maandag 19 oktober 2015

Uitspraak: in Hoger beroep opnieuw 8 jaar voor doodslag op vrouw

Een man (81) uit Hilversum is ook in hoger beroep door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor doodslag op een vrouw (74). Tevens moet hij de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 12.000 euro.De eis was 10 jaar.
In eerste aanleg was wegens wegens doodslag 8 jaar geëist. De rechtbank Midden-Nederland heeft verdachte bij vonnis van 6 februari 2015 (ECLI:NL:RBMNE:2015:644) wegens doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar. Door verdachte werd hoger beroep ingesteld tegen dit vonnis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw doodgeslagen met fles, andere vrouw neergestoken in leeuwarden

Udo D.
Vanmiddag is op de Oude Lune in Leeuwarden een vrouw door een man doodgeslagen. Even daarvoor zou de man een andere vrouw hebben neergestoken. De verdachte heeft zich gemeld bij het politiebureau.


Twee jonge meisjes waren getuige van de moord en hebben verklaard dat de vrouw rond 17:20 uur met een fles meerdere malen op haar hoofd is geslagen. Het andere slachtoffer raakte een klein uur eerder gewond bij een steekincident op de Weaze. Deze vrouw is naar het ziekenhuis gebracht. Zij verkeert volgens een woordvoerster van de politie niet in kritieke toestand.

De verdachte heeft zich kort daarna bij de politie gemeld en verklaard dat hij het had gedaan. Ook zei hij dat verantwoordelijk was voor het neersteken van een andere vrouw, eveneens in Leeuwarden.
De politie zegt dat het erop lijkt dat de vrouw die werd doodgeslagen niet in relatie staat tot de neergestoken vrouw.

Over de identiteit van de slachtoffers en verdachte kan de politie nog niks zeggen. Evenmin is al iets bekend over de achtergrond van het geweld. De steekpartij waarbij een vrouw werd neergestoken zou in een bordeel hebben plaatsgevonden
Nadat de vrouw op de Oude Lune met de fles was doodgeslagen, ging de verdachte naar het politiebureau enkele honderden meters verderop en legde hij zijn verklaring af. Hij zit vast en wordt verhoord.

Update. De dader Udo D.(38) is een ex tbs-er die al eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Hij heeft de betreffende dag ook nog twee andere vrouwen aangevallen, waarbij hij van één de auto probeerde te roven.
Een overzicht van zijn strafdossier:
  • Mei 2005: Udo D. rijdt met zijn auto in op zijn voormalige schoonvader en bedreigt die ook. Hij wordt later dat jaar door de rechtbank wegens poging tot zware mishandeling veroordeeld tot zes maanden cel en tbs met dwangverpleging. De Hoge Raad zet dat later om in bedreiging.
  • 2005-2012: Udo D. wordt behandeld. Volgens psychiaters in het Pieter Baan Centrum is hij gewetenloos en agressief, maar wél toerekeningsvatbaar. Hij gebruikt geweld om een doel te bereiken, niet vanwege een psychiatrische stoornis.
  • November 2012: Einde van de tbs. Dat komt mede door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat bepaalt dat tbs voor een niet-geweldsdelict maximaal vier jaar is. Udo D. belandt op straat en houdt zich bijna twee jaar redelijk rustig.
  • Januari 2015: Udo D. wordt opnieuw opgepakt omdat hij zich niet houdt aan een contactverbod met zijn ex. De aanklacht tegen hem wordt later nog uitgebreid met mishandeling en vernieling. Hij wordt veroordeeld tot zes maanden cel.
  • Juli 2015-augustus 2015: Udo heeft zijn straf erop zitten. Zijn doen en laten wordt een aantal keer besproken in de driehoek (het reguliere overleg tussen burgemeester, politie en justitie). Daarin wordt afgesproken dat het Openbaar Ministerie de rechter vraagt om hem gedwongen op te laten nemen. Dat gebeurt, maar de man vecht die beslissing met succes aan.
  • Augustus 2015-oktober 2015: Udo D. lijdt een zwervend bestaan in Leeuwarden. Hij wordt dagelijks in de gaten gehouden door hulpinstanties en de politie.
  • Maandag 19 oktober: Rond 16.30 uur komt bij de politie een melding binnen van een steekpartij, waarbij een Bulgaarse prostituee gewond raakt. Kort daarna wordt een vrouw aangevallen in een parkeergarage, even later wordt een vrouw belaagd op een parkeerplaats bij een supermarkt. Om 17.20 uur komt de vierde melding: een vrouw is met een fles hard op haar hoofd geslagen en overlijdt ter plekke. Enkele uren later meldt Udo D. zichzelf op het politiebureau.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook