donderdag 29 januari 2009

Gerard Spong bedreigd

Advocaat Gerard Spong
spong_3
Advocaat Gerard Spong heeft de Amsterdamse hoofdofficier van justitie om persoonsbeveiliging gevraagd wegens bedreigingen door de aanhang van Geert Wilders.

Spong zegt honderden hatelijke e-mails te hebben ontvangen sinds het gerechtshof in Amsterdam vorige week besliste dat de PVV-leider moet worden vervolgd vanwege anti-islamitische uitlatingen. Spong is een van de mensen die de vervolging heeft afgedwongen.

Ook het hof dat over de vervolging besliste zou tientallen haatmails ontvangen hebben. Een woordvoerder van het hof wil dit bevestigen noch ontkennen. Het Openbaar Ministerie wil evenmin kwijt of er beveiligingsmaatregelen zijn getroffen.

Spong - die maandag om persoonsbeveiliging vroeg - heeft intussen zelf zijn beveiliging georganiseerd. Volgens het ANP krijgt hij inmiddels de persoonsbeveiliging die hij aan justitie in Amsterdam heeft gevraagd.

De afzenders van de dreigmails steken volgens hem niet onder stoelen of banken dat zij fan van Wilders zijn. Soms doen zij dat met naam en toenaam.

Spong: 'Er zitten veel doodsverwensingen tussen. In andere e-mails wordt gedreigd mijn kop eraf te hakken als Wilders wordt veroordeeld. Of er wordt gevraagd hoelang ik zelf nog zonder beveiliging de straat denk op te kunnen.' Hij gaat ervan uit dat het OM hiernaar onderzoek instelt.

Daarnaast deed Spong aangifte wegens chantage. Iemand dreigt een smadelijke brief over hem te openbaren, als hij niet afziet van zijn aangifte tegen Wilders. De chanteur zegt een brief te bezitten met de bewering dat Spong 35 jaar geleden als docent in Suriname goede cijfers gaf aan rechtenstudenten in ruil voor seksuele gunsten. 'Onzin', reageert Spong.

Andere betrokken advocaten waaronder Advocaat Els Lucas uit Lelystad ontvingen ook hatelijke berichten cq. dreigmails.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte Posbankmoord vrijgelaten

Alex Wiegmink
alex wiegmink
Bernard K. (49), die wordt verdacht van de moord op hardloper Alex Wiegmink, is vrijgelaten. K. is nog wel verdachte, maar er is volgens justitie momenteel te weinig bewijs om hem te dagvaarden. Hij heeft 16 weken vastgezeten.

Bernard K. was de enige die nog vastzat in verband met de dood van Wiegmink in januari 2003. De politie hield hem in oktober 2008 aan nadat zijn zuster hem had beschuldigd.

De zaak is bekend geworden als de Posbankmoord, omdat de hardloper uit Drempt werd vermoord in natuurgebied de Posbank bij Rheden. Zijn verkoolde lichaam werd teruggevonden in zijn uitgebrande auto bij de Noord-Brabantse plaats Erp.

Het OM in Arnhem denkt een betere kans te hebben op een veroordeling in deze zaak door de K. te laten gaan. Als hij nu voor de rechter zou komen, bestaat een grote kans dat hij wordt vrijgesproken en daarna kan justitie hem niet meer vervolgen voor dezelfde feiten. Het onderzoek naar de moord wordt voortgezet in de hoop dat op een later tijdstip meer bewijs aan de rechtbank kan worden gepresenteerd. Deze maand hield de politie nog drie mannen aan die iets met de gewelddadige dood van Wiegmink te maken zouden hebben gehad.

Zij zijn korte tijd later weer op vrije voeten gesteld, hoewel ook zij nog steeds verdachte zijn.

Volgens Peter Wiegmink, een broer van het slachtoffer, was de vrijlating een grote klap voor de familie en vooral voor de weduwe van Alex. Desondanks zegt de familie de motivatie van het OM te begrijpen en hoopvol te zijn over een goede afloop van de zaak.

Bernard K.
Bernard K.
Volgens advocaat Ronald Teekens is Bernard K.  erin geluisd door „zijn liegende zusters”.  „Het is volkomen terecht dat hij is vrijgelaten, want hij heeft het niet gedaan.”

Volgens Teekens heeft de rechtbank besloten K. vrij te laten nadat een van de zussen woensdag opnieuw als getuige was gehoord. Zij zou tijdens dat verhoor hebben toegegeven dat ze alles had gelogen. Teekens stelt dat de getuigenissen van de zussen de enige redenen waren waarom K. nog altijd in hechtenis zat.

De politie hield Bernard K. op 17 oktober 2008 aan als verdachte. Begin december kwam hij vrij, maar hij werd meteen weer aangehouden, op verdenking van witwassen. De tweede aanhouding werd als onrechtmatig gezien en K. kwam opnieuw vrij. Op 11 december besloot het gerechtshof in Arnhem dat hij weer in hechtenis moest worden genomen. Het OM heeft de verdachte woensdag laten gaan.

Op 14 en 16 januari 2009 zijn nog drie verdachten aangehouden, die op 19 januari zijn vrijgelaten.

Het onderzoek naar de moord op Alex Wiegmink was een van de meest intensieve onderzoeken die de politie de afgelopen tien jaar in Nederland deed. In totaal hoorden de rechercheurs 110 getuigen.

Sommige getuigen warenm terughoudend omdat ze zich bedreigd voelden door de verdachte. Eén getuige werd zelfs twee dagen gegijzeld omdat hij geen verklaring wilde afleggen.

Het OM denkt dat getuigen niet volledige openheid hebben gegeven. Bovendien kon justitie weinig met de verklaringen, omdat de informatie daaruit direct of indirect van verdachte K. afkomstig was. Een ooggetuige die twee mogelijke verdachten heeft gezien op de Posbank bij Rheden, herkende K. tijdens een confrontatie niet.

Het DNA dat de politie vond op een muts die in Erp bij de uitgebrande auto van Wiegmink is gevonden, komt niet overeen met dat van K. Er zijn op die plek verder geen sporen gevonden die matchen met materiaal van de K of de andere 3 verdachten.

Het OM is er niet achter een motief voor moord op Wiegmink gekomen. Ook is niet duidelijk geworden wat nu precies de betrokkenheid van de verdachten is bij de dood van Wiegmink.

Een interview met Bernard K. is te zien bij omroep Gelderland

Update 30 januari 2009 Bernard K heeft aangifte gedaan tegen Peter R. de Vries omdat deze hem illegaal gefilmd heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoe ga je om met Peter R. de Vries

Peter en 'andere vrouw' Susan
susan-smit-kl
Peter de Vries, misdaad verslaggever, bewonderd door velen en verafschuwd door net zo velen. Zelfbenoemde opspoorder, aanklager, rechter en beul, getuige de trial by media van Joran van der Sloot.

Wat doe je nou als Peter de Vries plots voor je staat met indringende vragen. Schuldig of onschuldig, het beste kun je gewoon niet reageren. Beleefd blijven, doorlopen en herhalen dat je je portretrecht claimt. Als hij al bij je binnen staat dan natuurlijk een strafklacht indienen wegens huisvredebreuk en illegaal filmen.

Soms echter is het moeilijk hem te ontlopen, je loopt bijvoorbeeld op de markt zoals Okan O. destijds, of je kunt moeilijk weg komen. Dan kan het moeilijk zijn om maar stug door te lopen. Wegrennen, of snel je SIM-card opeten doen je alleen maar meer schuldig lijken.

Besluit je toch met Peter in gesprek tegaan onthoudt dan één ding. Peter is er om jou schuldig te doen lijken. Hij is er niet om de waarheid te ontdekken. Zijn geijkte vragenpatroon is: "Ze zeggen dat jij die en die hebt vermoord, wat heb je daar op te zeggen?". Ontkenning wordt dan steevast gevolgd door: "Maar waarom zouden mensen dat dan zeggen?", alsof jij zou moeten weten waarom jouw totaal onbekende mensen bepaalde ideeen hebben. Het beste antwoord is dan ook: "Dat moet je aan die mensen vragen".

Als je hem niet kunt ontlopen is het eigenlijk een veel beter idee om zélf vragen te gaan stellen:

Peter: "Ze zeggen dat jij Josje Bruinsma hebt vermoord"
Jij: "Zeg eens Peter, kom jij nu bij Susan Smit vandaan of bij je vrouw?"
Peter: "Ik stel hier de vragen. Is het waar dat Jij Josje hebt vermoord?"
Jij: "Is het waar dat Wim Dankbaar destijds foto's van jouw prostitueebezoek in je e-mail vondt"

Je hebt kans dat Peter -die zelf ook een kort lontje heeft- nu al erg boos op je wordt. Het is mogelijk dat dan zijn sidekick zich er mee gaat bemoeien. Meestel is dit Chantal van Schuylenburg. Haar strategie is de vragen van Peter op zeurderige toon te herhalen.

Chantal: "Nou, ik wil ook wel weten of jij Josje hebt vermoord"
Jij: "Wat vind jij er nou van dat Peter zijn vrouw bedriegt of zou je eigenlijk zelf graag willen?" 
Peter: "Jij hebt anders gelogen tegen die en die"
Jij: "En wat zeg jij tegen je vrouw als je naar Susan Smit gaat"  (Hij heeft een 'open huwelijk' zegt-ie, dus het moet bespreekbaar zijn.)

Probeer in elke zin iets compromitterends voor Peter te zeggen anders heeft hij toch nog wat materiaal om uit te zenden. Grote kans dat Peter het onder een paar verwensingen opgeeft en je verder niet meer komt interviewen. Hij zal in de uitzending wel zeggen dat je pertinent weigerde zijn vragen te beantwoorden, maar dat is in ieder geval beter dan dat je gefilmd wordt terwijl je wegrent of in slow motion Peter met een kamerplant aanvalt. Hou zelf je mobieltje in de aanslag, wellicht kun jíj dan nog een mooi filmpje maken.

Succes!

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook