woensdag 24 december 2008

8 maanden cel voor bedreiging ROC

meerdaneenvak2 B. el G (18). is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk wegens bedreiging met een vuurwapen  van medeleerlingen van het ROC ASA aan de Klaprozenweg in Noord. El G. krijgt een proeftijd van twee jaar. De straf is conform de eis van justitie.

Op 8 september kreeg El G., die nieuw was op school, ruzie met een medeleerling. Een docent haalde de vechtende leerlingen uit elkaar en stuurde El G. naar huis, waarop El G. een vinger langs de keel van de docent haalde en zei: "Ik ga ze opensnijden."

El G. keerde later terug naar school met twee vrienden en een pistool (of mogelijk iets wat daar op leek), en richtte dat op meerdere leerlingen en de docent. Ook riep hij 'bang bang' of woorden van die strekking.

"De impact van het incident was enorm. Het ROC ging enkele dagen dicht, de school huurde tijdelijk een beveiligingsbureau in, kinderen waren bang om naar school te gaan en de bedreigde docent meldde zich voor een tijd ziek." Aldus aanklager L. van Tilburg tijdens de behandeling van de zaak op 8 december. Zij verwees ook nog naar het feit dat El G. getuigen heeft gebeld vanuit de gevangenis. Uit een - getapt - gesprek zou kunnen worden opgemaakt dat hij een vriend instructies geeft over wat deze de politie moet vertellen. Ook de docent kreeg een telefoontje. Die trok zijn verklaring over de snijbeweging later (gedeeltelijk) in.

El G. zat eerder vast, in jeugddetentie, wegens mishandeling. En dat was niet de enige keer dat hij in aanraking kwam met justitie. Ook volgde hij ooit gedwongen een agressieregulatietraining, en hij zat een tijd in een behandelcentrum voor jongeren.
Volgens de buurtregisseur uit zijn wijk heeft El. G., die nogal eens 'hinderlijk' zou rondhangen op het Suikerplein, een slechte invloed op andere jongeren in de wijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

10 jaar cel voor doodschieten Jan Zwiers

Martin H. (35) uit Hoogeveen is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot tien jaar cel. De man schoot in de nacht van 4 op 5 september Jan Zwiers, de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin dood.Ook was hem verboden wapenbezit ten laste gelegd.

H. kon het niet verkroppen dat zijn ex, met wie hij drie kinderen heeft, een relatie met het slachtoffer kreeg. Hij stalkte en bedreigde het stel uit Hoogeveen.

In de nacht van de moord treiterde H. het slachtoffer net zolang tot hij met een stofzuigerslang uit zijn woning kwam. Buiten vuurde H. één kogel af, die beide longen van de man doorboorde.

Volgens H. waren de twee in een worsteling beland en had hij uit zelfverdediging geschoten. Dat geloofde de rechtbank echter niet.

Twee weken geleden werd 12 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank legt een straf van 10 jaar op omdat de Hoogevener verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn. Ook is hij nooit eerder veroordeeld geweest voor een geweldsdelict. (Dat is overigens niet waar, zie bij 'Update'.)

De Hoogevener, die ruim 9000 euro schadevergoeding moet betalen aan de familie van het slachtoffer, gaat in hoger beroep.

Tien jaar is niet echt een geweldige straf voor moord en verboden wapenbezit, er zijn er die voor doodslag al 12 of 15 jaar kregen.

Update vrijdag 4 september 2009: De rechter wees een verzoek van het OM af om Martin's straf te verhogen met 2 maanden. Dat was namelijk de proeftijd die hij eerder voor mishandeling van zijn ex-vriendin had gekregen en Martin had zich niet aan de voorwaarden van de reclassering gehouden. Zijn proeftijd ging op 4 september 2008 in en hij had zich niet laten behandelen.
Dat de reden daarvoor heel eenvoudig is - de man werd op 5 september gepakt voor de moord op Zwiers en zit sindsdien in de gevangenis - maakte voor de aanklaagster klaarblijkelijk niet uitUpdate 22 juli 2010: In hoger beroep werd Martin H. veroordeeld tot 8 jaar voor doodslag (LJN: BN2129).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijspraak aanslag handgranaat in Kerkdriel

De rechtbank in Arnhem heeft vandaag Geert H. (35) vrijgesproken van het plegen van een aanslag met een handgranaat.

Geert H. werd ervan verdacht dat hij in februari met zo'n granaat een explosie had veroorzaakt bij een woning in de Gelderse plaats Kerkdriel. Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze maand nog acht jaar cel tegen H.

Een woordvoerster van de rechtbank zei woensdag dat de man wel veroordeeld is voor bedreiging. Daarvoor legde de rechtbank hem negen maanden celstraf op, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat heeft hij dus al ruimschhots in voorarrest doorgebracht.

H. zou door middel van sms-berichten de eigenaar van de woning, met wie hij een zakelijk conflict had, hebben bedreigd.

Twee dagen nadat de officier van justitie zijn straf had geëist, liet de rechtbank de man al vrij. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, vermoedde toen al dat zijn cliënt zou worden vrijgesproken.

De aanslag vond plaats op 14 februari. De ontploffing veroorzaakte alleen materiële schade. In april arresteerde de politie H.

Volgens getuigen was H. op de avond van 14 februari op een woonwagenkamp in Eindhoven. Enige tijd vóór de aanslag vertrok hij met zijn auto naar Kerkdriel, aldus deze getuigen. Uit nader onderzoek bleek echter dat de auto van H. op de bewuste datum ter reparatie in een garage stond, waardoor het verhaal van de getuige onderuit ging.

Het is natuurlijk niet onwaarschijnlijk dat als er geen handgranaataanslag was geweest dat de man ook niet voor bedreiging was veroordeeld, althans niet tot de straf van 9 maanden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook