dinsdag 10 juli 2012

Verdachten A73 moorden vrij

Martien R. (41) uit Oijen en zijn neef Toon R. (31) uit Lith, die worden verdacht van de moord op Hans van Geenen en poging tot moord op Olaf von Fulpen op de A73 in september 2008, worden vrijgelaten. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaagbepaald. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de twee tot 23 en 20 jaar.

Het tweetal zat sinds 21 april 2009 vast. In hoger beroep besloot het hof onlangs dat er meer getuigen moesten worden gehoord over een alternatief scenario.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste begin juni in hoger beroep dezelfde straffen als de rechtbank al oplegde.

Er zijn geen directe sporen van de verdachten op de A73 gevonden. Wel is vastgesteld dat zij in Amsterdam de zender kochten waarmee de auto van de slachtoffers werd gevolgd. Ook is in een loods van hen een partij munitie aangetroffen uit dezelfde familie als de gebruikte kogels.

Tijdens het proces in hoger beroep noemde Martien ineens de naam van de vrouw die de zender bij hem zou hebben opgehaald namens het slachtoffer, met wie zij een geheime relatie zou hebben gehad. Haar toenmalige vriend zou wellicht meer van de moord weten. Het hof besloot daarop tot meer getuigenverhoren. Of dat tot de tussentijdse vrijlating heeft geleid, wil het hof nog niet toelichten, de uitspraak komt pas op 18 september.

Jan Boone, advocaat van Toon R., denkt dat het besluit van het hof de twee verdachten vrij te laten de opmaat is naar een vrijspraak. “Naar mijn oordeel had de rechtbank destijds al moeten vrijspreken”, aldus de raadsman. “Die wilde koste wat kost veroordelen en heeft een vonnis in elkaar getimmerd. Dat is best griezelig.”

 • Verdachten moord op Hans van Geenen
  01 Aug 2009
  Hans van Geenen werd vorig jaar september al rijdend doodgeschoten op de A73 vlakbij Nijmegen. Er werden in totaal ruim zeventig schoten gelost. De politie kwam de verdachten op het spoor via een zender die onder de ...
 • Uitspraak: 20 en 23 jaar voor moord op Hans van Geenen
  02 Jul 2010
  Toon Reuvers (30) uit Lith en zijn oom Martien Reuvers (39) uit Oijenwee zijn vandaag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot 20 en 23 jaar wegens moord op Hans van Geenen (33) en poging tot moord op Olaf van ...
 • Eis 20 en 23 jaar voor liquidatie Hans van Geenen
  15 Jun 2010
  Wietkweker Hans van Geenen stierf toen de auto waarin hij met een kameraad reed, op de snelweg vanuit een BMW werd doorzeefd met tientallen kogels uit twee automatische geweren. Van Fulpen, die reed, bleef op een ...
 • Vijf verdachten van liquidatie A73 aangehouden
  21 Apr 2009
  De familie van van Geenen is niet verbaasd over de arrestaties in Hans' kennissenkring. Volgens hen heeft de moord echter niets met de hasjhandel te maken. De politie denkt daar juist wel aan. Er gaan ook geruchten dat ...
 • OM wil meer onderzoek A73 moord
  04 Aug 2009
  Het OM wil meer onderzoek nodig naar het motief inzake de geruchtmakende schietpartij op de snelweg A73 bij Nijmegen, die in september vorig jaar een Hans van Geenen (33) uit Oss het leven kostte. Dat zei de OvJ ...
 • Ossenaar vrij ondanks bekentenis
  19 Mrt 2009
  Olaf van Fulpen (25) uit Oss, die achter het stuur zat toen zijn kameraad Hans van Geenen op de A73 geliquideerd werd, is door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van een aanrijding in Oss waarbij iemand gewond ...
 • Lange gevangenisstraffen in 2010
  31 Dec 2010
  2 juli 2010, 20 jaar, Voor Toon Reuvers (30) voor de moord op Hans van Geenen (33) en poging tot moord op Olaf van Fulpen (25). 2 juli 2010, 23 jaar, Voor Martien Reuvers (39)voor de moord op Hans van Geenen (33) en ...

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 20 jaar voor moord op zomercarnaval

Tegen Jason Z. (31) uit Arnhem is in hoger beroep 20 jaar cel geëist wegens het doodschieten van Celio M. Balentina (48) uit Den Haag te midden van honderden feestende mensen tijdens een zomercarnaval in Arnhem in augustus 2010. Ook twee omstanders werden geraakt.

Volgens de aanklager in Arnhem is Z. schuldig aan moord en twee pogingen tot doodslag. Eerder veroordeelde de rechtbank Z. tot 20 jaar cel na een eis van 22 jaar. Zowel de rechtbank als het OM beschouwde toen het raken van de omstanders als pogingen tot moord.

Z. stelt dat hij uit angst handelde. De Hagenaar zou in 2004 op Curaçao samen met anderen een aanslag op hem hebben gepleegd en daarvoor nooit vervolgd zijn. Z. was bang dat de man de klus een keer zou afmaken. Toen hij op het Arnhemse feest oog in oog met de Hagenaar kwam, werd hij overmand door angst. Z. ging in hoger beroep omdat de rechtbank daar volgens hem niet genoeg rekening mee heeft gehouden. Volgens de advocaat kan moord ook niet bewezen worden, omdat Z. in een opwelling zou hebben gehandeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Doodrijder aangehouden

Een man (20) uit Den Haag is opgepakt op verdenking van gisteren te zijn doorgereden na een aanrijding. De fietser Donnie Rog (13) die geschept werd, is volgens niet bevestigde bronnen inmiddels overleden aan zijn verwondingen.

Donnie Rog voetbalde bij de D1 van de Scheveningse club SVV.

De automobilist was doorgereden na het ongeluk op de Boetzelaerlaan. In de loop van de avond meldde de bestuurder zich op het politiebureau in de Heemstraat. De aan de voorzijde beschadigde auto werd teruggevonden in de Bloemfonteinstraat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man doodgeschoten in Marum

Jan Hendrik Elzinga (40) is vanmorgen op de parkeerplaats van een zwembad in Marum doodgeschoten.

De schietpartij vond rond 7 uur plaats bij de ingang van het plaatselijke zwembad. Elzinga werd door de politie zwaargewond aangetroffen. Reanimatie mocht niet helpen. De schutter zou er vandoor zijn gegaan in een paarse auto met gouden letters en een Belgisch kenteken. Een groot gebied rond het zwembad is afgezet. Het zwembad werd gesloten.

De noordelijke politiekorpsen, marechaussee en het Korps landelijke politiediensten houden dinsdagochtend een klopjacht op de opvallende vluchtauto. Die zou volgens de Meldkamer Noord-Nederland zijn gezien op de N388 tussen Grijpskerk en Zoutkamp, langs de grens met de provincie Friesland. Ook is een politiehelikopter ingezet.

Later bleek de opvallende vluchtauto -een Chrysler Voyager- dezelfde te zijn die 's morgens aan de rand van het dorp uitgebrand werd terugevonden. 

Update
Volgens zijn vriendin gedroeg Elzinga zich in het laatste half jaar vreemd. In April had zij zelfs een 'zorggesprek' bij de politie

Elzinga trok zich meer en meer terug in zijn eigen wereld. Hij ging iemand die aanbelde zomaar te lijf en verliet eens plotsklaps een motorbeurs omdat hij zich bedreigd voelde. Elzinga zat ook goed in de slappe was.

In zijn schuurtje trof de politie verstopte prepaid telefoons aan. Eén ervan was was vastgeplakt onder een lade in zijn gereedschapskist. De gsm kwam pas na de huiszoeking boven water. Na een tip.

Update 24 oktober 2013
Pascal E. (36)  uit Zwolle is veroordeeld tot 15 jaar voor de moord. Opdrachtgever Willem P. (45) uit Kampenis veroordeeld tot 18 jaar. P. zou aan de drugsverslaafde E 15.000 euro hebben betaald voor de moord.
Over het motief is echter geen duidelijkheid ontstaan tijdens de rechtszaak. Volgens de rechter heeft dit vraagteken grote gevolgen voor de verwerking van het drama bij de familie en nabestaanden. Dat wordt de daders dan ook zwaar aangerekend.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook