donderdag 27 augustus 2009

De zaken Essen en Hörchner: bagatel of corruptie?

Er zijn een aantal duidelijke overeenkomsten tussen de zaken Essen en Hörchner. De meest opvallende overeenkomst is echter, dat het EAB voor dhr. Essen is uitgevaardigd door dezelfde rechtbank en dezelfde rechter als het EAB uit 2007 voor Robert Hörchner: mr. Andrzej Bauk.

De zaak Essen gaat slechts over een bagatel, namelijk een vermeende corruptie met 100 zloty. De zaak Hörchner gaat echter over corruptie op justitieel niveau. Hörchner werd in de periode van 2000-2003 vervolgd door het OM op grond van een telefoongesprek tussen twee andere mensen, die (ten onrechte) werden verdacht van lidmaatschap van een XTC-bende.

De essentie van het verhaal is dat het Poolse verzoek om Robert Hörchner’s uitlevering gedaan zou zijn op verzoek van de Nederlandse autoriteiten (die van hem af wilden) en dat de prestige uitlevering van dhr Essen daarvoor de wederdienst is.

Lees meer op Boublog

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Duivenvoereter omgebracht

Gerben Hoeksma (65)uit Veendam die vorige week dood werd gevonden in zijn woning, is volgens de politie geen natuurlijke dood gestorven. Hoeksma werd een nationaal fenomeen werd omdat hij als ontbijt elke dag een portie duivenvoer naar binnen lepelde.


De politie wil niet zeggen hoe Hoeksma is omgebracht. Er is een team van 15 tot 20 rechercheurs op de zaak gezet.

Ruim vijftien jaar geleden begon Hoeksma, lid van de vrekkenclub, met z'n duivenvoerontbijt.

Update: Twee verdachten zijn gearresteerd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Robby gedood door politiekogel'

Robby van der Leeden (19), uit Rotterdam, die zaterdagavond om het leven kwam tijdens de ongeregeldheden in Hoek van Holland, is gedood door één politiekogel. Dat hebben agenten, die tijdens het feest Sunset Grooves op de menigte hebben geschoten, gezegd tegen RTV Rijnmond.

Van der Leeden, die zich in de groep relschoppers bevond maar daar geen deel van uitmaakte, werd in het hoofd geraakt. Volgens het OM is het slachtoffer geraakt door slechts één kogel. Zes mensen raakten bij het incident gewond. Volgens de agenten is het een wonder dat er niet meer mensen zijn geraakt.

Ruim tien agenten schoten gericht op meer dan honderd relschoppers. Die hadden de politiemensen ingesloten en bekogelden hen met allerlei voorwerpen. De situatie zou levensbedreigend zijn geweest.

Volgens de agenten is al op vrijdagmorgen gevraagd om inzet van de mobiele eenheid, omdat er informatie was dat hooligans het feest zouden komen verstoren. Dat verzoek is vrijdagmiddag afgewezen.

Volgens het OM moet uit onderzoek nog blijken of de kogel daadwerkelijk afkomstig was uit een politiewapen. Het Nederlands Forensisch Instituut werkt nog aan dat onderzoek, aldus de zegsvrouw. Het stoffelijk overschot van Van der Leeden is zondag - direct na de sectie op het lichaam - overgedragen aan de familie.

Ondertussen gaat het onderzoek op het strand onverminderd door. Agenten zeven de bovenlaag van het festivalterrein op zoek naar aanwijzingen.

Ook het onderzoek van het OM gaat nog enige tijd duren, hoewel de woordvoerster zich niet aan een voorspelling durfde te wagen. „Het is bijzonder omvangrijk. We moeten honderden getuigen horen, onder wie personeel, feestgangers en politiemensen.” Het OM heeft inmiddels tientallen tips en twintig tot 25 filmpjes over het incident binnen.

Een van de gewonden ligt nog in het ziekenhuis. De man is er slecht aan toe, maar is aan de beterende hand.

Een ieder wist dit natuurlijk al.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Cel en tbs voor Jack the Knipper

Aram V. (22) is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot ruim zes maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank achtte bewezen dat V. vorig jaar 48 keer de liften heeft vernield in een flat in Zeist. De eis was 8 maanden en TBS.

V. knipte de elektrische bedrading van de liften door en stond daarom bekend als 'Jack de Knipper'. Volgens de rechtbank is hij planmatig en geraffineerd te werk gegaan en heeft hij er geen rekening mee gehouden dat hij andere bewoners in gevaar bracht.

V. is al verschillende keren veroordeeld voor vernieling. Volgens deskundigen is de kans groot dat V. opnieuw de fout in gaat, wanneer hij vrijkomt. V. wil zelf echter niet meewerken aan een behandeling. De rechtbank wilde voorkomen dat V. onbehandeld terugkeert in de samenleving en legde daarom tbs met dwangverpleging op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Patrick van der Eem morgen voorgeleid

Patrick van der Eem, die maandagavond werd gearresteerd, wordt morgen voor de rechter-commissaris voorgeleid. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zit hij vast omdat hij een ‘zeer ernstige’ bedreiging heeft geuit tegen een persoon. Deze persoon, wiens naam niet is vrijgegeven, heeft daarvan aangifte gedaan. Van der Eem werd daarop aangehouden en tijdens het fouilleren bleek hij in het bezit van cocaïne.

De hoeveelheid was volgens het OM niet zo groot dat ‘ervan uitgegaan kan worden dat hij handelt’. De reden dat hij vastzit, is dan ook niet de drugs, aldus woordvoerder Ann Angela, maar de bedreiging. “Bij zulke ernstige bedreigingen is het normaal dat de verdachte tijdens het onderzoek wordt vastgehouden.” Van der Eem zou verder ook nog openstaande rekeningen hebben bij diverse hotels op Aruba. Gisteravond werd zijn auto voor het Radisson hotel, waar hij tijdens zijn arrestatie verbleef, weggesleept.

Anonieme bronnen binnen het politiekorps melden dat de bedreigde persoon Paul van der Sloot zou zijn, maar dat hij ook zijn eigen ouders bedreigde omdat ze hem geen geld wilden sturen. Van der Eem zou platzak op Aruba zijn en op verschillende manieren getracht hebben aan geld te komen. Afpersing van van der Sloot zou een van zijn pogingen geweest zijn.

Overigens zat van der Eem al een tijdje op Aruba. In Juli werd er al in zijn auto ingebroken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie beledigd om ACAB-T-shirt

Een 38-jarige man uit Leeuwarden is woensdag door de politie aangehouden voor het dragen van een beledigend T-shirt. De man kwam een politiebureau binnen om even een praatje te maken (???) en droeg een T-shirt met daarop de afkorting 'ACAB'.

Op de vraag van een agent waarom de man het T-shirt droeg antwoordde hij: „All Cops Are Bastards” (Alle agenten zijn klootzakken). De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden, aldus de politie vandaag.

Eind maart speelde een soortgelijke zaak. Toen hoefde een man die op de bon werd geslingerd omdat hij 'ACAB' in zijn nek getatoeëerd had staan, de boete niet te betalen. Volgens het Openbaar Ministerie in Groningen had de man niet de intentie de betreffende agenten te beledigen. "Het was niet zo dat hij bij zijn aanhouding een spandoek met de afkorting tevoorschijn haalde”, aldus een woordvoerder.

De Groninger werd in maart in eerste instantie aangehouden op verdenking van drugshandel. Tijdens een gesprek met de man ontdekten de agenten de tatoeage in zijn nek. Volgens de Groninger had de afkorting echter niets met afkeer tegen de politie te maken, maar zou het staan voor 'acht cola, acht bier'.

Ook werd al eerder iemand gearresteerd voor het dragen van een T-shirt met het woord corrupt, waarin het politielogo was verwerkt.

Belachelijk, hebben niks beters te doen. Moet je zelf eens aangifte doen van belediging. Goeie kans dat je er nooit meer iets van hoort.

Update: op 17 februari wordt door het gerechtshof in Leeuwarden een man die eerder veroordeeld was voor het dragen van een kleine ACAB badge op zijn jas, in hoger beroep vrijgesproken. LJN BV6101

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook