donderdag 23 april 2009

Nederlander vermoord in Costa Rica

Kolkman overleed ter plekke met 1 kogelwond in zijn rechter hand en 2 in de borst
cornelius Kolkman
De Nederlander Cornelius Kolkman (85) is afgelopen woensdagochtend in Costa Rica vermoord. Hij is doodgeschoten in zijn huis toen hij zijn vrouw tegen inbrekers probeerde te beschermen. Zij verschool zich onder het bed. 

Kolkman woonde al twintig jaar als pensionado in de buurt van het plaatsje Santa Teresa de Cóbano in de aan de Stille Oceaan gelegen provincie Puntarenas.

Drie gemaskerde mannen waren het huis van de Nederlander binnengedrongen en eisten geld. Kolkman zei geen geld in huis te hebben waardoor de drie in woede ontstaken en er een gevecht ontstond waarbij de drie schoten vielen. Kolkman heeft een zoon, Peter die in de buurt woont. Kolkman bezat verscheidene bedrijven in de buurt, onder andere een schoenenzaak en een souvenirswinkel.

De daders zijn nog niet gepakt. Zij zouden een buitenlands accent hebben. De politie houdt er rekening mee dat zij via de zee zijn gekomen. Het huis vn Kolkman was slecht beveiligd.

Afbeelding kaart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

10 jaar voor politievrouw die haar ex doodschoot

judith-f Judith F. (46) (foto) uit Almere is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor moord. De wijkagente schoot haar Turkse ex-partner Deniz Çetin (28) dood in de woning waar ze hadden samengewoond. Zij schoot hem vier maal door het hoofd met haar dienstwapen. Het OM had 12 jaar geëist. 

F. vertelde de rechtbank in Lelystad dat zij jaren is mishandeld door haar ex-vriend. Zij hadden elkaar enige jaren geleden leren kennen tijdens een vakantie.,

Op 10 december vorig jaar, toen de twee een halfjaar uit elkaar waren en ruzie hadden, knapte er iets bij haar. Zij was naar eigen zeggen de laatste maanden onder toenemende druk gezet door haar ex, die haar bleef terroriseren.

''Hij reageerde agressief op mij. Ik heb niets gezegd, mijn pistool uit mijn jaszak gepakt en gericht op zijn hoofd geschoten. Ik voelde alleen maar pijn en verdriet. Het was alsof ik van bovenaf naar mezelf keek. Ik had geen invloed op wat ik deed.'' zei F.

Daarna belde ze de politie. Haar ex-vriend overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

De advocaat van de vrouw beriep zich op de stelling dat de vrouw uit een soort automatisme handelde en dat daardoor bij haar de wil ontbrak de man om het leven te brengen. Weliswaar zijn de psychiater en de psycholoog, die de verdachte hebben onderzocht, van mening dat er sprake is van enigszins verminderde toerekeningsvatbaarheid, maar dat brengt naar het oordeel van de rechtbank niet mee dat er van opzet geen sprake kan zijn. Slechts bij hoge uitzondering speelt in strafzaken dat een verdachte ten tijde van het handelen elk inzicht in de draagwijdte en de mogelijke gevolgen daarvan ontbreekt. Daarvan is in dit geval volgens de rechtbank geen sprake.

Het feit dat de vrouw, die na een woordenwisseling de woning verliet, enige tijd in haar geparkeerde auto heeft gezeten, diverse bekenden heeft geprobeerd te bellen en vervolgens naar het bureau van politie is gereden om haar dienstpistool te halen - waarna zij thuis de fatale schoten loste - levert de rechtbank het oordeel op dat zij voorafgaand aan het schieten voldoende gelegenheid heeft gehad na te denken over haar handelen en de gevolgen ervan. De rechtbank komt dan ook tot een veroordeling voor moord.

Gedragsdeskundigen stellen dat F. tijdelijk enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was.

Als je je als 46 jarige agente laat mishandelen door je 28 jarige vriend, dan is er toch wel iets mis met je functioneren als agent.

10 jaar voor moord is bijna een cadeautje

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Slecht bewijsmateriaal in zaak tegen ‘Valiumverkrachter’

Volgens Inez Weski –de advocaat van Johan Stellingwerf (28)- heeft het Openbaar Ministerie onzorgvuldig en onprofessioneel gehandeld in de zaak van de zogenoemde 'valiumverkrachter'.

Volgens Weski is er sprake van een onvolledig onderzoek. Zo heeft het OM de aangiftes niet goed onderzocht, verdween er bewijsmateriaal bij het Nederlands Forensisch Instituut (ach ja, het NFI he) en zijn niet alle sporen goed onderzocht. Zij vroeg het hof dan ook om het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Stellingwerf wordt ervan verdacht drie vrouwen te hebben verkracht en een vrouw te hebben aangerand. Voordat hij zich aan zijn slachtoffers vergreep, zou hij hen geregeld met valium hebben bedwelmd. Het OM eiste eind maart een gevangenisstraf van tien jaar.

De zedenmisdrijven hadden plaats in 2006. Justitie verspreidde een opsporingsbericht waarin de naam en het gezicht van Stellingwerf werden getoond.

Omdat het vermoeden bestond dat Stellingwerf naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal opsporingsbevel. Twee maanden later werd hij in Brazilië opgepakt en in datzelfde jaar uitgeleverd aan Nederland.

Volgens Weski was het bekend dat de verdachte op vakantie ging naar het Zuid-Amerikaanse land. Zij begrijpt dan ook niet waarom het OM hem daar heeft laten aanhouden. ''Justitie had kunnen weten over de erbarmelijke omstandigheden in een Braziliaanse gevangenis.''

Haar cliënt zou daar meerdere malen zijn mishandeld en verkracht door onder anderen een arts en medegedetineerden. Sinds zijn gevangenschap in Brazilië, lijdt Johan Stellingwerf aan posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Het OM heeft volgens Weski in 2006 dan ook ten onrechte een opsporingsbericht uitgedaan. "Dat is gebeurd op basis van drie aangiften, die toen niet nader onderzocht zijn. Johan werd publiekelijk afgeschilderd als seriemoordenaar. Het lijkt alsof er geen enkele rekening werd gehouden met het feit dat aangiften vals en onbetrouwbaar kunnen zijn, juist in dit soort zaken een gevaar."

Weski vindt het bewijs en de werkwijze van het OM slecht. ''Er is onvoldoende doorgevraagd, er zijn geen testen gedaan op de aanwezigheid van GHB en een deel van de sporen is niet veiliggesteld'', noemde zij als voorbeelden. ''Er is ook geen valium gevonden. Kan het OM de buisjes valium laten zien?''

De aangeefsters gaven allen aan zich niet veel meer te kunnen herinneren. Ook hadden sommigen alcohol gedronken.

Een van de slachtoffers verklaarde eerder dat de verdachte agressief werd toen zij zich verzette.''Dat verzet strookt niet met het feit dat ze gedrogeerd zou zijn'', aldus Weski.

Naar verwachting doet het hof op 25 juni uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

18 jaar cel voor moord en poging tot moord bij burenruzie

Reportage RTV Noord
Gerard van D. (50) uit Groningen is door de Rechtbank in Groningen veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor moord op Ad Dillen (40) en poging tot moord op 2 andere buren op 17 juli 2008 in de Lijsterbeslaan in de Groningse wijk Selwerd. De eis was 24 jaar. Volgens het Pieter Baan Centrum is de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. Tbs is daarom uitgesloten.

Ad liep met zijn dochtertje aan de hand toen hij door zijn overbuurman door het hoofd werd geschoten. Daarna volgde Gerard van D. een andere buurman (38) tot in zijn huis en schoot hem daar door zijn buik. Op de weg terug naar huis, vuurde Van D. nog een kogel af op een derde buurman. Volgens de rechter heeft van D. tijd gehad om na te denken, voordat hij schoot. Daarom is het één keer moord en twee keer poging tot moord.

Later bleek dat de door de overburman gebruikte munitie speciale politiemunitie was die niet in het normale circuit verkrijgbaar is. Verstrekt door het Korps landelijke politiediensten (KLPD). En afgeleverd bij een politieschool in het land, waarna de kogels op onverklaarbare wijze verdwenen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook