maandag 18 januari 2010

Arts bij hulp na fatale aanrijding bedreigd

Mohammed en Yaoud, de twee jongens van 18 (uit Nijmegen) en 19 (uit Beuningen) jaar oud, die vrijdagavond in Nijmegen met hun scooter de voetganger Mario van de Geijn (50) uit Arnhem aanreden op een zebrapad, blijken zich daarna in het Nijmeegse St Radboud Ziekenhuis ook nog eens zeer ernstig misdragen te hebben, dat meldt de regionale krant De Gelderlander.

De twee jongens bedreigden en beledigden een arts en verpleegkundige, terwijl die net bezig waren om het leven van Mario van de Geijn die op de St. Canisiussingel omver was gereden te redden. Uiteindelijk overleed de man aan zijn zware verwondingen.

Het tweetal was net als het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling. Ze hadden de voetganger geschept terwijl ze op de vlucht waren voor de politie.

Omdat ze al door de politie waren aangehouden, stonden de twee voortdurend onder toezicht van twee agenten. Bij de ingang van de eerste hulp ontstond onrust nadat een groep van twintig jongeren, onder wie een aantal familieleden, niet werd binnengelaten. Negen politieagenten waren vervolgens nodig om samen met de Dienst Beveiliging van het ziekenhuis de groep buiten te houden.

Agenten hadden het tweetal kort voor het ongeval staande gehouden. De scooter voerde geen verlichting. Op het moment dat de politie hen hierop aansprak, gingen zij er vandoor tegen de richting van het verkeer in. Op een zebra op de St. Canisiussingel reden zij de man aan toen deze te voet de weg overstak.

Diep treurig, ze 'stonden al onder toezicht van de politie' en dan nog gebeurt dit. Me dunkt dat ze klaarblijkelijk toch niet zo ernstig gewond waren. Direct afvoeren was beter geweest.

Zie ook:

Update 27-4-2010: De twee marokkanen blijven nog vastzitten. Hun zaak komt waarschijnlijk 18 juli voor. Beiden beweren achterop de scooter gezeten te hebben. Voor het OM maakt dit niets uit, beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Mario van de Geijn. Ze worden ook verdacht van belediging van politieagenten. Eén verdachte wordt ook van bedreiging beschuldigd.

Update 29 mei 2012: uiteindelijk worden beide in hoger beroep vrijgesproken van doodslag maar wel veroordeeld voor o.a het voorbereiden van een overval en bedreiging.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jonge vrouw misbruikt in Mastbos

Een inwoonster (22) van Breda is rond half één seksueel misbruikt in het Mastbos bij Breda.

Ze wandelde rond halfeen in het noordelijke deel van het bos toen een onbekende man haar aansprak, vastpakte en verder het bos in sleurde, waar ze werd misbruikt.

Na het misdrijf wist de vrouw het bos uit vluchten en om hulp vragen. Een bewoner in de Baronielaan belde de politie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Proces 'SM-moord' gaat door

Anita de J.(44) uit Lelystad, die ervan wordt verdacht dat ze haar man Jenno van Zwietering heeft gedood na een vrijpartij, moet van het gerechtshof in Leeuwarden voorlopig vast blijven zitten. Anita de J. werd in juli vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor doodslag. Ze zou haar man hebben doodgestoken. Toen de politie het naakte lichaam aantrof, had de man een touwtje om zijn penis en scrotum. De vrouw ontkent de moord te hebben gepleegd en ging in hoger beroep.

Tijdens de hoger beroepszaak in december vroeg haar advocaat Achmed Baaijens om het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren en zijn cliënt te laten gaan. De rechters van het hof gaan daar niet in mee: "De advocaat heeft niet aannemelijk kunnen maken dat de rechtsorde ernstig is geschaad." Baaijens meent dat de politie bepaalde dingen beter had moeten onderzoeken. Eerder wees Baaijens naar de geheime dienst als mogelijke schuldige in verband met zijn werk aan het niet te kraken 'Salutis' programma.

Advocaat Baaijens had eerder vanochtend een toelichting op de zaak gegeven op Radio 1. De man, die graag aan sm deed, zou mogelijk gestorven kunnen zijn door erotische zelfverstikking. Hij zou tijdens masturbatie zijn nagels in zijn hals hebben gezet en daaraan zijn overleden.

Binnen drie maanden wordt de zaak voortgezet. Baaijens krijgt dan de gelegenheid nieuwe getuigen op te roepen. Desgevraagd antwoordde hij in ieder geval een getuige-deskundige te willen oproepen die de theorie van de auto-erotische verstikking onderschrijft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 5 jaar 8 maanden voor Johan Stellingwerf in hoger beroep

Johan Stellingwerf (28) die bekend stond als de valiumverkrachter, heeft vandaag in hoger beroep vijf jaar en acht maanden gevangenisstraf opgelegd gekregen. Het gerechtshof in Den Haag acht niet bewezen dat Johan Stellingwerf zijn slachtoffers heeft bedwelmd voor hij ze verkrachtte of aanrandde. Stellingwerf is veroordeeld voor twee verkrachtingen en een aanranding. Het OM had 10 jaar geëist. Eerder werd hij veroordeeld tot 10 jaar..

Behalve van bedwelming sprak het hof de man ook vrij van een poging tot verkrachting van de vrouw die hij heeft aangerand en van een vierde verkrachting. Ook is Stellingwerf wegens gebrek aan bewijs niet veroordeeld voor diverse zedenmisdrijven bij een vijfde vrouw.

De advocaat van Stellingwerf had gepleit voor niet-ontvankelijk verklaring van het OM, omdat zijn cliënt door toedoen van justitie in onmenselijke omstandigheden in een Braziliaanse gevangenis zijn uitlevering moest afwachten. Stellingwerf was volgens justitie naar Brazilië gevlucht, volgens hemzelf was hij daar gewoon op vakantie, onbewust van het feit dat hij gezocht werd.

Experts hebben kritische kanttekeningen geplaatst bij de gang van zaken bij de veroordeling. Ook zijn eerdere advocaat Weski liet geen spaan heel van het bewijs.

Ander bewijs dan schimmige, deels teruggetrokken verklaringen van de slachtoffers is er niet. Vuistverkrachter Manno K. kreeg maar 4 jaar evenals de zeer brute Gennepperparkverkrachter, een schril contrast.

Afgaande op zijn uitlevering op 13 november 2006 en zijn veroordeling tot 68 maanden (x 2/3), komt Stellingwerf pakweg 1 augustus 2010 vrij.

Verkort vonnis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe getuigen Marianne Vaatstra zaak

Het telegraaf artikel
vaatstra
Nadat zich vorige week een ex-bajesklant meldde met het verhaal dat hij de mogelijke moordenaar van Marianne Vaatstra in Noorwegen in de gevangenis had ontmoet, heeft zich afgelopen zaterdag 16 januari ook Rosalin van Zessen (29), na ruim 10 jaar zwijgen, bij de Friese recherche gemeld en een uitvoerige verklaring gegeven.

Van Zessen, nu wonend in Amersfoort, meldde zich aanvankelijk bij de Telegraaf, die haar in contact gebracht met Dick Adema, een rechercheur die nog verbonden is aan de ’cold case’-Vaatstra.

Zij zegt tegenover een huisgenoot –‘Ali’- te hebben gestaan, die de ochtend ná de moord op Marianne Vaatstra met bebloede kleding en handen thuiskwam. De huisgenoot legde daarbij een bebloed mes op de tafel en zei – zonder dat iemand toen nog iets wist van de schokkende moord op Marianne Vaatstra – dat ze ’haar strot dieper hadden moeten doorsnijden’, zo staat in de getuigenverklaring, in bezit van De Telegraaf.

Van Zessen groeide op bij haar adoptiefouders in het Friese plaatsje Birdaard. Zij kende Marianne Vaatstra redelijk goed via haar zusje, die ook op de mavo zat in Damwoude.

In 1999 woonde Van Zessen op kamers in een woning aan de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden. Daar woonde onder andere ook een buitenlander, die zij ’Ali’ noemde.
“Met Ali had ik slecht contact: hij was stil, teruggetrokken en sprak gebrekkig Nederlands. Hij straalde iets engs uit, en dat werd bewezen op die ochtend van 1 mei 1999, tussen 08.30 en 09.00 uur”, verklaart Van Zessen.
“Ik liep die ochtend de trap af naar beneden om naar mijn stageplaats te gaan. Ik woonde op de bovenste verdieping, Ali op de middenverdieping. Zijn deur stond open. En dat was vreemd, want bij wijze van spreken deed hij zijn deur nog op slot als hij naar het gezamenlijke toilet moest. Ik vreesde dat er iets mis was. Daarom liep ik zijn kamer binnen. Na amper een minuut stormde hij overstuur zijn kamer binnen. Ik keerde mij om en schrok me wezenloos: hij droeg een wit T-shirt en een blauwe broek, onder het bloed, vooral bij zijn buik. Hij legde een bebloed mes – met een zwart handvat – neer op een laag, glazen tafeltje aan de rechterkant van zijn kamer.”

Haar verklaring vervolgt: “Volgens mij besefte hij niet eens dat ik er stond. Hij was zo in zichzelf gekeerd dat hij gewoon langs me heen liep en neerplofte op de bank. Toen zei hij, in gebrekkig Nederlands, dat ze haar strot dieper hadden moeten doorsnijden. Twee, drie keer vroeg ik wie hij daarmee bedoelde. Waarop hij verward antwoordde: Marianne Vaatstra. Hij sprak haar naam goed, duidelijk verstaanbaar uit. Het eerste wat ik dacht was: ’Die is echt flink gestoord’. Ik raakte in een shock. Ik stormde zijn kamer uit en ging naar mijn werk.” Enkele dagen na dit incident verdween ‘Ali’ spoorloos.

Al die jaren heeft Van Zessen deze informatie niet gedeeld met de recherche. Pas toen ze vorige week las over ex-gedetineerde Gerrit Veldman, die zweert dat hij in Noorwegen naast een Vaatstra-verdachte op een cel zat, besefte ze dat ze mogelijk belangrijke informatie had. “Ik was in 1999 niet echt stabiel, vanwege het overlijden van mijn broer. Ik heb het incident weggedrukt. Ik ben zó geschrokken, dat ik dichtgeklapt ben, denk ik. Ik heb het destijds wel gemeld aan mijn moeder”, aldus Van Zessen.
Haar moeder, Elly van Zessen, bevestigt haar dochters verhaal: “Ja, ze vertelde toen geschokt over een man met een mes, en bloed, en een link met Marianne Vaatstra. Maar mijn dochter wilde toen niet naar de politie, omdat ze bang was voor die vent.”

Het verhaal vorige week in deze krant van ex-bajesklant Gerrit Veldman bracht alle herinneringen boven bij Van Zessen. “Alles klopt: zijn uiterlijk, kort, pafferig, zijn karakter, zelfs hoe Gerrit het zakagendaatje beschrijft dat Ali altijd bij zich droeg: klein, zwart van kleur, met handgeschreven adressen erin, door de contactpersonen zelf geschreven, want Ali kon geen Nederlands schrijven. De Ali die ik kende, is precies de Ali die Gerrit omschreef. Ik ben niet gelovig, maar ik zou nu toch bijna in een wonder geloven. Ik ben een heel nuchtere meid, drink geen druppel alcohol, gebruik geen drugs, niks. Ik ben niet uit op de beloning. Ik ben al miljonair met mijn twee prachtige, gezonde kinderen. Daar kan geen staatsloterij tegenop. Ik baal alleen verschrikkelijk dat ik het destijds nooit heb verteld aan de politie en de ouders van Marianne.”

Opmerkelijk is wel dat uit DNA onderzoek zou zijn gebleken dat de moordenaar van Vaatstra een West Europeaan geweest moet zijn, maar ja, het NFI heeft zich wel vaker vergist, en wellicht was het een ‘politiek betere’ uitkomst, het kán, maar volgens de Noorse politie was deze Ali destijds niet in Nederland.

Ook wel opmerkelijk dat moeder en dochter Van Zessen ruim 10 jaar hun mond hebben gehouden en dat dochter uiteindelijk eerst naar de Telegraaf gaat en daarna pas de politie. Je vraagt je onwillekurig ook af of niemand anders deze bebloede Ali heeft gezien. Mooi wel dat een gebrekkig Nederlands sprekende buitenlander de naam ‘Marianne Vaatstra’ zo goed verstaanbaar uit kan spreken. Mocht het waar zijn, dan geeft het in ieder geval aan dat hij haar kende.
Wellicht dat de toekomst het zal leren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook