maandag 1 december 2014

Uitspraak: 10 jaar cel voor moord in Antwerpen

Benaouf Adouï (30) is vandaag veroordeeld tot een celstraf van tien jaar wegens de moord op Najeb Bouhbouh. Bouhbouh werd 18 oktober 2012 doodgeschoten bij een hotel in Antwerpen.

De moord op Bouhbouh was de aanzet voor een golf van liquidaties, voornamelijk in Amsterdam. Benaouf Adouï was volgens justitie het beoogde doelwit van de schietpartij in december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, ruim twee maanden na de moord in Antwerpen. Adouï ontkwam toen, twee vrienden van hem werden wel gedood.

Een van de veronderstelde schutters in de zaak-Bouhbouh, Rida Bennajem, is in 2013 zelf geliquideerd. Een medeverdachte pleegde zelfmoord in zijn cel. In mei 2014 werd een goede vriend van Bouhbouh, Gwenette Martha, met kogels doorzeefd in Amstelveen. Martha zou een een van de centrale figuren in het bloedige conflict zijn geweest, Benaouf Adui zijn tegenspeler in het vijandige kamp. Het motief voor de moord op Najib zou te maken hebben met een cocaïnedeal.

De politie arresteerde Adouï in juni 2013, zo meldt. Volgens de rechtbank is hij opgetreden als "verbindingsofficier" tussen de man die Bouhbouh naar het hotel heeft gelokt, Chris Bouman, en de schutters. In die zin was Adouï "de spin in het web", zo meldt het vonnis. De advocaat van Benaouf Adouï heeft al aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 3 jaar voor teruggekeerde Jihadist

De in Nederland teruggekeerde Syriëganger Maher H. is veroordeeld tot drie jaar cel.

  Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. De straf is conform de eis. H. wordt verdacht van opruiing en voorbereiding om ernstige misdrijven te plegen in Syrië. Zelf heeft hij altijd ontkend voor de jihad naar Syrië te zijn afgereisd. “Ik heb voedselpakketten uitgedeeld en gemaakt. Ook heb ik in een magazijn met hulpgoederen geholpen.” (Waarbij je je af kunt vragen hoe een Syrische vluchteling  terug kan naar Syrië)

  Het is de eerste keer dat de rechter uitspraak heeft gedaan over Syriëgangers sinds het kabinet extra maatregelen heeft aangekondigd tegen jihadisme en radicalisering.

  Tegen zijn vrouw Shukri F. (20)  was 4 jaar geëist. Zij werd echter vrijgesproken.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Man doodgeschoten in auto in Amersfoort

  In Amersfoort is afgelopen nacht Samir Jabli (alias Babbel) (38) in zijn auto doodgeschoten. Het lichaam werd rond 2.45 uur gevonden aan de Hendrick de Keyserlaan. Een kwartier eerder hadden getuigen schoten gehoord. Samir Jabli was een bekende van de politie.

  Toen agenten gingen kijken, zagen ze de man dood in de auto liggen. Er is meerdere keren geschoten op de wagen. De politie kan niet bevestigen dat het om een afrekening in het criminele circuit gaat.

  Hoewel de politie zegt dat de man uit Amersfoort komt, zou de man volgens een neef een Amsterdammer zijn die op bezoek was bij zijn ouders.

  Samir Jabli  had veel vijanden.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook