woensdag 12 februari 2014

Uitspraak: Vrijspraak in zaak Vivica Spong

Utrechter Mark van D. (42) is door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken voor de dubbele moord op zijn vriendin Vivica Spong. De toen hoogzwangere Vivica Spong lag in juli 2012 levenloos onderaan de trap in een plas bloed in de woning waar het stel woonde.

Van D. stelde tijdens de zaak dat zijn vriendin 's middags zo aantrof en dat ze een ongelukkige val moet hebben gemaakt. Het Openbaar Ministerie denkt dat Van D. haar wurgde en eiste 20 jaar cel wegens dubbele moord.

Hoewel de rechtbank bewezen achtte dat Van D. op internet zocht naar termen als 'hoe breek je nek zonder sporen achter te laten', was er toch niet genoeg bewijs om hem te veroordelen. De familie van Van D. reageerde zeer opgelucht op de vrijspraak. De familie Spong is in tranen en heeft zich teruggetrokken.

De officier van justitie achtte eerder bewezen dat Van D. achter de dubbele moord zit. Ook zou hij bijna 80.000 euro aan de familie van Vivica moeten betalen. Van D. bracht zichzelf in een lastig parket omdat hij wisselende verklaringen aflegde. Ook de gevonden onderbroek in de kast met daarop het bloed van Vivica werkte argwaan. Van D. heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben. Zijn advocaat mr. Willem-Jan Ausma vroeg eerder om vrijspraak

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 5 jaar cel in hoger beroep voor Duitse arts

De Duitse neurochirurg Ryan N.(32) is vandaag in hoger beroep tot 5 jaar cel veroordeeld voor een poging tot doodslag op een Duits meisje (17), in augustus 2010 in het Zeeuwse Renesse. Het gerechtshof vernietigde met deze beslissing de vrijspraak die de rechtbank in Middelburg eerder gaf. Het OM eistte toen 4 jaar.

Het meisje werd bewusteloos in een sloot aan de Hogezoom in Renesse gevonden, haar mond en neus nog net boven water. Het meisje zou zijn aangerand en er is geprobeerd haar te wurgen. Het hof vond hiervoor, in tegenstelling tot de rechtbank, voldoende bewijs.

De aanklager had 6 jaar geëist wegens een poging tot moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook