donderdag 23 oktober 2008

Bekentenis Ryan Pieters bevestigd

Officier van justitie David van Delft heeft vanmiddag (lokale tijd) op Bonaire erkend dat Ryan Pieters, de hoofdverdachte in de moordzaak Marlies van der Kouwe, een bekentenis heeft afgelegd.

Tegelijkertijd vroeg hij de pers geduld omdat het onderzoek nog in volle gang is. "We zijn nog niet zo ver. Zorgvuldig en planmatig onderzoek kost nu enmaal tijd. Ik vraag u: laat het Openbaar Ministerie en recherche hun werk afmaken.''

Mr. David van Delft gaf ook aan dat hij weet op welk moment Marlies is overleden, dat hij het graag zou vertellen, vooral met het oog op de familie, maar dat dat onderzoektechnisch gezien niet kan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie stuurt mishandelde vrouw weg.

Een 34-jarige vrouw die in de wijk Oosterwei in Gouda door een Marokkaanse jongen met een dartpijl werd bestookt, is door de politie weggestuurd toen zij aangifte kwam doen. De jongen gooide de dartpijl naar het gezicht van de vrouw. De pijl kwam net onder haar oog terecht kwam.

Woensdagmiddag 22 oktober was de vrouw folders in de wijk aan het bezorgen. Net toen ze bukte gooide een jongen van ongeveer elf jaar een dartpijl naar haar oog. "Ik was helemaal in paniek", aldus de vrouw. Toen ze diezelfde middag naar het politiebureau ging om aangifte te doen vertelde de politie haar doodleuk dat ze zaterdagmorgen om half tien terug kon komen.

Toen de buren van het slachtoffer lucht kregen van de reactie van de politie werden ze woest. Ze eisten van dat de aangifte zo snel mogelijk werd opgenomen. Uiteindelijk is de politie die avond nog bij de vrouw thuis geweest om de aangifte op te nemen, meldt politiewoordvoerder Chris van Egmond. Volgens Van Egmond is er nog geen dader aangehouden en is de zaak nog in onderzoek.

Het slachtoffer zegt dat ze zich sinds het incident niet langer veilig voelt op straat. "Als in onze hond uitlaat, wordt ik uitgescholden en als we de politie bellen, zeggen ze dat ze niets kunnen doen omdat die knapen nog geen twaalf jaar oud zijn. Ze gooien eieren, tomaten en stenen tegen onze ruiten en lopen over auto's."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

8 jaar voor moord op verloofde

Hanneke H. (40), haar zoon Matthew H.(19) en een vriend, Pim J. (22) uit Rotterdam zijn donderdag door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de moord op de illegale Albanees Gino Ndreca (39). Eerder werden zij veroordeeld tot straffen van twaalf en vijftien jaar. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden twaalf jaar cel tegen het drietal geëist.

Het hof acht bewezen dat Hanneke H., de verloofde van het slachtoffer, haar zoon en een vriend van hem de man in mei 2006 hebben doodgeschoten. De zoon schoot de Albanees in een auto door zijn hoofd. Zijn moeder en zijn vriend zaten ook in de auto. Het hof oordeelde tevens bewezen dat de zoon en zijn vriend het lichaam in de kofferbak hebben gelegd en de auto hebben gedumpt in de Rijnhaven in Rotterdam. Het lichaam werd twee weken later bij een duikoefening van de brandweer op de bodem gevonden.

Bij de strafbepaling heeft het hof er onder meer rekening mee gehouden dat de daders niet eerder veroordeeld zijn en dat het slachtoffer geweld heeft gebruikt tegen de moeder. Ook de jeugdige leeftijd van de zoon en zijn vriend werd in aanmerking genomen. Het hof verwierp het verweer van de advocaten dat er geen sprake zou zijn van voorbedachten rade.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Acht jaar in hoger beroep voor auto moord

Het gerechtshof ’s-Gravenhage heeft op 23 oktober 2008 bewezen verklaard dat een vrouw (40), haar zoon Marthy (20) en Pim een vriend (22) van de zoon in 2006 de Albanese partner Gino (39) van de vrouw hebben vermoord. De zoon schoot tijdens een autorit met het slachtoffer en zijn mededaders de partner van zijn moeder met een pistool door het hoofd tengevolge waarvan deze is overleden.

Het hof achtte eveneens bewezen dat de zoon en zijn vriend het lichaam van het slachtoffer na de moord in de kofferbak van dezelfde auto legden om de auto vervolgens in de Rijnhaven in Rotterdam te deponeren. Het lichaam werd twee weken later bij een duikoefening van de brandweer op de bodem gevonden.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde het drietal tot een gevangenisstraf van 8 jaar. De rechtbank veroordeelde de moeder eerder tot 15 jaar gevangenisstraf en de zoon en zijn vriend tot 12 jaar gevangenisstraf.

Het hof nam bij de strafbepaling in aanmerking dat de daders niet eerder veroordeeld zijn, het slachtoffer geweld jegens de moeder gebruikte met letsel tot gevolg en de jeugdige leeftijd van de zoon en zijn vriend. De zoon en de vriend waren op het moment van de moord respectievelijk 18 en 19 jaar.

Het verweer van de advocaten dat er geen sprake zou zijn van ‘voorbedachte rade’ heeft het gerechtshof verworpen. Voor het hof stond vast dat de daders voldoende tijd hadden om zich te beraden op het te nemen of voorgenomen besluit en de gevolgen en betekenis hiervan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kenneth M vrijgelaten in zaak Marlies

vindplaatsmarlies2 Kenneth M, de laatst gearresteerde verdachte in de zaak Marlies van der Kouwe is gisteren (22-10-2008) op Bonaire vrijgelaten.

Politiewoordvoerder Lopez heeft dat woensdag op de Bonairiaanse televisie bevestigd.

M. werd maandag gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van Marlies van der Kouwe. De politie deed huiszoekingen bij M. en zijn vriendin en zou onder meer kleding in beslag hebben genomen.

Twee verdachten zitten nog in voorarrest. Ryan Pieters zit in de gevangenis op Curacao, Siegmar Marchena op Bonaire. Ryan heeft volgens zijn moeder bekend dat hij Marlies heeft gewurgd. Wat de rol van Siegmar is, is nog onduidelijk. Eerder werd hij verdacht van hulp bij het dumpen van het lichaam van Marlies. Ryan zou nu echter (volgens zijn moeder) hebben gezegd dat hij alles alleen heeft gedaan. Ook gaf zij aan dat het nichtje van Ryan iets geweten heeft.

De politie heeft de gisteren bekend geworden bekentenis van Ryan Pieters nog altijd niet bevestigd. Het wordt hiermee toch wel een hele vreemde zaak. In een zaak als deze zou je verwachten dat de politie graag met de primeur had willen komen. Nu heeft de moeder dat gedaan. Dat geeft reden tot speculatie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook