dinsdag 15 april 2008

Vierentwintig jaar en TBS voor ex-TBS'er die reddende engel neerschoot

Paul R. (30) is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 24 jaar celstraf en TBS voor de moord op Edith Arends-van Greene(44) in Enschede op 4 maart 2007.

Edith en haar man Tom hadden de TBS'er bewust een baan in hun bedrijf gegeven om hem te helpen bij zijn terugkeer in de maatschappij. Het was vooral Edith die hem de laatste anderhalf jaar intensief begleidde. Zij kreeg een kogel als dank.

De kogel was echter hoogst waarschijnlijk voor haar man Tom bedoeld. Toen Edith en Tom Paul R. toevallig tegen het lijf liepen in het uitgaansleven sloeg Tom een drankje af. Paul R. gooide toen Pinda's over hem heen en ging kort daarna door het lint en schoot gericht op het echtpaar. Edith raakte hierbij dodelijk getroffen.

De Telegraaf heeft een uitgebreid verhaal.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De dood van Tamara Wolvers

Tot ontsteltenis van families van beide partijen is de behandeling van deze moordzaak opnieuw uitgesteld. Vandaag zou dan eindelijk, bijna twee jaar na de moord op Tamara Wolvers (28) uit Alphen aan de Rijn, de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen. Maar op verzoek van de verdediging van moordverdachte Jacco G. (39) werd de zaak weer aangehouden. Pas kort voor het proces had advocaat Sixten Jansen namelijk belangrijke rapporten van de Forensic Science Service ontvangen. Het gaat om contra-onderzoeken naar de uitkomsten die het Nederlands Forensisch Instituut eerder op tafel legde.

Overigens bevestigen de Engelse uitzoeken de conclusies van het NFI, die dinsdag in de rechtszaal werden toegelicht door een DNA-deskundige. Die moest ook dinsdag toegeven dat de DNA-sporen onder Tamara’s nagel van onvoldoende kwaliteit zijn om een eventuele derde persoon als dader uit te sluiten. Ook op de badjas van de vrouw en de tie-wrap rond haar nek werden sporen aangetroffen die overeenkomen met DNA van Jacco G., maar ook die wijzen niet eenduidig naar hem.

Omdat de moordenaar na zijn daad nauwkeurig de sporen heeft gewist, moeten de onderzoekers het met minimaal materiaal doen. En dat levert problemen op in de bewijsvoering.

Toen de rechtbank het verzoek van uitstel van de advocaat toewees, ging er een hoorbare schok van emoties door de zaal.

Rechter Paul Poustochkine sprak dinsdag uit de grond van zijn hart. “Ik baal ook verschrikkelijk van het uitstel van deze rechtszaak.”

Al eerder moest de rechtbank door het stof omdat een vlotte voortgang van de moordaak wordt belemmerd. Toen waren communicatieproblemen tussen het openbaar ministerie en het Engelse DNA-onderzoeksbureau Forensic Science Service de oorzaak. Nu kwamen de uitkomsten van het onderzoek veel later beschikbaar dan gepland. En elke keer weer moeten families van verdachte en slachtoffer zich emotioneel opladen om de confrontatie in de Haagse rechtszaal aan te gaan.


De berechting van moordverdachte en ex-oom Jacco G. staat nu gepland op 1 juli. Het is zeker dat dan de zaak echt inhoudelijk wordt behandeld en dat de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank twee weken daarna tot een uitspraak komt.

Jaco G, de ex echtgenoot van een tante van Tamara, bleef na de scheiding nog contact hebben met de familie. Tamara moet dan ook geen enkele achterdocht gehad hebben zou de man 's avonds laat bij haar aan hebben gebeld toen zij alleen was in het huis van haar ouders. Tenslotte kende zij de man al 20 jaar.
Wat er precies is voorgevallen is niet duidelijk, maar er ontstaat een worsteling waarbij G. haar verstikt zou hebben door een plastic zak over haar hoofd te trekken. Ook werd zij meermalen in het hart gestoken.

Als zij de volgende dag niet op haar werk verschijnt, wordt er alarm geslagen en ontdekken buren haar stoffelijk overschot op zolder.

Bij de begrafenis van Tamara is G. een van de mensen die haar kist draagt.

De politie formeerde een rechercheteam van dertig personen, maar het bleef lang stil rond de zaak. In oktober richtte moeder Nel Wolvers zich in een open brief tot de moordenaar. ,,Jij hebt haar van ons weggerukt. Waar haalde jij de moed vandaan om ons kind van het leven te beroven'', schreef zij. ,,Heb de moed om op te staan en te zeggen: Ik heb het gedaan.''

De beroering was groot toen er twee weken later een boodschap verscheen op de condoléancesite voor Tamara Wolvers op internet, die was ondertekend met 'moordenaar'. ,,Ik heb je vermoord is beter zo'', luidde de tekst. Justitie onderzocht de zaak, maar kon niet zeggen of de woorden waren opgetikt door de dader, of door iemand die een smakeloze grap had willen uithalen.

December 2006 wordt de toen 38-jarige G als verdachte aangehouden. Er is DNA van hem onder de nagels van Tamara gevonden. Ook zouden er haren van hem op haar ochtendjas zijn gevonden.

G. ontkend tot nog toe alle betrokkenheid bij haar dood.

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook