woensdag 17 september 2008

Vermeende Pyromaan 't Zandt weer vrij

De vermeende pyromaan van het Groningse dorpje 't Zandt, Johnny B., is weer op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Groningen vandaag (17 sept 2008) bepaald.

B. kreeg vorige week donderdag tijdens een pro-formazitting te horen dat zijn voorlopige hechtenis werd opgeheven, maar werd enkele uren later alsnog aangehouden op verdenking van het versturen van poederbrieven.

De rechter-commissaris bepaalde woensdag echter dat er onvoldoende reden is om B. nog langer vast te houden, onder meer omdat de kans op herhaling klein is en er geen sprake is van een geschokte rechtsorde.

Het Openbaar Ministerie liet vandaag  weten tegen het besluit van de rechtbank in beroep te gaan. Volgens het OM zijn er voldoende gronden B. weer achter de tralies te zetten.

B. ontkende vorige week de brieven te hebben geschreven omdat hij op het moment dat de brieven verstuurd werden al vastzat. Het OM zei echter dat B. zonder uitvoerig gecontroleerd te worden post kon verzenden.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek bovendien dat de postzegels en de randen van de enveloppen DNA van de verdachte bevatten.

Johnny B. werd in december 2007 aangehouden op verdenking van negentien brandstichtingen in 't Zandt. De branden hielden het dorp lange tijd in de greep.

Uiteindelijk werd zelfs de hulp van het leger ingeroepen om de pyromaan in de kraag te vatten. De rechtszaak tegen hem dient op 17 november.

B. is na zijn vrijlating niet teruggekeerd naar 't Zandt, maar is elders ondergebracht.

De houding van het OM in deze is op zijn minst vreemd. Johnny is niet vrijgesproken maar hoeft van de rechtbank niet meer in voorlopige hechtenis te blijven. Het OM is het daar niet mee eens waardoor zij op zijn minst de schijn wekken om maar vooral gevangenisstraffen vóór het daadwerkelijke proces uit te willen delen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jair Leuteria ontsnapt uit Bon Futuro

jair leuteria De tot 18 jaar cel veroordeelde Jair Leuteria (24)(alias ‘Ilo’) is ontsnapt uit de Bon Futuro gevangenis op Curaçao. 2 andere gevangenen, Rashandy Frank en Shanley Hooi ontsnapten ook maar konden weer snel in de kraag gepakt worden.

Leuteria heeft op 5 oktober 2002 na een ruzie de 17-jarige Edson Sambo in de borst geschoten en Leander ‘Fubu Ras’ de Jongh ontvoerd en later vermoord. in 2005 werd hij in Nederland gearresteerd. Leuteria werd in 2006 tot achttien jaar cel veroordeeld voor de dubbele moord uit 2002. De Jongh was drugskoerier, maar zijn laatste transport was niet gelukt. Van de kilo cocaïne, had hij een paar honderd gram achterover gedrukt. Na zijn ontvoering werd hij zwaar mishandeld, voor hij door Leuteria en de Dominicaan Chavel ‘Diablo’ Waterfort in de kofferbak van een auto werd meegenomen. Waterfort is nog steeds voortvluchtig.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook