maandag 10 februari 2014

Eis:Tien jaar voor piraterij

Tegen negen Somalische piraten is voor het gerechtshof in Den Haag vandaag in hoger beroep 10 jaar cel geeist.

Ze worden verdacht van zeeroof voor de kust van Somalië van half december 2010 tot begin april 2011. Ook beschuldigt justitie de negen van poging tot moord door op Nederlandse mariniers voor de kust van Somalië te schieten. De mariniers wilden een vissersschip controleren.

Tijdens het vuurgevecht dat volgde, werden twee Somalische piraten gedood. De marine redde tijdens deze operatie een aantal gegijzelde Iraniërs. Aan boord van het vissersschip bleken 16 Iraanse vissers al 4 maanden te worden gegijzeld.

Na het gevecht vonden de mariniers verschillende automatische wapens en draagbare raketwerpers op de boot. Hierna zijn de verdachten door Defensie overgebracht naar Nederland om hier te worden berecht.

De rechtbank sprak de verdachten eerder vrij van poging tot moord op de mariniers, maar veroordeelde de negen tot 4,5 jaar voor zeeroof. Zowel de verdachten als het Openbaar Ministerie gingen tegen het vonnis van de rechtbank in beroep.

Het OM wil dat de piraten een flinke straf krijgen. “De impact die piraterij heeft op de levens van opvarenden, is enorm. Deze verdachten hebben er bewust voor gekozen om met dreiging van geweld en geweld onschuldige vissers van hun vrijheid en inkomsten te beroven.”

De advocaten van de verdachten zijn op eigen houtje en tegen het advies van Buitenlandse Zaken naar Somalië reist. Ze spoorden getuigen op die ontlastende verklaringen aflegden en namen die op video op. Deze verklaringen zitten ook in het strafdossier.

De uitspraak in deze zaak staat gepland op vrijdag 21 maart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: opnieuw 24 jaar voor dubbele moord

Tegen de Pool Robert K. (29) is vierentwintig jaar cel geëist voor een dubbele moord op 3 februari 2010 in Almelo.

Robert K. had diezelfde straf in 2011 ook gekregen, maar was daartegen in beroep gegaan. Ook bij dat proces had de officier van justitie vierentwintig jaar celstraf geëist.

K. wilde op 3 februari 2010 inbreken bij Hennie Noppes (73) aan de Ambtstraat. Toen hij werd betrapt door de bewoonster, viel hij haar aan. Dat was volgens het OM “doelgericht en zeer gewelddadig”. De zwaargewonde vrouw werd aan haar lot overgelaten en stierf enkele uren later. K. ging er vandoor met haar sieraden.

Na de aanval ging de man naar een huis aan de Goossenmaatsweg, een eindje verderop. Ook daar werd hij in de tuin betrapt. K. ging de bewoner Jannes Gerwin Tillema (53) te lijf met een schaar, een mes en een afgebroken fles. Ook Jannes overleed aan zijn verwondingen.

K. woonde op ongeveer 200 meter van de slachtoffers en werd een dag later al opgepakt. Hij was onder invloed van alcohol en drugs en legde chaotische verklaringen af, waarin waan en werkelijkheid door elkaar liepen. De man heeft bekend. Het gerechtshof doet waarschijnlijk over 2 weken uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: minder straf in hoger beroep voor doodsteken vriend

Arthür N. (47) is door het hof in hoger beroep tot 20 jaar cel veroordeeld: 5 jaar minder dan in eerste aanleg en geen tbs meer voor onder meer het doodsteken in 2009 van zijn kameraad Ruud Kinneging (41) in Leusden. N. stak een week na zijn vrijlating niet alleen Kinnegging dood, maar hij probeerde zijn ex met een bijl te vermoorden en ontsnapte uit de Arnhemse Koepelgevangenis door gijzeling.

Volgens het hof wordt in vergelijkbare zaken ook geen 25 jaar, maar 20 jaar opgelegd. Voor tbs met dwangverpleging zijn er geen goede gronden, omdat inmiddels niet meer duidelijk is wat Arthür N. mankeert.

Oudere onderzoeksrapporten noemen N. asociaal, narcistisch en paranoïde. Maar aan nieuw onderzoek in het Pieter Baan Centrum werkte Arthür N. niet mee. De rechtbank noemde N. onberekenbaar en extreem gevaarlijk. Hij was een week vrij toen hij zijn vriend doodstak en met een bijl zijn ex probeerde te vermoorden. Zij belde de politie en vluchtte met haar zoontje het dak op waarna N. werd aangehouden.

Hij ontsnapte uit de Koepel door een bewaker te gijzelen en een omstander een auto af te persen. Daarna vluchtte hij naar België, waar hij later 6 jaar cel kreeg wegens gijzeling van een advocaat. N. kreeg eerder 8 jaar cel opgelegd voor het wurgen van een minnares met een elektriciteitssnoer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Minister Borst dood gevonden - Misdrijf

elsBorst Minister van Staat Els Borst-Eilers (81) is dood in haar woning aan de Ruysdaellaan  in Bilthoven gevonden door twee vriendinnen. Ze lag in de garage achter haar auto in een grote plas bloed.

Mogelijk is zij reeds zaterdag 8 februari omgekomen. Zij is een niet natuurlijke dood gestorven.

Update 13 februari 2014.
Volgens onderzoek van het NFI is de dood van Els Borst een misdrijf en niét het gevolg van een ongeluk.

Volgens het OM is het mogelijk dat de oud-minister een inbreker tegen het lijf is gelopen in haar woning in Bilthoven, die haar heeft gedood. Dat zou mogelijk doodslag zijn. Maar een gerichte aanslag op het leven van de D66-politica en dus moord kon vandaag ook nog niet worden uitgesloten.

Update 15 februari 2014
Vandaag werd bekend dat de dood van els Borst zeer geweldadig moet zijn geweest. Verwondingen aan haar handen wijzen erop dat zij zich hevig moet hebben verzet en de hoofdwond was zodanig dat haar neus niet meer goed zichtbaar was.

Update 18 februari 2014
De politie gaat er voorlopig vanuit dat het niet gaat om een uit de hand gelopen inbraak daar er geen sporen van braak zijn gevonden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook