donderdag 22 mei 2014

Gwenette Martha vermoord

In Amstelveen is ca eenhalf uur geleden de bekende Amsterdamse crimineel Gwenette Martha doodgeschoten.

Martha werd onder vuur genomen op de Amsterdamseweg op de hoek met de van Spaenstraat in Amstelveen, De politie wil nog niet zeggen wat er precies is gebeurd, maar ooggetuigen spreken van een "gruwelijke schietpartij".

Volgens getuigen is er zo'n twintig keer geschoten. In de buurt is veel politie op de been.

In december 2013 ontsnapte Martha al eens aan een liquidatie. Het wapen waarmee hij toen doodgeschoten zou moeten worden weigerde toen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bewijs moordzaak Nicole vd Hurk wankelt

In de zaak van de moord op Nicole van den Hurk (15) in oktober 1995 is onenigheid gerezen over het gevonden bewijsmateriaal tegen de verdachte Jos de G. Het openbaar ministerie verzet zich tegen nader onderzoek door de internationaal bekende dna-deskundige Richard Eikelenboom van IFS.

Justitie in Den Bosch wilde niet zeggen waarom dat zo is. Job Knoester, de advocaat van verdachte Jos de G., zegt te vermoeden dat justitie zelf ook twijfelt aan het dna-bewijs tegen zijn cliënt en daarom geen kritisch tegenonderzoek wil.

"IFS-expert Eikelenboom heeft in honderden gecompliceerde moordzaken in binnen- en buitenland dna-onderzoek gedaan, vaak op benoeming van het openbaar ministerie. Het is verrassend en veelzeggend dat datzelfde OM de topdeskundige in deze zaak opeens probeert te weren. Justitie lijkt hier bepaald niet voor waarheidsvinding te gaan."

Volgens Knoester groeit de twijfel over het ingebrachte dna-bewijs tegen zijn cliënt gestaag. Op de in 1995 omgebrachte Nicole zijn drie dna-sporen aangetroffen. Voor een deel matcht dat dna met dna van De G., maar de sporen komen ook gedeeltelijk overeen met lichaamsmateriaal van nog eens vier andere mannen. Op hoeveel dna-merkers verzwijgt het OM. Ook geeft justitie geen kansberekening, wat normaliter in moordzaken altijd gebeurt.

Opvallend is verder dat De G. nooit eerder in beeld kwam, terwijl hij in 2000 al vrijwillig dna afstond dat in de NFI-databank belandde. Enkele jaren geleden werden de dna-sporen op Nicole door die databank gehaald. Toen matchten ze niet met De G.

Knoester: "Politie en justitie zijn later toch op hem uitgekomen, door rond de plek waar Nicole dood werd aangetroffen te zoeken naar zedendelinquenten. Daarbij kwam ook De G. in het vizier; pas toen is zijn dna tegen de sporen aangehouden. Het NFI produceerde vervolgens complete herstelrapporten waarmee het justitiële forensische instituut de sporen nu wél aan hem toeschrijft. Een merkwaardige gang van zaken die heel veel vragen oproept." De advocaat wil het NFI-onderzoek daarom laten overdoen. Knoester verwacht dat de rechter IFS uiteindelijk wel gewoon benoemt. Binnenkort komt daar uitsluitsel over.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 18 jaar voor moord op 'huisslaaf'

Tegen Baris S. (31) uit Zaandam is 18 jaar geeist wegens moord op zijn huisgenoot Koos Brandhoff (51).  Volgens de aanklaagster maakte S. zich 2,5 jaar lang schuldig aan stelselmatige mishandeling van Brandhoff, die hij onderdrukte, gebruikte als huisslaaf en uiteindelijk met excessief geweld om het leven bracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook