donderdag 16 september 2010

Peter de Vries gearresteerd in Lima | of toch niet

Peter de Vries, seconden voor zijn arrestatie
peter de vries-lima
Wat John van de Heuvel kan, moet ik ook kunnen zal Peter de Vries gedacht hebben toen hij vandaag samen met Beth Holloway onaangekondigd bij de Castro Castro gevangenis in Lima, Peru aankwam en demonstratief probeerde binnen te komen om met Joran van der Sloot in contact te komen.
Zowel Beth Holloway als Peter de Vries werden gearresteerd. Beth droeg een verborgen camera bij zich. Beiden werden na een kort verhoor weer vrijgelaten.
Kijk hier naar een video van de Peruaanse media over de aanhouding.
Naar het arrestantenbusje
Peter de Vries-lima-busje

Hand in hand in Lima
Update 17 september 2010 Inmiddels heeft de Vries laten weten dat noch hij, noch Beth gearresteerd zijn geweest. Beth zou op regulire wijze de gevangenis zijn binnengegaan op de 'bezoekdag' voor vrouwen. Dit wordt min of meer bevestigd door Joran's advocaat Máxima Altez. Dat moge zo zijn, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat welke vrouw dan ook zo maar de gevangenis kan binnenlopen en bij Joran in zijn cel op bezoek gaat. Een en ander zal wel met toestemming van de directie zijn geweest.

Update 7 november 2010: En daar is dan de uitzending.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 9 jaar voor dodelijke aanrijding Delfshaven

Riazatelie A. (25) uit Schiedam is veroordeeld tot negen jaar cel wegens het doodrijden van vier personen met kerst 2009 in Rotterdam. De rechters legden Riazatelie A. dinsdag eveneens rijontzegging voor 10 jaar op. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De aanrijding had plaats in de deelgemeente Delfshaven. A. ramde op Tweede Kerstdag met zijn Dodge Ram pick-uptruck een personenauto met vijf inzittenden. Twee van hen overleden ter plaatse, twee andere inzittenden overleden in het ziekenhuis. Een vrouw raakte zwaargewond. Met uitzondering van 1 slachtoffer, behoren alle slachtoffers tot 1 familie. Zij hadden zojuist bij hun dochter Erika Marques van het kerstdiner genoten en waren op weg naar huis.

Uit gegevens van een soort zwarte doos bleek dat Riazatelie A. 5 seconden voor het ongeval nog 147 kilometer per uur reed. Hij botste met 86 kilometer per uur op de andere auto, die uit een zijstraat kwam. De maximumsnelheid op de plaats van het ongeval is 50 kilometer per uur. De auto van de slachtoffers werd totaal verwoest, de bijna 3000 kilo zware wagen van de verdachte raakte nauwelijks beschadigd. A. hield lichte verwondingen over aan het ongeval.

Volgens de rechters beging A. zeer roekeloze verkeersovertredingen en was hij onverschillig over de mogelijke gevolgen van zijn rijgedrag. Tijdens zijn rit maakte hij zich schuldig aan bumperkleven, afsnijden van weggebruikers, gevaarlijk inhalen en het negeren van een rood stoplicht. “In zijn handen werd de auto een dodelijk wapen”, aldus de rechter. De aanklager noemde A. twee weken geleden al een zware verkeerscrimineel en wegpiraat. Getuigen hadden het over 'een wilde' en 'gestoord en wezenloos'.

De Schiedammer betuigde eerder al spijt. “Ik heb de kracht van de auto duidelijk onderschat. Ik heb onvoorstelbaar hard gereden. Wat bezielde mij?”, zei hij. Volgens de officier van justitie had de verdachte het ongeval zelfs kunnen voorkomen als hij tussen de 93 en 99 kilometer per uur had gereden.

De rechters veroordeelden A. ook voor zware mishandeling in Capelle aan den IJssel, enkele maanden voor het fatale incident. De rechtbank achtte bewezen dat hij toen met een bestelbus bewust op iemand is ingereden.

Negen jaar voor viervoudige doodslag is erg weinig.

Riazatalie is veroordeeld omdat de rechter 'voorwaardelijke opzet' van toepassing vond. Dat houdt in dat hij weliswaar niet 'bewust' doodslag heeft gepleegd, maar dat hij door zijn handeling had kunnen weten, dan wel had moeten weten dat een dodelijk ongeluk het gevolg zou kunnen zijn.

Zijn advocaat heeft hier het 'Porsche arrest' tegen in gezet. Dit arrest (betreffende de chauffeur van een Porsche die een dodelijk ongeluk veroorzaakte) bepaalt dat er van voorwaardelijke opzet tot doodslag bij een ongeluk geen sprake kan zijn als de gerede kans bestaat dat de verdachte zelf ook om kan komen als gevolg van zijn handelen -namelijk bij het auto-ongeluk, immers, naar ervaringsregel is het niet waarschijnlijk dat een verdachte de aanmerkelijke kans dat een frontale botsing met een tegemoetkomende auto zal plaatsvinden, en hij als gevolg van zijn gedraging zelf het leven zal verliezen, eveneens op de koop toe neemt.
De rechter heeft dat verworpen omdat Riazatelie A. in een 3000 kg zware Dodge Ram reed, waardoor hij de verwachting kon hebben zelf redelijk ongedeerd uit een ongeluk te komen, hetgeen ook zo was: Er waren 4 doden en 2 zwaar gewonden in de Ford Taunus van de familie Marques terwijl Riazatelie A. ongedeerd uit zijn pick up truck tevoorschijn kwam. In feite volgt de rechtbank hiermee een ander arrest, namelijk het 'Enkhuizer arrest', waarbij een man wél voor doodslag werd veroordeeld als hij dronken, met hoge snelheid 2 fietsers doodrijdt
Vonnis LJN: BN7279

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook