dinsdag 25 augustus 2009

NFI niet vervolgd voor verdwijning hart

Het zal niemand verbazen dat Justitie vijf (ex-)medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) definitief niet hoeft te vervolgen voor de verwisseling van het hart van Denise Schouten (21) uit Tilburg, die in 1999 overleed. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat vandaag besloten in een zogenoemde klaagschriftprocedure, die haar ouders hadden aangespannen.

De vrouw overleed een dag nadat zij tijdens een cafébezoek onwel was geworden. Haar ouders blijven vermoeden dat iemand iets in haar drankje heeft gedaan. Justitie zegt dat de oorzaak een ontsteking aan de hartspier of een hartinfarct moet zijn geweest. Later bleek dat tijdens of na de sectie (delen van) het hart van de jonge vrouw verwisseld zijn met dat van een onbekende man. Waar de verwisseling heeft plaatsgevonden is nooit duidelijk geworden.

De ouders deden aangifte tegen pathologen, een deskundige en de huidige en vroegere directeur van het NFI. Ze verwijten de medewerkers dat ze een valse verklaring over het overlijden hebben afgegeven, dat het sectieverslag onjuist was gedateerd en dat lichaamsweefsel van hun dochter ten onrechte werd vernietigd of niet teruggegeven aan de nabestaanden. Justitie besloot geen vervolging in te stellen.

Het hof oordeelt over de klacht van de ouders weliswaar dat het lichaamsweefsel bij het NFI ten onrechte is vernietigd of niet is teruggeven en dat er vergaande slordigheden zijn begaan. Maar hoe pijnlijk dat ook is voor de familie, is dat geen strafbaar feit, zeggen de rechters. Eventuele fouten of verkeerde conclusies in het sectieverslag zijn niet aan opzet te wijten, aldus het arrest.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 18 jaar voor moord op Cor van der Zande

Abdel S. (20) hoorde vandaag voor de rechtbank in Alkmaar 18 jaar eisen voor de moord op Cor van der Zande (60) uit Enkhuizen in de kersnacht van 2008. Cor van der Zande werd gewurgd, op het hoofd geslagen en met de handen op zijn rug gebonden achtergelaten in zijn huis. 

Officier van justitie mevr. mr. K.J.M. Bijsterveldt kon geen inzicht geven in de vraag waarom het slachtoffer het leven heeft moeten laten. Zij verwees Abdels doldwaze uitleg dat hij uit zelfverdediging had gehandeld omdat de homoseksuele heer Van de Zande hem, na een paar uurtjes met drankjes en praten over de scheepvaart, vanuit de keuken zonder naspeurbare aanleiding opeens met een mes te lijf zou zijn gegaan, bij gebrek aan onderbouwing en staving naar het rijk der fabelen.

"Hij kwam op me af met dat mes en hij zei: Ik ga je verkrachten en vermoorden, en zo. Hij wilde vieze dingen met me doen. Ik stond op van de bank en toen hij wilde steken blokkeerde ik dat met mijn hand. Ik raakte gewond. We vochten. Ik sloeg hem op zijn hoofd met een schemerlamp. Het werd duwen en trekken tot in de achterkamer. Hij viel tussen een kast en een tafel en liet het mes los. Ik heb dat opgepakt en hem gestoken in zijn bovenarm. Hij stond weer op en bleef op me afkomen, als een beest. Ik kreeg hem weer op de grond. Daar heb ik zijn handen op zijn rug gebonden met het snoer van die lamp."

Maar Van de Zande, 's middags door familieleden gevonden die ongerust waren geworden toen hij 's morgens niet was komen opdagen voor de kerstviering, lag niet in de achterkamer maar in het halletje van zijn woning in de Gerrit Stapelstraat, hij had geen duidelijke steekwond en hij was gebonden met drie verschillende stukken elektriciteitssnoer. Op videobeelden uit een naburig tankstation waar S. een paar uur later was verschenen, was van hevig bloedende verwondingen zoals hij die beschreef, helemaal niets te zien.

Ook S.' verhaal dat hij na het vastbinden van het slachtoffer diens autosleutels zag liggen en er in paniek direct met zijn wagen vandoor was gegaan, past niet bij de situatie van de totaal overhoop gehaalde en kennelijk doorzochte woning, noch bij Abdels dna in Van de Zandes portemonnee die in een boodschappentas met lege flessen terug was gevonden, en waaruit het bankpasje was verdwenen waarmee nog diezelfde nacht een mislukte pinpoging werd gedaan.

Van de Zande is overleden aan zuurstofgebrek en stapeling van kooldioxide als gevolg van wurghandelingen en slagen op het hoofd, in combinatie met een zwak hart: vocht en zwelling in de hersenen beperkten zijn ademhaling, ook belemmerd door buikligging met op de rug gebonden handen.

Uitspraak: 8 september. (Het werd 12 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Patrick van der Eem gearresteerd op Aruba

pvdeem Patrick van der Eem is gisteravond op Aruba in zijn hotelkamer gearresteerd. Dat meldden Arubaanse media vandaag. Van der Eem verbleef in het Radisson Hotel zonder te betalen en zou bedreigingen hebben geuit tegenover verschillende personeelsleden van het hotel. Bij zijn arrestatie had Van der Eem cocaïne in zijn bezit.

Voor zijn arrestatie had hij al bij drie andere dure hotels op Aruba gelogeerd zonder te betalen. Bij zijn arrestatie verzette Van der Eem zich volgens de kranten erg fel. Hij zit nog steeds opgesloten.

Van der Eem verwierf internationale bekendheid toen hij voor een verborgen camera van het televisieprogramma Peter R. de Vries de Arubaan Joran van der Sloot uithoorde over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba.

Later haalde hij het nieuws door het in slaan van zijn vriendin Heidi Geerlings met een koevoet, waarvoor hij 30 uur taakstraf kreeg.

 

OK, komt die dan: Dat is Vieesss coño

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook