dinsdag 26 mei 2009

OM: “het gaat om gezag”

in de boeien om tekening Met de zaken die vandaag in Amsterdam voor de politierechter zijn gebracht, wil justitie het signaal afgeven aan de samenleving dat politiemensen en andere ambtenaren in functie met respect behandeld moeten worden. Persofficier van justitie Otto van der Bijl zei in een reactie op uitspraken van de politierechter dat het niet gaat om de gevoelens van de individuele politieman, maar om het behouden van het gezag van de politie in het algemeen.

De politierechter legde tijdens een zogenoemde themazitting in diverse gevallen lagere straffen op dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Het OM heeft als regel dat het dubbel zo zware straffen eist tegen personen die ervan worden verdacht dat ze ambtenaren in functie hebben beledigd, bedreigd of mishandeld.

De politierechter vond echter dat politiemensen moeten kunnen omgaan met agressie en zelfs angstaanjagend gedrag van burgers. Dat hoort volgens de Amsterdamse politierechter bij het politiewerk. Hij vond de dubbele straffen dan ook niet nodig.

Zo eiste de aanklaagster in Amsterdam dinsdag een taakstraf van tachtig uur tegen een man die zich bij zijn arrestatie zou hebben verzet. Hij zou een agent een kopstoot hebben gegeven en gedreigd hebben de politiemensen „kogels door de kop te jagen”.

middelvingerWat een absolute onzin van het OM: respect verdien je door je handelen en gezag heb je. Beide zijn niet af te dwingen door rechtszaken.

Wie afgelopen zondag de uitzending van Peter de Vries heeft gezien weet dat de politie inmiddels haar respect wel heeft verspeeld. Een motordiefstal waarbij de dader met naam toenaam en adres bekend is wordt gewoon terzijde geschoven, maar waag het niet om met een ACAB tattoo rond te lopen, je middelvinger naar een politieman op te steken, een maatschappij kritische cartoon te tekenen of een bloottekening in je etalage te hebben. Dan weet de politie je wel te vinden en wordt je gearresteerd.

Het OM is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

lakse-politie

utrecht-transsexueel

aangiftes

-------------

 

aangifte2 --- pernis

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw familiedrama in Zwijndrecht: Vrouw steekt echtgenoot neer

Een vrouw heeft afgelopen nacht in Zwijndrecht haar echtgenoot neergestoken. De politie gaat uit van een conflict in de relationele sfeer.

Het incident had omstreeks 1.15 uur plaats in een huis aan de Boshoek in Zwijndrecht. De vrouw is door de politie aangehouden en meegenomen voor verhoor. Haar man werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

In Zwijndrecht vond de politie maandag in een woning aan de Boshuizen vier doden.  Volgens de politie staan de twee incidenten los van elkaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook