donderdag 12 augustus 2010

Eis: Opnieuw 20 jaar cel voor Julien C.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij het gerechtshof in Arnhem twintig jaar celstraf plus tbs geëist tegen Julien Constanza (26) voor moord op  Jesse Dingemans  (8) op zijn school in Hoogerheide in 2006. Dat is gelijk aan de eis  in eerste aanleg in 2007 voor de rechtbank en bij het eerste hoger beroep in 2008. Hij kreeg toen levenslang.

De strafzaak moest echter over gedaan worden omdat de Hoge Raad vorig jaar bepaalde dat het hof in Den Bosch, dat Julien Constanza in hoger beroep levenslange celstraf oplegde, hem had moeten wijzen op de risico's die hij liep omdat hij zich toen niet wilde laten bijstaan door een advocaat. Ook hadden de raadsheren zich beter moeten verdiepen in zijn motief om zelf zijn verdediging te voeren.

Justitie blijft erbij dat Julien Constanza zijn slachtoffer met voorbedachten rade de keel heeft doorgesneden. Julien Constanza ontkent nog steeds. Bewijs tegen hem is er “overvloedig” volgens de advocaten-generaal, ook als zij bekritiseerde aanwijzingen niet gebruiken.

Op basis van een rapportage, die in 2004 is opgesteld over Julien C. vanwege een eerder misdrijf, en wegens zijn aandeel in de moord op Jesse Dingemans concludeerde justitie donderdag wederom dat hij moet worden behandeld. Een levenslange celstraf is volgens het OM mogelijk als “allerlaatste alternatief”.

Julien Constanza liet zich donderdag wel bijstaan door advocaten. Hij maakte gebruik van zijn zwijgrecht en ging niet in op vragen van het gerechtshof. “Ik heb met moeite mijn eigen verdediging gedaan. Dat heeft geen indruk gemaakt. Ik heb niks te zeggen tegen jullie.”

Zijn raadslieden menen dat er onvoldoende bewijs is dat Julien Constanza dader is van de moord. Ze twijfelen onder meer aan de betrouwbaarheid van bloedsporen op bijvoorbeeld kleding die volgens getuigen door de verdachte in vuilniszakken in Hoogerheide is achtergelaten. Bovendien is in het klaslokaal geen DNA-materiaal gevonden dat erop wijst dat hij er is geweest, betoogde advocaat Tim de Bont.

In het scenario van justitie is volgens advocaat Benno de Boer bovendien niet objectief een kalme werkwijze aangetoond en is er dus geen sprake van moord. Er zijn zelfs aanwijzingen voor een opwelling en dus doodslag. Redenen voor levenslang of tbs zijn er niet, zeggen de advocaten. Een stoornis is niet vastgesteld, aldus De Bont. De Boer vroeg om strafbeperking vanwege het geslaagde cassatieberoep.

Het gerechtshof doet op 26 augustus uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ontsnapte Nederlandse drugssmokkelaar in Venezuela gepakt

Glenn Marcellino Kerkeboom in 'El Pais'
Glenn Marcellino Kerkeboom (59), die tot een celstraf van 15 maanden was veroordeeld wegens de smokkel van 1200 kg cocaïne en op 24 maart 2008 tijdens een verlof uit Het Keern, de gevangenis van Hoorn, ontsnapte, is in Venezuela gearresteerd.

Kerkeboom stond internationaal gesignaleerd.Capturan en Venezuela a narcotraficante holandés buscado por las autoridades de su país

Ha sido capturado en Venezuela un ciudadano identificado como Glenn Marcelino Kerkeboom, narcotraficante holandés buscado por las autoridades de su país. Esta persona escapó de la penitenciaría de seguridad mínima Het Keern el día 24 de marzo del año 2008. Glenn Marcelino Kerkeboom, fué condenado en su país por participar en 4 transportes de cocaína en conjunto con otros; para totalizar la cantidad de 1200 kilos introducidos a territorio holandés.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: veel minder straf voor Andries K., voor dood Sammy Frenay

Andries K. (41) is door het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep tot 4 maanden cel veroordeeld, omdat hij in de nacht van 8 februari 2009 twee overlastgevende jongeren Kevin en Sammy Frenay (beiden 25) in het water van de haven van Hellevoetsluis duwde. Sammy Frenay overleed als gevolg hiervan.

In de nacht van 8 februari 2009 zorgden twee jonge mannen voor overlast in de haven van Hellevoetsluis, waarbij één van hen verschillende boten betrad. De verdachte heeft een woonboot in de haven van Hellevoetsluis. Nadat één van de mannen op zijn woonboot was geweest en hij deze had verjaagd, ging hij achter de twee personen aan om hen een lesje te leren en een ‘nat pak te bezorgen’. Hij duwde de twee mannen in het koude water. De volgende ochtend werd één van de mannen dood aangetroffen in het water.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelt de man voor mishandeling de dood ten gevolge hebbend. De onverantwoordelijke actie van de verdachte, gedaan in een opwelling van boosheid, heeft één van de slachtoffers het leven gekost. Het hof acht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf een passende reactie. Bij de duur van de gevangenisstraf heeft het hof mede rekening gehouden met het feit dat de verdachte door media en publiek op indringende wijze met de gevolgen van zijn handeling is geconfronteerd en met zijn blanco strafblad.

De rechtbank veroordeelde de verdachte in eerste aanleg tot vier jaar gevangenisstraf voor doodslag. Het OM eiste in hoger beroep zes jaar gevangenisstraf voor moord. Het Haagse gerechtshof stelt dat er onvoldoende bewijs bestaat dat de verdachte de bedoeling had om het slachtoffer van zijn leven te beroven. De verdachte zag bovendien na het voorval één van de mannen uit het water klimmen en ging er vanuit dat dit ook voor de andere man gold. Hierin werd hij gesterkt door een schipper die getuige was van de actie. Het hof oordeelt anders dan de rechtbank dat er door plotselinge onderdompeling gevolgd door een verblijf in koud water geen aanmerkelijke kans op overlijden bestaat. Er is naar het oordeel van het hof in deze zaak dus ook geen sprake van voorwaardelijke opzet.

Het betreft een vreemde opstelling van het Hof. Ook als mensen met doordrenkte kleren uit het water kunnen komen is er in februari een gerede kans op onderkoeling en overlijden. Het Hof legt daarom m.i. ten onrechte voorwaardelijke opzet naast zich neer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook