zaterdag 18 augustus 2012

Gerechtelijke dwaling op Bonaire

Andy (Kabes) Melaan
Op Bonaire is een grote gerechtelijke dwaling aan het licht gekomen in de dubbele moord op de gebroeders Martis op 17 juli 2005. Hierbij zijn twee mannen vrijwel zeker onschuldig veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De toenmalige Nederlandse officier van justitie chantabel is mogelijk geweest vanwege een mogelijke seksaffaire met een familielid van de aanvankelijke hoofdverdachte.

Uit onderzoek door advocaat Geert-Jan Knoops en zijn team is gebleken dat de Bonairianen Nozai Thomas (26) en Andy 'Kabes' Melaan (34) hoogstwaarschijnlijk niets te maken hadden met een in 2005 gepleegde dubbele moord op de gebroeders Martis. Thomas kreeg destijds acht jaar cel en is inmiddels weer vrij. Melaan verdween voor liefst 24 jaar in de gevangenis en zit vast. Twee anderen,  Eimar Wang (alias Macho) en Ludson Craane (Chon),  kregen resp. 18 en 2 jaar cel.

Op 24 augustus zullen Knoops en zijn team het herzieningsverzoek bij het hof op Bonaire presenteren. Er zijn aanwijzingen dat tijdens de rechtszaak en het hoger beroep tegen de twee allerlei ontlastende getuigenverklaringen én ontlastend bewijs willens en wetens voor de rechters werden achtergehouden. Het NFI leverde volgens Knoops in later onderzoek “maar half werk.”

De aanvankelijke hoofdverdachte -Eimar Wanga- bekende eerst, maar kwam na een gesprek met de officier opeens met beschuldigingen aan het adres van Thomas en Melaan. Hij ontsnapte daarmee zelf aan levenslang.

De rol van die toenmalige officier van justitie wordt ernstig door de onderzoekers in twijfel getrokken. Een zegsman van het OM op de Antillen zei gisteravond tegen De Telegraaf dat “zeer recent intern is gecheckt” of de vroegere zaaksofficier voor het misdrijf een affaire had met een familielid van de hoofdverdachte in de dubbele moord. “Gebleken is dat de officier niet chantabel was”, volgens de zegsman. “Voor ons doet niet ter zake of hij die affaire wel of niet had.”

Al met al een vrij vreemde conclusie va de zegsma.

Jarvis Melaan, de broer van Andy,  vecht al jaren voor zijn vrijlating maar werd hierbij door de autoriteiten op Bonaire geintimideerd. Na een ingezonden stuk in de krant Amigoe werd er een inval gedaan in zijn huis omdat hij 'een bedreiging vormde voor het OM'.

 • Veroordeelde dubbele moord Bonaire mogelijk onschuldig?
  05 Aug 2009
  Drie Bonairianen, waaronder Andy Melaan werden hiervoor veroordeeld. Maar Melaan zegt onschuldig te zijn. Melaan (destijds 28) is tot 24 jaar veroordeeld. Eimar Wanga (destijds 21) en Nozai Thomas (destijds 20) kregen ...
 • Aanhoudingen verwacht in dubbele moord gebroeders Martis
  23 Jul 2005
  Nadat Bonaireaan Jarvis Melaan op 13 juni 2006 een ingezonden stuk schrijft in de krant Amigoe, waarin hij twijfelt aan de schuld van Andy Melaan en Nozai Thomas werd er op 21 juni 2006 een inval gedaan bij Jarvis ...

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook