kwam ondermeer terecht bij hasjbaron Charles Zwolsman. Die zodoende al acht dagen van te voren wist dat in verband met zijn strafzaak een justitie-inval zou plaatsvinden bij zijn zoon, de gelijknamige autocoureur, in de VS. Ook werd een beruchte crimineel gewist uit het landelijke opsporingsregister, waardoor die ongestoord naar het buitenland kon reizen.

Het falen van het politieonderzoek naar het lek kwam aan het licht gekomen in een strafzaak tegen ex-rechercheur Martin de B., die als 'informatiemakelaar' zou hebben gefungeerd voor topcriminelen.

Bij Martin de B. thuis in Friesland werd een groot aantal geheime politiestukken aangetroffen, ondermeer over de toen voortvluchtige Dino Soerel. Ook verstrekte Martin de B. processen-verbaal aan Charles Zwolsman over verboden onderzoeksmethoden van de politie.

Martin de B. zat een half jaar vast in beperkingen. Hij bekende dat hij Zwolsman vervalste politiestukken verstrekt, die echter wel degelijk vertrouwelijke informatie bevatten. Een corrupte rechercheur leverde hem de informatie.

De arrestatie van De B. ging gepaard met een diepgaand onderzoek binnen de Nationale Recherche, waarbij bureaus en computers van rechercheurs werden doorzocht. Van de gezochte corrupte rechercheur werd zelfs een compositietekening gemaakt.

Volgens  de recherche bleek uit onderzoek dat Martin de B. niet alleen werkte voor topcriminelen, maar ook als informant voor de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE). Martin de B. verstrekte zijn contacten binnen de CIE meermalen informatie over criminele acties. Ook werd hem, naar eigen zeggen, gevraagd mee te werken in onderzoek naar een lekke functionaris binnen de Amsterdamse politie, bijgenaamd 'De Pet'. Deze functionaris voorzag ondermeer topcrimineel Dino Soerel en Willem Holleeder van gevoelige informatie. Ook in dat onderzoek faalde de politie. Een rechercheur en een ex-rechercheur werden hiervoor gearresteerd, maar gingen vrijuit.

Volgens de rijksrecherche had de B. wel degelijk corrupte contacten binnen de Nationale Recherche. Zo beschikte hij over informatie die alleen binnen de recherche bekend waren. Ook werden thuis bij hem authentieke politiestukken gevonden, en werd vastgesteld dat hij had laten knoeien in het opsporingsregister. De officier van justitie noemt dit "intrigerend".

Volgens de advocaat van De B., mr Jan-Hein Kuijpers, heeft zijn client aangeboden bij de top van het Openbaar Ministerie om zijn bronnen te onthullen. "Die liet weten dat hij zich bij de CIE moest melden. Daar heeft hij geen enkel vertrouwen meer in," aldus Kuijpers.

Martin de B. kreeg vandaag een half jaar celstraf en de maximale werkstraf van 240 uur opgelegd. Persrechter De Winkel: "Voor de omkoping en het verkopen van gevoelig informatie heeft justitie onvoldoende bewijs geleverd."

Het OM overweegt in hoger beroep te gaan

 

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man pleegt zelfmoord na neersteken ex

Een man (43) uit Rotterdam die zondagavond zijn ex-vriendin (38) neerstak in Hoogeveen heeft vanochtend zelfmoord gepleegd door voor de trein te springen.

De man belde zondag aan bij de vrouw en stak haar een paar keer met een mes. Daarna sloeg hij op de vlucht. De vrouw is in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Hoogeveen gebracht, maar is inmiddels buiten levensgevaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

‘Slachtoffers’ Wilders rollebollend over straat

Alsof het circus rondom het mislukte Wilders proces nog niet clownesk genoeg was gaan inmiddels de ‘slachtoffers’ in het proces zelf rollebollend over straat.

Enait en Steijnen, 'slecht voorbereid' volgens Rabbae
Wilders proces — Mohammed Enait & Nico Steijnen
Rene Danen en Mohammed Rabbae (Team Prakken/Pestman), beiden van ‘Nederland bekent kleur’, hebben waarschijnlijk de fragmenten van de zitting terug gezien en zijn tot de conclusie gekomen dat de advocaten Mohammed Enait en Nico Steijnen (foto) –raadslieden van de ‘Beweging Tot Herstel van het Respect’- een stel amateurs zijn. "We hebben geen behoefte aan slecht voorbereide mensen die meer schaden dan goed doen" aldus Rabbae. 

Volgens Danen kwamen Enait en Steijnen zonder overleg opdagen en namen zij plots het woord. Om de zaak in perspectief te zetten: Danen kwam zelf ook te laat en Rabbae stond een potje te janken.

Hierom roepen Danen en Rabbae iedereen die iets tegen Wilders heeft op zich te verenigen. Ook trachten ze het OM wegens vergaande partijdigheid te wraken. Ondertussen proberen leden van de Vertigo eetclub goed te praten wat krom is. Met uitzondering van Tom Schalken, die praat niet met de pers, hoewel hij zegt ‘dolgraag zijn verhaal te willen doen’.

Voorts willen de ‘slachtoffers’ dat behalve de rechters, ook het OM vervangen wordt. Dit is ongetwijfeld ingegeven door het feit dat het OM vrijspraak eist. Met zijn opmerking “Belachelijk dat het OM zo duidelijk Wilders’ kant kiest” geeft Rabbae echter vooral aan niets van het Nederlands strafproces te begrijpen*.

Geert Corstens, president van de Hoge Raad legt al vast een bom onder het nieuwe proces door Wilders te bekritiseren.

 

*Volgens advocaat Geert Jan Knoops kan dat juridisch helemaal niet. "Wraking is in onze rechtssysteem alleen ingesteld om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen", zegt Knoops. "Officieren van justitie zijn per definitie niet onpartijdig en de doelstelling van wraking past dus niet bij het OM."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Echtgenote Lange Frans gearresteerd

daniell-van-aalderen
Daniëlle van Aalderen (26) (foto), de echtgenote van ‘Lange’ Frans Christiaan Frederiks (29) en haar moeder Diane (48) zijn gisteravond gearresteerd toen zij in overspannen toestand met een geladen vuurwapen op weg waren naar het huis van Baas B.  (Bart Zeilstra).

Daniëlle was samen met haar moeder van plan verhaal te halen bij Baas B. die er door Lange Frans en Daniëlle van wordt beschuldigd grote financiële problemen te hebben veroorzaakt. De buren van Baas B. belden de politie toen ze Daniëlle schreeuwend op straat aantroffen. Daniëlle en haar moeder werden klem gereden in de straat waar Baas B woont.
Toen de politie in de auto een geladen vuurwapen aantrof, werden de vrouwen direct gearresteerd en later in verzekering gesteld. Vuurwapenbezit leidt in de politieregio Amsterdam sinds enige tijd tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van minstens drie maanden.

Er bestaat al enige tijd ruzie tussen Baas B en Lange Frans. Het duo schreef vele hits op zijn naam maar ging in 2009 uit elkaar na conflicten. De afgelopen maanden ontstonden grote financiële problemen, onder meer met de belastingdienst. Daniëlle beschuldigde in de pers al eerder de voormalige rappartner van haar man van malversaties. Recentelijk deed zij dat nog in een tweet. In juni 2010 trok Lange Frans zelfs weer bij zijn moeder in nadat Danielle hem het huis uit had gezet in een ruzie over zijn financiële naiviteit. In september kwamen zij weer bij elkaar. Frans is ook verwikkeld in een financieel dispuut met Willem van den Brandt, zijn ex-manager.

Lange Frans liet vanmorgen aan Giel Beelen op 3FM weten dat hij geen idee heeft hoe zijn vrouw aan het pistool is gekomen. "We zijn allemaal op zoek naar antwoorden".
Baas B is uit angst ondergedoken. “Hij zal voorlopig niet in zijn woning in Diemen zijn”, vertelt een vriend van het slachtoffer. “Hij is zich helemaal rot geschrokken.”
Daniëlle op de schietbaan bij een proefles
Volgens Daniëlles advocaat M. van Stratum staat haar schuld niet vast. "Het wapen lag in de bestelbus van de bv van haar man", zegt hij.

Daniëlle was ooit een veelbelovend amazone, maar in december 2006 werd ze het slachtoffer van een steekpartij, waardoor een oogoperatie noodzakelijk was en ze nu nog maar 40% ziet met haar rechteroog. Na een revalidatieperiode van ruim drie maanden zette ze definitief een punt achter haar carriere als amazone.

Update 26 oktober 2010: Danielle en haar moeder zijn door de rechter commissaris weer vrijgelaten. "De inbewaringstelling is geschorst vanwege persoonlijke omstandigheden", aldus een zegsman van de politie. Ze blijven nog wel verdachte in de zaak van het wapenbezit.

Update 24-4-2011: Inmiddeks heeft Danielle haar eigen verhaal gedaan in 'Spuiten en slikken' en past enige nuancering. Zij vertelde dat zij als manager van haar man Lange Frans naar Baas B. was gegaan om zijn handtekening onder een zakelijk stuk te krijgen. Baas B. ontweek dat al 6 maanden en voor haar was de maat vol en was zij met de stukken naar zijn huis gegaan.

Zij was zich niet bewust van het feit dat er een pistool in de auto lag en het beeld dat in de pers werd geschilderd dat zij zwaar overspannen met een pistool in de tuin van Baas B. stond te zwaaien klopt simpelweg niet. Het was een zakelijk bezoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook