dinsdag 9 februari 2010

Hoger beroep in de Purmerendse kindermoord

Bij het gerechtshof in Amsterdam begon vandaag de strafzaak in Hoger beroep tegen Kim V. (24), die er van wordt beschuldigdop 14 juni 2006 haar kinderen Daniel (6 mnd) en Romy (2 jr) te hebben vermoord. De zaak staat bekend als de Purmerendse kindermoord.

In eerste aanleg werd Kim V. door de rechtbank op 9 november 2007 vrijgesproken omdat de rechter niet bewezen vond dat zij de moorden had gepleegd, ondanks een bekentenis. Hoe zat dat ook alweer precies?
Kim V. had aanvankelijk ontkent en gezegd dat ene "Bennie" de kinderen had vermoord. Kim zou vervolgens "spontaan bekent hebben" dat zij zelf de kinderen heeft omgebracht, maar trekt die verklaring later weer in en claimt dat ze de bekentenis onder grote druk van de politie heeft afgelegd.

Zo zou Kim een eerste keer bekend hebben vlak voordat zij in een rouwcentrum afscheid zou nemen van haar kinderen, en direct nadat een politieofficier haar, met opgeheven armen, intimiderend zíjn scenario had opgedrongen.
Dat deed die agent, niet bepaald tactvol, als volgt: “Ik weet dat je het gedaan hebt. Onder invloed van cocaïne, weliswaar. En nou moet jij met een leugen leven, maar zo ga jij dus zo meteen afscheid nemen van Romy en Daniël, dat is jouw keus, hè.”

Een week na de crematie van de kinderen vertelde Kim opnieuw hoe ze hen gedood had. Maar ook bij die verklaring zette de rechtbank destijdsde kanttekeningen: “De veelvuldige en sturende verhoren zijn voor de verdachte, vanwege haar zwakke identiteit, zo indringend geweest dat zij het scenario, dat verbalisanten haar hadden aangereikt, is gaan inkleuren, wat heeft geleid tot de bekennende verklaring”, aldus het vonnis toen.

Na het intrekken van de verklaring noemde zij  "Bennie" weer als dader. Die Bennie is nooit gevonden en in eerste aanleg heeft justitie zijn bestaan dan ook steeds naar het rijk der fabelen verwezen.

In hoger beroep blijkt het OM plots een andere koers te varen om Kim V. toch veroordeeld te krijgen. Zij wordt nu beschuldigd van moord, dan wel het 'medeplegen' van moord. Medeplegen? met wie dan? Nou, met Bennie. Advocate Esther Vroegh kon weinig waardering opbrengen voor het handigheidje van advocaat-generaal mr. G. Oldekamp. “Dit lijkt een beetje op paniekvoetbal”, zei ze. “Kennelijk stapt het OM nu opeens af van het she-did-it-alone-fundamentalisme. "

Op de eerste procesdag ging het vooral om het verhoor van 2 sporendeskundigen en 2 rechercheurs. Bij de sporendeskundigen, waaronder Richard Eikelenboom ging het vooral om vragen omtrent de bloedspatten, en of het bloed wellicht van Kim's handen kon zijn gespoeld bij het handenwassen. Op de vraag van aanklager Oldekamp of er naar Eikelenbooms idee “iemand anders dan Kim V. de moorden kan hebben gepleegd” zei Eikelenboom: “Dat kan ik niet zeggen. Maar dat is ook niet aan mij.”

's Middags werden de rechercheurs N. Lakeman en P. Daamen verhoord. Zij waren degenen die hoofdzakelijk Kim hadden verhoord. Advocate Vroegh wilde weten hoe het zat met de “spontane bekentenis” die Kim zou hebben gedaan, toen ze door de rechercheurs naar het crematorium werd gereden. “Zijn daar geluidsopnamen van? Zijn daar beelden van? Hadden jullie niet toevallig een memorecorder in de auto?” Op alle vragen luidde het antwoord nee. En dat was volgens Vroegh wel heel toevallig. “Dat juist die bekentenis op geen enkele manier is vastgelegd, heel frappant.” Daar heeft de advocaat wel een beetje gelijk in. Alle verhoren in haar zaak zijn op video vastgelegd, behalve nou net dat moment waarop ze een bekentenis doet.

Update 26 februari 2010: Kim Visser is veroordeeld tot 4 jaar cel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Steve Brown veroordeeld tot 400 euro voor slaan Peter de Vries

Reactie Steve Brown op de uitspraak
Vanmiddag diende de rechtszaak tussen Steve Brown & Peter R. de Vries over het rai-incident. Nodig of niet, er was extra beveiliging aanwezig.

Brown vertelde zijn kant van het verhaal en kwam met meerdere bewijsstukken die zijn beweringen bewezen. Daarnaast werden beelden bekeken van een "getuige" (Dhr. Bartels) die Brown op de bewuste dag bedreigde met een ijzeren staaf.

De spanning tussen Brown en Officier van Justitie Mevr. Mr. Wijffers was duidelijk merkbaar. Wijffers vermeed zoveel mogelijk oogcontact. Zij eiste 20uur werkstraf, 2 weken voorwaardelijk celstraf, een boete van €.750. en een proeftijd van 2 jaar. De rechter veroordeelde Brown alleen tot een boete van €.400. De rechter maakte nog een opmerking dat de grens voor het hoger beroep 500 euro is, waardoor de indruk wordt gewekt dat de rechtbank niet wil dat Brown in hoger beroep kan en de zaak hierdoor is afgedaan. In hoger beroep zouden ook de anonieme getuigen opgeroepen moeten worden, iets wat de rechtbank duidelijk liever ook vermijdt. De rechter bleek ervan op de hoogte dat De Vries begin jaren '90 is veroordeeld omdat hij hand-en-span diensten verleende voor de organisatie van Klaas Bruinsma.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Dertien jaar voor fatale overval De Kwakel

Odhise K. (50) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot dertien jaar celstraf voor het medeplegen van een moord op 8 december 2008 in De Kwakel (Gemeente Uithoorn) bij de bloemenveiling aan de Legmeerweg. De rechter achtte bewezen dat K. en zijn mededader het slachtoffer, een Albanees, in koelen bloede hebben neergeschoten en vervolgens de benen hebben genomen.

Volgens de rechter heeft K. samen met zijn kompaan opzettelijk en na kalm beraad op het slachtoffer geschoten, nadat ze hem van zijn tas hadden beroofd.

Justitie eiste vijftien jaar gevangenisstraf. K.'s advocaat vroeg vrijspraak van moord tijdens de zitting, omdat niet zou blijken dat hij op de bewuste avond op de plek des onheils is geweest. K. heeft zelf tijdens het proces gezwegen. De rechtbank heeft daardoor geen volledig inzicht gekregen in de precieze achtergronden van de moord, luidde het vonnis. Ze gaat wel uit van een afrekening in het criminele circuit. K. is eveneens veroordeeld voor verboden wapenbezit, het voorhanden hebben van verdovende middelen en zogeheten opzetheling.

De andere verdachte moet nog voor de rechter verschijnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: voorwaardelijk voor dood baby

Het Openbaar ministerie heeft voor de rechtbank in Zutphen een half jaar voorwaardelijke celstraf geëist tegen Sue L., (30) omdat ze haar pasgeboren baby zou hebben gedood door het te laten verdrinken in een toiletpot. Verder moet de vrouw wat betreft het OM een werkstraf van 240 uur voor dit misdrijf ondergaan.

Sue L. hield tijdens de zitting vol dat ze helemaal van niets wist. Niet van haar zwangerschap, niet van de bevalling op het toilet en niet van de dood van haar dochtertje. Het 6 kilogram wegende meisje overleed aan onderkoeling, verdrinking of aan een combinatie van die twee omdat het met haar beentjes vast bleef zitten in de afvoer.

Deskundigen denken dat de vrouw in paniek handelde. L. lijdt namelijk aan psychische stoornissen. Advocaat S. Baas vroeg de rechtbank daarom om haar cliënte ontslag van rechtsvervolging te geven. Ze vindt dat de vrouw het kind niet opzettelijk doodde. „Er is in haar geval sprake van een verdringingsmechanisme waardoor ze het allemaal niet meer weet. Het is een persoonlijk drama voor Sue.”

De vrouw wordt inmiddels door verschillende deskundigen en instanties behandeld.

6 maanden voorwaardelijk, voor het doden van een baby, da's niet echt straf.

Uitspraak dinsdag 23 februari.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander krijgt twee jaar cel in België

Noah G. (19) uit Eindhoven is vandaag door de rechtbank in het Belgische Leuven bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel omdat hij bij een caféruzie een man zwaar had mishandeld.

Zijn maat Geoffrey D.B. (19) uit Wemmel (bij Brussel), die bij de vechtpartij was betrokken, kreeg ook twee jaar. Daarvan is 1,5 jaar voorwaardelijk omdat hij spijt heeft betuigd en een anti-agressiecursus heeft gevolgd.

De massale vechtpartij vond plaats bij café 'De Snok' in Aarschot (niet ver van Leuven) op 15 augustus 2009 rond 4 uur 's morgens toen één van de aanwezigen het aan de stok kreeg met Noah G. omdat die zijn vriendin lastigviel. De uitbater dreef de vechters naar buiten, waar de knokpartij helemaal uit de hand liep. Noah G. en Geoffrey D.B. sloegen één van hun tegenstrevers tegen de grond en trapten op diens luchtpijp zodat de man uit Aarschot een zwaar hersentrauma opliep. Hij lag drie weken in een coma en is nog steeds niet hersteld.

Na de vechtpartij gingen de G. en D.B. er vandoor. Pas twee maanden later werden ze opgepakt. Terwijl Noah G. werd vrijgelaten, bleef zijn kompaan in de cel waar hij de anti-agressiecursus volgde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wilders: 'Peter R. de Vries is onbetekenend iemand'

Geert Wilders Wilders reageert in weekblad Revu voor het eerst op de uitspraken die De Vries deed op zijn website en op televisie. De Vries noemde de PVV-leider gevaarlijk, een demagoog met de potentie van een volksmenner en kwaadaardig.

Wilders sluit niet uit dat Peter R. de Vries gewoon jaloers is op zijn politieke succes. 'Misschien doet het hem nog pijn dat het hem in de politiek niet is gelukt', aldus Wilders.

'Ik neem Peter R. de Vries niet serieus. Ik vind dat hij veel onzin verkoopt. Misschien doet het hem nog pijn dat het hem in de politiek niet is gelukt. Misschien is hij jaloers. Misschien had hij behoefte aan publiciteit. Maar hij heeft de vrijheid van meningsuiting, ook al praat hij klinkklare onzin', zegt Wilders in Revu.

'Voor mij is hij een onbetekenend iemand. Ik lees zijn opmerkingen, denk er wat van en ga snel weer aan het werk. Daar hebben mensen mij voor gekozen. Niet om Peter R. de Vries te becommentariëren, maar om Balkenende en consorten te bestrijden'.

Bravo, beschaafd en duidelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte verkrachting 13 jarige gepakt

Een 23-jarige man uit Ossendrecht is opgepakt in verband met de ontvoering en verkrachting van een 13-jarig meisje uit Huijbergen op woensdagochtend 16 december.

Het meisje was rond half acht op weg naar school in Bergen op Zoom, toen zij op de Moerkantsebaan door een man gedwongen werd in een witte personenauto te stappen. Ze werd verkracht en later in het Zeeuwse dorp Rilland vrijgelaten. Mede op basis van verklaringen van het slachtoffer kwam de man in beeld als verdachte. Bij onderzoek in zijn woning zijn volgens de politie sporen gevonden die hem met de zaak in verband brengen.

De aanhouding volgt op uitzendingen van twee opsporingsprogramma's vorige week onder andere 'Bureau Brabant'. Naar aanleiding daarvan kwamen tachtig tips binnen die volgens de politie „mede hebben bijgedragen aan de doorbraak in de zaak”.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw in woning Amersfoort

In een woning aan de Cartierstraat in Amersfoort is dinsdag het stoffelijk overschot van een vrouw (48) aangetroffen.

De politie gaat ervan uit dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. In verband met de vondst is haar Turkse echtgenoot Kenen B. (50) aangehouden toen hij op het politiebureau meldde dat zijn vrouw dood lag in de woning. Hij zou zijn vrouw hebben neergeschoten.

De zaak trok veel bekijks in de buurt. Toen familie van het slachtoffer arriveerde, braken er heftige emoties uit in de straat. De politie moest er aan te pas komen om de gemoederen weer tot bedaren te brengen.

Update:
De man claimde dat zijn vrouw per ongeluk was geraakt toen zij hem wilde weerhouden van het plegen van zelfmoord. Op 27 Oktober eist het OM 15 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bommelding Den Bosch.


Op Station Den Bosch is een bommelding. Al het treinverkeer naar en van Den Bosch is gestopt en het centraal Station is ontruimd.
In de trein van Breda naar Den Bosch zat een man 'in een witte jurk' die zei de trein op te willen blazen. Volgens een ooggetuige die op Den Bosch wilde instappen, stapte de man daar uit en zei 'van Nederlanders te houden en tegen terroristen te zijn'. Hij is vervolgens door een passagier aan spoorwegpersoneel 'overgedragen'. Dat de Explosieven dienst inderdaad een explosief uit de trein gehaald scheen te hebben, werd later weer tegengesproken. (Foto: Twitter)
Er werden ook woningen rondom het station ontruimd.

Een verlaten stationsplein

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ronald Pieper verdacht van 4 moorden

In de Telegraaf laat Marieke van der Stap, de zus van de vermoordde Anneke van der Stap, weten dat de recherche haar heeft verteld dat Ron Pieper (34) in verband wordt gebracht met 4 moorden. Hij zou recentelijk verhoord zijn in verband met de moord op Maria van der Zanden.

Pieper's mogelijke rol bij in ieder geval 3 moorden is al eerder ter sprake gekomen. Hoewel de politie toen geen aanwijzingen zag voor zijn betrokkenheid anders dan bij de dood van Christel Ambrosius.

Het zou gaan om de moord op Christel Ambrosius, waarvoor hij tot 15 jaar is veroordeeld, de moord op Anneke van der Stap, waarvoor hij recentelijk is gearresteerd, de moord op Maria van der Zande, nu genoemd door Marieke van der Stap en een niet nader genoemde moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook