donderdag 17 juli 2008

Dood in de cel: weer een justitiele doofpot?

De 35-jarige gedetineerde August H. wordt in oktober 2007 dood aangetroffen in zijn cel in de Penitentiaire Inrichting De Grittenborgh. Het lichaam van August zit vol met blauwe plekken en foto's van het lichaam vertonen dit ook. Nabestaanden en de lijkschouwer stellen dat het hier duidelijk gaat om letsel als gevolg van uitwendig geweld. De advocaat van de nabestaanden, Mevr. mr Febroniya Attois stelt dan ook dat August H. vlak voor zijn overlijden zwaar is mishandeld. Justitie stelt dat het om een natuurlijke dood gaat. De nabestaanden van August H. eisen dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan.

Vandaag besteed 'Eén vandaag' aandacht aan de zaak.

Het is raar dat het in Nederland klaarblijkelijk mogelijk is dat er bij een sterfgeval in de cel, justitie een duidelijk andere positie in kan nemen dan de Patholoog Anatoom en dat er geen open onderzoek wordt gedaan. Ook als minister van justitie zou ik toch de onderste steen boven willen hebben. Nu lijkt het gewoon weer op de zoveelste doofpot affaire.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Levenslang voor Duitser voor moord in Katwijk

turnhoutDe rechtbank in Schwerin (Dld) heeft de 27 jarige Sven Stamm veroordeeld tot levenslange celstraf voor de moord op de Vlaamse wethouder Toon de Preeuw , wiens lijk in november 2004 in Katwijk werd aangetroffen.

Stamm maakt geen kans op vervroegde invrijheidstelling wegens zijn aanzienlijke strafregister, bepaalde de rechtbank in Schwerin.

Stamm had samen met de Nederlander Ira Toendang Toon de Preeuw  op 7 november 2004 in de Begijnenstraat in Turnhout overvallen en in de kofferbak gepropt.

Daarna reden ze naar Baarle-Nassau, waar DePreeuw onder bedreigingen zijn bankkaart moest afgeven en de twee daders 500euro konden afhalen. Vervolgens trokken ze naar Katwijk, met DePreeuw nog steeds in de koffer. Daar werd DePreeuw uit de koffer gehaald. De Duitser dwong het slachtoffer om de zee in te gaan en niet meer om te kijken.
De Preeuw keerde wel terug en daarop besliste Stamm hem de keel over te snijden. De twee daders reden daarna weg en werden pas een week later opgepakt in het Duitse Parchim, waar ze rondreden met de wagen van DePreeuw.

Stamm werd toen al gezocht voor een moord die hij enkele weken eerder had gepleegd op een Duits zakenman. Een moord waarvoor hij intussen al veroordeeld is tot levenslang. Omdat Stamm al in Duitsland in de cel zit, werd beslist om ook het dossier van de moord op DePreeuw naar Duitsland te halen. Het gaat wel enkel om Stamms aandeel, want zijn Nederlandse kompaan Toendang werd in 2006 al veroordeeld tot twaalf jaar cel voor medeplichtigheid.

Volgens psychologen heeft Stamm geen inlevingsvermogen in de gevoelens van anderen en dat hij zelf niet weet hoe hij met zijn eigen gevoelens moet omgaan. Volgens de deskundigen is daar bijna geen therapie voor mogelijk.
De psychologen plaatsten ook vraagtekens bij het feit dat de moord zou gepleegd zijn onder invloed van cocaïne. Ze gaven ook aan dat de verdachte nog geen tekenen van spijt heeft getoond. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Minderjarigen gestraft voor mishandeling

De kinderrechter heeft vandaag 17 juli zes kinderen tussen de 12 en 15 jaar jeugddetentie en werkstraffen opgelegd. De daders mishandelden stelselmatig een broer en zus van respectievelijk 8 en 11 jaar oud uit Rijswijk.

Daarnaast kregen de minderjarige kinderen voorwaardelijke straffen met een proeftijd van twee jaar opgelegd. De slachtoffers werden vanaf de zomer van vorig jaar geterroriseerd door hun belagers.

De kinderen vertelden samen met hun moeder begin dit jaar hoe zij door een groep van in totaal tien kinderen in elkaar werden geslagen, terwijl daar met een mobiele telefoon opnamen van werden gemaakt.

De politie kwam de daders op het spoor door rechercheonderzoek, verklaringen en bewijs op mobiele telefoons en computers. Het OM vond de zaak zo ernstig, dat het besloot om de verdachten voor te geleiden bij de rechter-commissaris. Dit komt zelden voor bij zulke jonge kinderen.

Ook de rechter-commissaris nam de zaak hoog op en besloot de kinderen in bewaring te stellen. De zes kinderen hebben tussen de 11 en 41 dagen in voorarrest gezeten.

Vier daders die een kleinere rol hadden bij de mishandelingen, werden eerder al door de kinderrechter gestraft. Het OM liet weten tevreden te zijn over de opgelegde straffen.

Goed zo, in de kiem smoren!

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Negen jaar en TBS voor doodslag op Angela Zwaan

De Utrechter R.D. (27) is veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op zijn vriendin Angela Zwaan (26). Ze werd vorig jaar juni in haar huis in Houten met vele messteken om het leven gebracht.

R.D. verklaarde twee weken geleden tijdens de zitting zich niets meer te herinneren van het moment waarop het slachtoffer om het leven moet zijn gebracht. Hij zei dat hij alleen nog maar wist dat zijn vriendin met een mes op hem af kwam.

De rechtbank gaat er vanuit dat de verdachte doet alsof hij aan geheugenverlies lijdt en concludeert dat het niet het slachtoffer, maar de verdachte was die beneden een mes haalde en op de zolder van de woning de vrouw met messteken om het leven bracht.

Aan de fatale steekpartij ging een ruzie vooraf. Volgens R.D. ging die ruzie over het kijken van een film op televisie. De rechtbank achtte het echter meer aannemelijk dat de twee ruzie hadden over het gebruik van cocaïne door de verdachte, of het beëindigen van de relatie door het slachtoffer.

De officier van justitie eiste twee weken geleden negen jaar gevangenisstraf en tbs. De rechtbank legde eenzelfde straf en maatregel op en overwoog daarbij dat de verdachte het slachtoffer op uiterst gewelddadige en gruwelijke wijze om het leven gebracht had.

Ook is vastgesteld dat geen van de verwondingen acuut tot de dood van Angela Zwaan heeft gehad. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven en ook geen spijt heeft betuigd.In hoger beroep op 19 november 2009 maakt het Hof er 7,5 jaar en TBS van

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 15 maanden voor verkrachting gehandicapte

Officier van justitie Van Roessel heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen de 36-jarige K. H. uit Afghanistan, wegens het verkrachten van een geestelijk en lichamelijk gehandicapte vrouw.

H. werkte als uitzendkracht in de woonvoorziening De IJlanden in Nieuw-Sloten waar het 27-jarige slachtoffer verbleef. H. zou haar op zijn eerste werkdag hebben verkracht.
Hij betoonde donderdag voor de rechtbank zijn spijt voor zijn handelen, maar betoogde ook dat het initiatief voor de seksuele praktijken bij de patiënte lag.

De feiten deden zich voor op 12 maart 2006. H. trad die dag voor het eerst aan in de woonvoorziening.

H. heeft geen geweld of bedreiging met geweld gebruikt, aldus officier Van Roessel, maar er is wel sprake geweest van dwang. Zij bestreed de lezing van H. over de vraag of hij kon weten dat het slachtoffer verstandelijk gehandicapt was. Haar lichamelijke invaliditeit was evident: de vrouw zat in een rolstoel. Volgens Van Roessel functioneerde de vrouw verstandelijk op het niveau van een 8–jarig en emotioneel op dat van een 4–jarig kind. Zij benadrukte dat H. had moeten en kunnen weten dat De IJlanden ook onderdak biedt aan geestelijk gehandicapten.

De rechtbank bekeek op verzoek van de officier videobeelden van een politieverhoor van het slachtoffer in een speciale studio. Daaruit bleek volgens de aanklaagster onomwonden dat de vrouw niet over volwassen verstandelijke vermogens beschikte.

De uit Afghanistan afkomstige H. , weet zijn gebrek aan kennis over de geestelijke conditie van de aan zijn zorg toevertrouwde patiënte onder meer aan zijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal. Hij denkt dat het slachtoffer vooral teleurgesteld is in het feit dat hij geen verhouding met haar wilde. Van verkrachting is volgens hem geen sprake geweest.

Volgens zijn advocaat M. van Vuuren is er onvoldoende eenduidig bewijs om tot een veroordeling wegens verkrachting te komen. Alleen voor het feit dat H. seksuele handelingen heeft gepleegd met een patiënte terwijl hij in functie was, kan de man gestraft worden, meent de raadsman, want dat heeft zijn cliënt toegegeven.

De rechtbank doet uitspraak op 31 juli.

Een beetje lage eis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook