maandag 20 oktober 2008

Ruzie over kosten zaak Marlies

Volgens het Nederlandse ministerie van Justitie is korpschef John Schagen van de politie op Bonaire te voorbarig geweest met zijn veronderstelling dat een fors gedeelte van het politieonderzoek door Nederland wordt betaald.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie verklaarde gisteren dat het nog veel te vroeg is om nu al te bepalen wie het onderzoek financiert. "De onderzoeken zijn nog niet afgerond. We weten dus nog niet eens wat de kosten zijn."

Naar mening van korpschef John Schagen is het onderzoek naar de verdwijning van Marlies een voorbeeld van hoe grootschalige onderzoeken op de Antillen voortaan moeten plaatsvinden. "Binnen een week hadden we alle disciplines en expertise in huis om het onderzoek zo breed mogelijk uit te voeren."

Volgens Schagen kreeg het politieteam gisteren talloze positieve reacties vanuit Nederland. Toch hangt het korps ook nog een minder positief rapport boven het hoofd. Het intern onderzoek naar de politiemensen die direct na de eerste meldingen over het verdwijnen van Marlies niet in actie kwamen, is zo goed als afgerond.

Mocht uit forensisch onderzoek blijken dat Marlies niet direct na haar ontvoering is vermoord, dan zou de passiviteit van de agenten extra pijnlijk zijn. Korpschef Schagen zegt dat op korte termijn duidelijk wordt welke strafmaatregelen er tegen de betrokken politiemensen worden genomen. (Zie ook het interview met bewaker Piero Cecilia onderaan het artikel 'Lichaam van Marlies gevonden'.)

Het lijkt mij dat Nederland wel zal moeten bijspringen. Niemand is gebaat bij een eiland waar wegens budgetgebrek zelfs het meest elementaire politieonderzoek niet meer kan plaats vinden. Bonaire zou binnen de kortse keren vervallen tot een pirateneiland en daar is - nu het een Nederlandse gemeente lijkt te worden- ook Nederland niet bij gebaat.

Bonaire maakt zich op voor een groots opgezette herdenkingsbijeenkomst in verband met het overlijden van Marlies van der Kouwe. Nog deze week willen de rouwende bewoners van het Nederlandse eiland in de tropen op gepaste wijze hun laatste eer aan Marlies bewijzen.

Pas daarna, vermoedelijk eind van deze week, zal het lichaam van Marlies worden overgevlogen naar Nederland. Ook de ouders en andere familie van Marlies blijven op Bonaire om de rouwbijeenkomst bij te wonen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe arrestatie in de zaak Marlies

Alle artikelen over Marlies op dit blog


De politie heeft vandaag (20-10-2008) op Bonaire een nieuwe verdachte aangehouden in de zaak van de Nederlandse Marlies van der Kouwe.

De 25-jarige Kenneth M. werd opgepakt in de wijk Tera Kora, waar hoofdverdachte Ryan Pieters woont. Kenneth M is eerder in beeld geweest als de persoon die Ryan een scooter verkocht zou hebben.

De politie heeft huiszoekingen gedaan in de woning van M. en het huis van zijn vriendin. Volgens de oom van M. heeft de politie kleding van de verdachte meegenomen. Of de politie ook spullen in beslag heeft genomen bij de vriendin van M., is niet bekend.

Vrijdagmiddag (lokale tijd) werd het lichaam van Van der Kouwe gevonden op een ruig terrein in de wijk Amboina. Na DNA-onderzoek zondag heeft het Nederlands Forensisch Instituut bevestigd dat het om de 24-jarige apothekersassistente gaat.

Drie verdachten zitten nu nog vast in de verdwijningszaak van Van der Kouwe. Hoofdverdachte Ryan Pieters is overgeplaatst naar de Bon Futuro gevangenis op Curaçao. Op Bonaire zitten nog twee mannen in voorarrest , Siegmar Marchena en de vandaag opgepakte Kenneth M.

Twee andere verdachten: Vincent, de broer van Ryan en Jimmy/Jamie Richardson de stiefvader van Ryan's vriendin Shanti zijn afgelopen week op vrije voeten gesteld. Jimmy Richardson was op de avond van de verdwijning van Van der Kouwe op stap met Ryan Pieters. Hij zegt Ryan na één uur 's nachts niet meer te hebben gezien.Vincent was die bewuste avond aan het werk.

Update 21 okt: De naam van de verdachte lijkt ook te zijn Khamet Martijn of dit dezelfde is als Kenneth M. is nog onduidelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte Wiegminkzaak langer vast

alex_wiegmink_1 De vrijdagochtend aangehouden 47-jarige verdachte in de zaak-Alex Wiegmink, is door de Rechter Commissaris in Arnhem voor veertien dagen in bewaring gesteld. De politie hield de Arnhemmer vrijdagochtend aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Alex Wiegmink uit Drempt.

De 44-jarige Wiegmink werd in januari 2003 vermoord op de Posbank bij het Gelderse Rheden. Zijn verkoolde lichaam werd niet veel later teruggevonden in zijn uitgebrande auto bij Erp in Noord-Brabant. De aanhouding volgde vrijdag enkele dagen nadat de politie het onderzoek in de vijf jaar oude zaak intensiveerde. Aanleiding was nieuwe, concrete informatie over verdachten en een mogelijk motief, aldus de politie.

Meer aanhoudingen zijn volgens een politiewoordvoerster niet uitgesloten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord politieagente Cevat blijft zwijgen

Franklin Falconi (49), de man die ervan wordt verdacht dat hij hoofdagente Gabriëlle Cevat om het leven heeft gebracht, blijft zwijgen.

Justitie deed maandag tijdens de zogeheten pro-formazitting een oproep aan Franklin Falconi en zijn advocaat om toch vooral met een verklaring te komen. "In het dossier zit een overvloed aan bewijs dat hij Cevat heeft doodgeschoten. Dat vraagt om een verklaring. Niet alleen voor het dossier, maar ook voor de samenleving, de politieorganisatie en de nabestaanden", zei officier van justitie Karin Gerritsen. Het betreft hier natuurlijk een staaltje theater van de OvJ: Franklin is niet gediend bij het 'completeren van het dossier', de nabestaanden, de politie of de samenleving. Zijn zorgen zijn op dit moment: Ga ik 15 jaar de bak in of wordt het levenslang.

Dat Franklin Falconi veroordeeld gaat worden voor het doodschieten van politieagente Gabrielle Cevat (28) staat buiten kijf. Zij werd op de late avond van 9 juli van dit jaar in Amstelveen doodgeschoten toen zij de man aansprak op zijn rijgedrag. Zij was op dat moment in burger en op weg naar het politiebureau om een nachtdienst te doen. Justitie zal trachten moord i.p.v. dodslag te bewijzen omdat de straffen daarvoor hoger zijn (max levenslang ipv 15 jaar) maar het lijkt er vooralsnog op dat dat nog wel eens moeilijk kon worden. Voor moord is namelijk 'rijp beraad' nodig en het lijkt er voorlopig toch wel op dat het schieten in een opwelling is gebeurd. Justitie zal natuurlijk wel aanvoeren dat het meebrengen van een vuurwapen daar op wijst en Franklin is mogelijk van plan geweest om zijn ex-vriendin om het leven te brengen, maar dat betekent nog geen moord op agente Cevat.

Justitie hoopt dus dat Franklin iets zal zeggen wat het OM kan gebruiken of desnoods verdraaien tot 'bewijs' voor moord.

Franklin's advocaat Peter Plasman kon vandaag niet zeggen of zijn cliënt een verklaring gaat afleggen. Hij verwacht dat hij voorlopig een beroep blijft doen op zijn zwijgrecht. Ook Plasman denkt dat er te weinig bewijs is om Franklin F. te veroordelen voor moord: "Het lijkt er op basis van getuigenverklaringen sterk op, dat hij in een beweging heel snel zonder nadenken heeft geschoten. Dat zijn kenmerken voor doodslag", aldus Plasman.

Tijdens de zitting bleek dat Falconi het vaker aan de stok heeft gehad met de politie. Door zijn kwade dronk kan hij volgens de raadsman nogal eens gaan schelden. Plasman zei echter dat er ook positieve ervaringen zijn geweest met de politie. Zo zou zijn cliënt eens een pen cadeau hebben gedaan aan een agent. De advocaat verzocht de rechtbank dit geval op te nemen in het reeds lijvige dossier, aangezien volgens hem nu onterecht het idee wordt gewekt dat Falconi een hekel heeft aan de politie. Dat lijkt kinderachtig, maar het kunnen soms kleine dingen zijn die een zaak naar de ene of naar de andere kant doen gaan.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt naar verwachting op 13 en 14 januari plaats.

cervat-kaart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meer moorden in grote steden

Het aantal moorden in de grote steden is in 2007 fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De spectaculaire halvering van het aantal moorden in de grote steden in 2006 is daarmee bijna tenietgedaan.

In totaal zijn in heel Nederland in 2007 164 mensen slachtoffer geworden van moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2006. De laatste jaren deed zich juist een daling voor van het aantal levensdelicten, maar aan deze trend kwam in 2007 dus een einde. De daling van het aantal moorden in gemeenten met minder dan 250.000 inwoners heeft zich wel voortgezet.

Van de tussen 1996 en 2007 in Nederland vermoorde personen was één op de zes hier niet woonachtig, aldus het CBS.

De helft van de moordslachtoffers in die periode was tussen de twintig en de veertig jaar oud. De leeftijdsgroep tussen de twintig en de dertig jaar blijkt het meest kwetsbaar als het om moord of doodslag gaat: in deze categorie vallen bijna twee keer zo veel slachtoffers als gemiddeld over alle leeftijdsgroepen.

Jaarlijks worden ruim twee keer zo veel mannen als vrouwen gedood. In 2007 was bij een kwart van de om het leven gebrachte vrouwen geen dader bekend of is de relatie van de dader met het slachtoffer onbekend.

Waar deze gegevens wel bekend zijn, blijkt dat bijna de helft van de vrouwelijke slachtoffers door hun partner of ex-partner is gedood. Dit geschiedt dan relatief vaak thuis, met een steekwapen of door verwurging.

Nederland In Europa zijn in de periode 2002-2006 per honderdduizend inwoners gemiddeld 1,6 moorden gepleegd. Voor Nederland ligt dit aantal gunstiger: in 2006 en 2007 is het afgenomen tot gemiddeld 1,0. In de voormalige Oostbloklanden komen mensen relatief vaak door geweld om het leven, in de Baltische staten zelfs ruim zes keer vaker dan gemiddeld.

moordendoodslag

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook