woensdag 24 december 2008

10 jaar cel voor doodschieten Jan Zwiers

Martin H. (35) uit Hoogeveen is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot tien jaar cel. De man schoot in de nacht van 4 op 5 september Jan Zwiers, de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin dood.Ook was hem verboden wapenbezit ten laste gelegd.

H. kon het niet verkroppen dat zijn ex, met wie hij drie kinderen heeft, een relatie met het slachtoffer kreeg. Hij stalkte en bedreigde het stel uit Hoogeveen.

In de nacht van de moord treiterde H. het slachtoffer net zolang tot hij met een stofzuigerslang uit zijn woning kwam. Buiten vuurde H. één kogel af, die beide longen van de man doorboorde.

Volgens H. waren de twee in een worsteling beland en had hij uit zelfverdediging geschoten. Dat geloofde de rechtbank echter niet.

Twee weken geleden werd 12 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank legt een straf van 10 jaar op omdat de Hoogevener verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn. Ook is hij nooit eerder veroordeeld geweest voor een geweldsdelict. (Dat is overigens niet waar, zie bij 'Update'.)

De Hoogevener, die ruim 9000 euro schadevergoeding moet betalen aan de familie van het slachtoffer, gaat in hoger beroep.

Tien jaar is niet echt een geweldige straf voor moord en verboden wapenbezit, er zijn er die voor doodslag al 12 of 15 jaar kregen.

Update vrijdag 4 september 2009: De rechter wees een verzoek van het OM af om Martin's straf te verhogen met 2 maanden. Dat was namelijk de proeftijd die hij eerder voor mishandeling van zijn ex-vriendin had gekregen en Martin had zich niet aan de voorwaarden van de reclassering gehouden. Zijn proeftijd ging op 4 september 2008 in en hij had zich niet laten behandelen.
Dat de reden daarvoor heel eenvoudig is - de man werd op 5 september gepakt voor de moord op Zwiers en zit sindsdien in de gevangenis - maakte voor de aanklaagster klaarblijkelijk niet uit



Update 22 juli 2010: In hoger beroep werd Martin H. veroordeeld tot 8 jaar voor doodslag (LJN: BN2129).

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: