maandag 20 oktober 2008

Ruzie over kosten zaak Marlies

Volgens het Nederlandse ministerie van Justitie is korpschef John Schagen van de politie op Bonaire te voorbarig geweest met zijn veronderstelling dat een fors gedeelte van het politieonderzoek door Nederland wordt betaald.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie verklaarde gisteren dat het nog veel te vroeg is om nu al te bepalen wie het onderzoek financiert. "De onderzoeken zijn nog niet afgerond. We weten dus nog niet eens wat de kosten zijn."

Naar mening van korpschef John Schagen is het onderzoek naar de verdwijning van Marlies een voorbeeld van hoe grootschalige onderzoeken op de Antillen voortaan moeten plaatsvinden. "Binnen een week hadden we alle disciplines en expertise in huis om het onderzoek zo breed mogelijk uit te voeren."

Volgens Schagen kreeg het politieteam gisteren talloze positieve reacties vanuit Nederland. Toch hangt het korps ook nog een minder positief rapport boven het hoofd. Het intern onderzoek naar de politiemensen die direct na de eerste meldingen over het verdwijnen van Marlies niet in actie kwamen, is zo goed als afgerond.

Mocht uit forensisch onderzoek blijken dat Marlies niet direct na haar ontvoering is vermoord, dan zou de passiviteit van de agenten extra pijnlijk zijn. Korpschef Schagen zegt dat op korte termijn duidelijk wordt welke strafmaatregelen er tegen de betrokken politiemensen worden genomen. (Zie ook het interview met bewaker Piero Cecilia onderaan het artikel 'Lichaam van Marlies gevonden'.)

Het lijkt mij dat Nederland wel zal moeten bijspringen. Niemand is gebaat bij een eiland waar wegens budgetgebrek zelfs het meest elementaire politieonderzoek niet meer kan plaats vinden. Bonaire zou binnen de kortse keren vervallen tot een pirateneiland en daar is - nu het een Nederlandse gemeente lijkt te worden- ook Nederland niet bij gebaat.

Bonaire maakt zich op voor een groots opgezette herdenkingsbijeenkomst in verband met het overlijden van Marlies van der Kouwe. Nog deze week willen de rouwende bewoners van het Nederlandse eiland in de tropen op gepaste wijze hun laatste eer aan Marlies bewijzen.

Pas daarna, vermoedelijk eind van deze week, zal het lichaam van Marlies worden overgevlogen naar Nederland. Ook de ouders en andere familie van Marlies blijven op Bonaire om de rouwbijeenkomst bij te wonen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: