vrijdag 12 maart 2010

Blunder verhulde moord op Francien Cuypers

Er zitten zoveel fouten in het rapport van de Utrechtse lijkschouwer over het overlijden van Francien Cuypers (61) dat de criminele achtergrond van haar dood verborgen had kunnen blijven. Een professor in de pathologie uit Leuven (België) noemde de conclusies van de lijkschouwer vandaag in de rechtbank in Utrecht 'pure nonsens'.

Volgens de hoogleraar, die op afstand werd gehoord, heeft de lijkschouwer anderhalf jaar geleden duidelijke aanwijzingen dat de vrouw kon zijn gewurgd, over het hoofd gezien. Sectie was op zijn plaats geweest, stelde de hoogleraar. Maar de lijkschouwer constateerde dat het slachtoffer was gevallen en aan een hartstilstand was overleden. Francien Cuypers werd begraven. Vijf maanden later belde Johnny R. (38) de politie en vertelde dat hij iemand had vermoord.

R., die al eens tot tbs is veroordeeld vanwege een levensdelict, trok later zijn bekentenis weer in. Zijn advocaat Jan Hein Kuijpers opperde op de eerste zittingsdag de mogelijkheid van een andere doodsoorzaak. Maar de Belgische professor en twee Nederlandse pathologen waren eensgezind in hun oordeel. De keel van het slachtoffer moet zijn dichtgeknepen, stelden deze deskundigen.

Advocaat Kuijpers had meer succes bij een andere deskundige. Rechtspsycholoog Peter van Koppen stelde dat de bekentenis van R. door diens psychische problemen en zijn jarenlange drugsgebruik niet erg betrouwbaar is.

De zaak gaat verder op 26 maart.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook