donderdag 14 oktober 2010

Nieuwe getuigen moordzaak Victor 't Hooft

Het gerechtshof in Den Haag gaat in het hoger beroep in de moordzaak op vastgoedhandelaar Victor 't Hooft nieuwe getuigen oproepen. Een anonieme medegevangene van eerder vrijgesproken hoofdverdachte Remond P. zou een belastende verklaring hebben afgelegd. Het hof wil daarover meer informatie, ook zal een wapendeskundige worden opgeroepen om te getuigen.

't Hooft werd op 7 november 2007 op de oprit van zijn huis aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag neergeschoten door een gemaskerde man. Gevonden DNA-sporen en een herkenning door de vrouw van het slachtoffer, die de bivakmuts probeerde te verwijderen, spraken in het nadeel van Remond P. Er werd vorig jaar een gevangenisstraf van twintig jaar tegen hem geëist. Tegen medeverdachte Leslie S. werd twaalf jaar geëist. De rechtbank sprak het tweetal wegens gebrek aan bewijs vrij.

Raadsman Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Remond P., gelooft het verhaal van de medegevangene niet. “Die man kon de informatie, die hij van horen zeggen zou hebben, nog niet weten”, aldus Kuijpers. “Zij verbleven op dat moment in het Huis van Bewaring in Scheveningen. Pas na de overplaatsing van mijn cliënt naar de gevangenis in Zoetermeer kwam de informatie naar voren. De man wil graag interessant doen, het OM wil alles proberen om P. veroordeeld te krijgen.”

Zie ook: "Daarom werd Remond P. vrijgesproken"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moordzaak Ilham Benchelh vrij

Kasem M. (62) uit Siddeburen is door de rechtbank in Groningen op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem nog steeds van de moord op zijn vrouw Ilham Benchelh (36), maar het onderzoek naar haar verdwijning op 11 januari 2010 heeft tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Het OM vroeg vandaag zelf om een einde aan het voorarrest, dat al sinds 27 januari loopt. Wat justitie betreft is het niet goed mogelijk om op basis van dit dossier tot een definitieve aanklacht te komen. De officier van justitie is bovendien bang dat het tot nu toe verzamelde bewijs in het strafdossier onvoldoende is voor een veroordeling. De verdenkingen tegen M. rechtvaardigen niet langer een verblijf in de gevangenis. Justitie gaat ondertussen wel door met het onderzoek.

De rechtbank ging donderdagmiddag akkoord met het verzoek van het OM en zei dat naarmate een verdachte langer in voorlopige hechtenis zit, de eisen om hem langer vast te houden ook strenger moeten zijn.

De van oorsprong Marokkaanse Ilham Benchelh verdween op 11 januari uit de echtelijke woning in Siddeburen. Ze liet een jong kind achter. Sinds haar verdwijning is letterlijk taal noch teken van haar vernomen. Justitie heeft bloedsporen aangetroffen aan het bed van de twee. Zij liepen rond met plannen om te scheiden. Kasem M. ontkent iets met de verdwijning van zijn vrouw te maken te hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verslaggeefster aangevallen door oud-werkgever Wesam al Delaema

PowNews-verslaggeefster Jojanneke van den Berge (30) (foto) is in Amersfoort aangevallen door de voormalige werkgever van Wesam al-Delaema.

Dat meldt de website van de zender PowNed. Jojanneke zou een bezoek hebben gebracht aan de kapperszaak, waar Al-Delaema. werkte voordat hij naar Irak vertrok.

Volgens PowNed bederigde de eigenaar van de zaak Jojanneke en haar cameraman, en pakte hij vervolgens met geweld de camera af. Hij rukte de geheugenkaarten uit de camera en sloot zichzelf op in zijn huis. Of Al-Delaema. zich bij de kapper in huis bevindt, is niet bekend.

Volgens Dominique Weesie, de oprichter van PowNed, gaat het goed met Jojanneke. De politie is naar de kapperszaak toegekomen en de verslaggeefster heeft de camera teruggekregen.

Wesam al Delaema kwam woensdag vrij uit de gevangenis in Vught. In Amerika was de terrorist veroordeeld tot 25 jaar cel voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen, maar een Nederlandse rechter zette die straf om in acht jaar cel. Met aftrek van het voorarrest kwam hij onmiddellijk op vrije voeten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord Ronald Nooteboren vrijgelaten

De verdachte (52) van de moord op Limburger Ronald Noteboren is door de raadkamer van de rechtbank in Maastrichtop vrije voeten gesteld.

Het OM had om verlenging van het voorarrest met negentig dagen gevraagd. De man uit Stevensweert blijft wel verdachte. Het OM beslist donderdag of het in hoger beroep gaat. Raadsman Sjoerd van Berge Henegouwen zei donderdag dat de rechtbank zijn cli�nt geen serieuze verdachte noemde.

Ronald Noteboren (41) uit Schinnen verdween op 18 februari vorig jaar. Vier dagen later werden delen van zijn lichaam gevonden in een berm langs een Belgische snelweg.

De verdachte werd op 27 september aangehouden. De technische recherche verrichte een week lang sporenonderzoek in en om twee woningen in Obbicht en Stevensweert.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Knoeiende rechercheurs niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen twee rechercheurs van de regiopolitie Midden- en West-Brabant die door geknoei met de verklaring van een verdachte ervoor zorgden dat een groot drugsonderzoek op niks uitliep. Hoofdofficier van justitie in Den Bosch Bart Nieuwenhuizen heeft dat besloten over de uitkomst van een rijksrechercheonderzoek.

De twee rechercheurs werden verdacht van valsheid in geschrifte en meineed. Het rijksrechercheonderzoek heeft bevestigd dat de rechercheurs de 'bekentenis' van de hoofdverdachte hebben aangevuld en de chronologie hebben gewijzigd. Volgens justitie blijkt uit het onderzoek echter niet dat de wijzigingen met opzet onvermeld zijn gebleven en dat er onwaarheden in het proces-verbaal zijn opgenomen, aldus een verklaring donderdag. „Nu er geen bewijs is voor strafbare feiten, zullen de verbalisanten niet worden vervolgd.”

De vervolging van in totaal acht verdachten van export van heroïne, xtc en hasj werd door het knip- en plakwerk van de rechercheurs en hun teamleider ongeldig verklaard. De rechtbank oordeelde dat van de oorspronkelijke verklaring van de verdachte weinig meer over was en dat het hele onderzoek daardoor was besmet. Politiechef Dick Schouten noemde de afstraffing destijds pijnlijk. De betrokken politiemensen kregen tijdelijk werk op een andere plek.

De verdachten, die soms vele maanden in voorarrest zaten, hebben om een schadevergoeding gevraagd. Die procedure dient binnenkort bij de rechtbank in Breda.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook