woensdag 21 oktober 2009

Paul Spiekerman van Weezelenburg na 6 jaar jaar al in TBS

Update 25-3-2010: Paul Spiekerman wil toch Fokkensregeling.

Paul Spiekerman van Weezelenburg, die op 31 januari 2005 geleden werd veroordeeld tot twintig jaar cel nadat hij zijn ex-vriendin Daniela Vromen (29), haar broer Patrick (34) en haar ouders Jase (56) en Lei (60) had vermoord, mag volgend jaar al voor behandeling naar een tbs-kliniek onder de zgn ‘Fokkens-regeling’. Op grond daarvan kunnen daders al na een derde van hun straf naar een tbs-kliniek.  

Dat heeft de advocaat-generaal van het Gerechtshof in Den Bosch aan de nabestaanden van de slachtoffers en het Burgercomité tegen Onrecht laten weten. In juni volgend jaar, na zes jaar en acht maanden, mag hij de gevangenis verlaten.

Nabestaanden van de koelbloedig geliquideerde schoonfamilie zijn verbijsterd dat de viervoudig moordenaar voor de Fokkens-regeling in aanmerking komt.

De VVD wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie) ingrijpt en de regeling afschaft. “Vergelding moet voorop staan, pas daarna kan behandeling aanvangen”, aldus VVD-Kamerlid Fred Teeven. “Anders spot je met de belangen van slachtoffers.”  Je vraagt je af waarom de VVD pas reageert als het kalf verdronken is. De Fokkens regeling is al lang bekend en eerder toegepast.

Paul S. van W. richtte 24 oktober 2003 een bloedbad aan in Kerkrade, nadat zijn ex-partner Daniëla Vromen hun relatie had verbroken. Het openbaar ministerie had eerder nog levenslang geëist en zag geen heil in een tbs-behandeling.

Voor Marlies Heuts, zus van de vermoorde 'schoonmoeder', blijkt de gang van zaken onverteerbaar. "Hij heeft straks maar een jaar en zeven maanden per moord in de gevangenis gezeten."

“Dit is absoluut geen gerechtigheid”, aldus Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen Onrecht. “Tbs is geen straf, maar gewoon een maatregel.”

Het ministerie van Justitie laat weten ‘niet op individuele zaken te reageren’ (en waarom dan wel niet stelletje eizakken?). Uit een mail van de advocaat-generaal van het hof in Den Bosch blijkt dat van verlof voor een eventuele voorwaardelijke invrijheidsstelling geen sprake is. Straf en tbs-maatregel duren 'minimaal' tot januari 2017, als twee derde van de straf erop zit.

Oud-marinier Paul Spiekerman van Weezelenburg kwam na zijn veroordeling in opspraak toen hij in de gevangenis met zijn jeugdliefde Petra trouwde. Ook was hij boos omdat hij geen medaille als oorlogsgewonde kreeg.

Na zijn veroordeling zei zijn zus Monique onder meer het volgende:

Al deze mensen die praten over Paul en hem niet eens kennen of alleen maar van zien of horen zeggen. Paul heeft meer meegemaakt en gezien dan jullie allen bij elkaar. Blijkbaar wordt je voor arrogant uitgemaakt als je over een flinke dosis zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en nimmer aflatende positieve kijk op het leven hebt.
Iets waar het de meerderheid in deze maatschappij aan ontbreekt. Veel mensen zien zijn zogenaamde arrogantie maar verwarren dit met hun eigen jaloezie en afgunst van iets wat ze nooit kunnen bereiken of zijn. Het wordt tijd dat jullie zich eens een spiegel gaan voorhouden. Vraag je eens af hoe je zelf in het leven staat. Het is wel erg makkelijk om over een ander te oordelen of te veroordelen. Deze hele trieste toestand heeft twee kanten, net als ieder verhaal, maar daar wordt niet naar gevraagd. Wij als familie en diegenen die voor hem gewerkt hebben weten wat er zich heeft afgespeeld in de afgelopen jaren. De overledenen waren echt geen schatjes. Paul heeft besloten om daar echter niet over uit te wijden,omdat hij het veel te vreselijk vindt wat hij heeft gedaan.Wij hebben hem dan ook belooft om daar verder niets over te zeggen.Terwijl het op onze tongen brandt. Het valt natuurlijk nooit goed te praten wat er is gebeurd en dat doen wij ook niet. Paul heeft al levenslang, al beseffen veel mensen dit niet, hij draagt deze vreselijke daad mee tot aan zijn eigen dood. Al deze mensen die hier wel gal spuwen maar dit alleen anoniem durven, zwakjes!
Als je al een mening hebt, durf er dan ook achter te staan, volledig! Anders zwijg dan liever! Paul heeft dit nooit gewild en wij evenmin. Wij wensen één ieder veel sterkte toe bij het verwerken van hun verdriet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook