vrijdag 12 februari 2016

Uitspraak: 16 jaar voor Utrechtse serieverkrachter

Serieverkrachter Gerard T. is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 16 jaar cel voor het plegen van vier verkrachtingen. Dat is de hoogst mogelijke straf. De straf is gelijk aan de eis van Openbaar Ministerie. Het OM vond de maximale straf gerechtvaardigd, omdat T. 'met volstrekte minachting voor de geestelijke en lichamelijke integriteit van zijn slachtoffers [heeft] gehandeld'. Daarnaast is er volgens Justitie een groot risico dat T. in herhaling vervalt. De daden van Gered T. hielden Utrecht tussen 1995 en 2001 in zijn greep. T. hoorde de uitspraak onbewogen aan. Zijn advocaat wilde achteraf nog niet reageren.

De rechter schoof de meeste bezwaren van de verdediging terzijde en oordeelde dat T. schuldig is in de meest vergaande zin van het woord. "U beschikt over een volstrekt gebrek aan geweten. De rechtbank is ernstig geschokt door de wreedheid van uw handelen", aldus de rechter.

De rechter heeft de serieverkrachter geen tbs opgelegd, omdat hij eerder niet wilde meewerken aan onderzoeken. Het OM had om diezelfde reden geen tbs geëist.
De rechter wees verder een schadevergoeding van ruim 35.000 euro plus rente toe aan het 16-jarige meisje dat T. in 2001 verkrachtte. Na afloop liet hij haar achter, met tiewraps vastgebonden aan een boom. "Ze heeft uren in het donkere koude bos gewacht tot iemand haar zou vinden. Het was de langste en koudste nacht van haar leven, vrezend voor de dood", zei de rechter daarover.
Gerard T. is in juli 2014 opgepakt, na een jarenlange zoektocht. Hij kwam in beeld na een dna-match. . 

T. heeft zich tijdens de behandeling van zijn zaak steeds beroepen op zijn zwijgrecht. „Dat komt u toe", zei de rechter daar vrijdag over. "Maar daarmee maakt u duidelijk dat uw eigenbelang nog steeds ver boven dat van de slachtoffers staat. U toont aan niets te voelen van medeleven voor de slachtoffers of van spijt voor wat u hen heeft aangedaan."
Het OM reageerde verheugd op de uitspraak, maar benadrukte wel dat de zaak voor de slachtoffers nog steeds niet is afgelopen. In zijn vonnis sprak de rechter daar ook over: zij leven nog steeds elke dag met de gevolgen van de verkrachting.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw in Harlingen

In de Bolswardervaart in Harlingen is vanochtend het stoffelijk overschot van een vrouw aangetroffen. Een hardloper vond de vrouw en waarschuwde de politie.De politie heeft het stoffelijk overschot geborgen en een onderzoek ingesteld. Volgens de regionale omroep is nog niet duidelijk hoe de vrouw om het leven is gekomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook