vrijdag 19 september 2008

Levenslang geëist voor moord op Elvin del Carmen

Tegen Brian R. (34) is vandaag levenslange celstraf geëist voor de moord op Rotterdammer Elvin del Carmen (25). Del Carmen werd januari 2007 doodgeschoten op de Veerlaan in Katendrecht.

Officier van justitie mr. A. Flikweert eiste de maximale straf ook voor poging tot moord bij de voorafgaande schietpartij op het Deliplein en de verkrachting van een 19-jarige vrouw in Leeuwarden zes weken later. Volgens de aanklager is de verdachte, die onderzoek door gedragsdeskundigen heeft geweigerd, schuldig aan 'meerdere weerzinwekkende misdrijven op volstrekt willekeurige slachtoffers'. ,,Dan kan nog slechts door het opleggen van een levenslange gevangenisstraf met zekerheid worden voorkomen dat verdachte nog andere slachtoffers maakt,'' aldus Flikweert.

Na een nachtelijke vechtpartij voor het Katendrechtse café Marras tussen Antillianen en migranten uit de Dominicaanse Republiek kreeg Brian R. klappen, waarop hij twee maten belde om met wapens naar het plein te komen. Daar schoot hij eerst met Joe M. (31) op een groep bezoekers uit het café, van wie er een in een kuitbeen werd geraakt. Daarna begon een 'Dominicanenjacht', waarbij Brian R. en drie anderen in twee wagens gewapend rondreden.

Een cafébezoeker wist te ontkomen, maar Elvin del Carmen had minder geluk. Door zijn broek met laaghangend kruis kon hij niet op tijd wegkomen, toen Brian hem achterna rende. ,,Hé vriend, ik was het niet,'' zei de man – volgens Joe M. met zijn armen omhoog. Vanaf dichtbij werd hij doodgeschoten.

De schutter beweerde dat hij van een afstand van 20 meter had geschoten, omdat hij dacht dat Del Carmen op hem wilde schieten. Dat strookt niet met getuigenverklaringen en onderzoek van het Forensisch Instituut, dat aantoonde dat de dodelijke kogel van minder dan een meter afstand is afgeschoten.

De verdachte is vlak na de verkrachting in Leeuwarden aangehouden; zijn dna kwam overeen met dat van de moordenaar. Zijn vrienden zijn voor medeplichtigheid aan de moord en poging tot moord veroordeeld tot celstraffen van 7 en 4 jaar. Joe M., die belastend over Brian R. heeft verklaard, kreeg voor de poging tot moord op het Deliplein en wapenbezit 42 maanden cel.

Update 3 Okt: Brian R werd tot 24 jaar celstraf veroordeeld


Update 3 maart 2011: In hoger beroep krijgt hij 29 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

40 maanden eis voor smokkelende Surinaamse 'brassband'

Tegen de 28-jarige Surinaamse Naomi D. is vandaag (19-9-2008) veertig maanden cel geëist voor het leiden van een drugssmokkelende groep Surinamers die zich voordeed als brassband. In maart werd zij op Schiphol aangehouden. Vier veronderstelde leden van haar 'band' werden in juli al veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor de invoer van 3,5 kilo cocaïne.

Tegen twee medeverdachten, van 25 en 28 jaar, is vrijdag door het Openbaar Ministerie in Haarlem anderhalf jaar cel geëist. De zaak tegen de drie verdachten die vrijdag terechtstonden was aangehouden, omdat zij nog moesten worden gehoord door de rechter-commissaris. De uitspraak is over twee weken.

De Haarlemse rechtbank, die een dependance heeft op Schiphol, stelde in het vonnis van juli dat de brassband als dekmantel diende voor de drugssmokkel. Zowel de echte brassband als sponsor Parbo reageerde in Surinaamse media aangeslagen op de zaak. Volgens bierbrouwerij Parbo zijn alle echte bandleden in Suriname.

Eind maart was het de tweede keer dit jaar dat op Schiphol een Surinaamse groep koperblazers in de kraag werd gevat vanwege drugssmokkel. De eerste groep is in zijn geheel veroordeeld. Maandag moeten weer verdachten voor de rechter komen, want in juni was het voor de derde en vierde keer raak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoger beroep in ontvoeringszaak Claudia Melchers.

Lorenzo_mHet Gerechtshof in Amsterdam behandelt vandaag(19 September) en op 29 september het hoger beroep in de strafzaak tegen Izaan Moenirala en Lorenzo M., hoofdverdachten van de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers in 2005.

De Amsterdamse rechtbank veroordeelde vorig jaar Izaan Moenirala tot tien jaar cel vanwege diens leidinggevende rol in de ontvoeringszaak. Izaan tekende hoger beroep aan, onder meer omdat hij de strafmaat te hoog vindt.
Zijn 'volle' neef Lorenzo M. is vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel. Hij was niet aanwezig bij de ontvoering, maar werd gezien als het brein achter de operatie. De man heeft tot dusver elke betrokkenheid bij de zaak-Melchers ontkend. Lorenzo M. vindt dat hij onschuldig vast zit en is daarom in hoger beroep gegaan.

Claudia Melchers werd 12 september 2005 ontvoerd uit haar huis in Amsterdam-Zuid. Ze werd gegijzeld in een vakantiehuisje in het Achterhoekse Braamt en op 15 september 2005 in Arnhem vrijgelaten.

Gesteld dat beiden schuldig zijn, lijkt de straf buiten proporties. Weliswaar is ontvoering geen kattepis, maar zij hebben Claudia naar omstandigheden goed behandeld en haar 3 dagen -zonder betaling van losgeld- weer laten gaan. Er zijn mensen die voor ergere feiten, moord incluis, mildere straffen hebben gekregen. De schuld van Lorenzo M staat zeker ter discussie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Strafrechtadvocaten onder vuur: de Domme uitspraken van Pim de Vos

De Amsterdamse advocaat Pim de Vos lanceert met zijn boek 'Advocaat of maffiamaat?' een frontale aanval op de zijns inziens louche strafadvocatuur. Hij levert onder meer scherpe kritiek op Bram Moszkowicz.

Strafrechtadvocaten die in de praktijk fungeren als 'loopjongens' van de georganiseerde misdaad, en die zich laten betalen met 'bloedgeld' van topcriminelen, moeten hard worden aangepakt. Dit betoogt de Amsterdamse advocaat Pim de Vos van het kantoor De Vos & Partners in de P.C. Hooftstraat.
''Alleen al het idee dat ik geld zou moeten aannemen van een cliënt die dat geld van iemand als Willem Endstra heeft afgeperst,'' aldus De Vos. Hij levert onder meer scherpe kritiek op Bram Moszkowicz, voormalig advocaat van de vermoorde Endstra en van Willem Holleeder, die Endstra afperste.
Moszkowicz heeft op zijn beurt geen goed woord over voor De Vos. ''De Pipo de Clown van de advocatuur,'' aldus Moszkowicz. ''Hij is een entertainmentadvocaat, en dat soort advocaten moet zich niet met het strafrecht bemoeien.''

De Vos lanceert een frontale aanval op de zijns inziens louche strafadvocatuur. Hij publiceert een boek (Advocaat of maffiamaat?) over het onderwerp, waarvan het eerste exemplaar vandaag werd aangeboden aan VVD-Kamerlid en ex-crimefighter Fred Teeven.
Volgens De Vos draait de strafadvocatuur alleen nog maar om geld, en heeft de Orde van Advocaten bij die ontwikkeling jaren 'veel te laks' opgetreden. ''De Orde moet veel actiever optreden. Aan sommige advocaten is jaren niets gedaan.'' De Orde moet ook 'vergaande onderzoeksbevoegdheden' krijgen als het vermoeden bestaat dat een advocaat niet deugt.
''De Orde moet kunnen zeggen: u werkt al zestien jaar voor deze criminele meneer; wij willen weten hoe u declareert en hoe dat wordt betaald, dus laat uw boeken maar eens zien,'' aldus De Vos. Dergelijk onderzoek zou voor de Orde moeten worden verricht door accountants en oud-advocaten. ''De Orde moet veel actiever waken over de ethiek.''
Bovenaan het lijstje van de Orde horen volgens De Vos advocaten te staan die jarenlang zware criminelen bijstaan. ''Dan weet je dat je hem helpt om drugscrimineel te blijven en zich bezig te houden met criminele praktijken. Om maar niet te spreken over betrokkenheid bij witwassen en liquidaties.'' Klaarblijkelijk betekent het: "u bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen" niets en hoezo "het draait alleen maar om geld"? Zit Pim Vos er dan voor liefdewerk oud papier? Artikel 7 en 8 van zijn algemene voorwaarden geven toch een ander beeld. Geeft hij zijn boek misschien weg? Vos is o.a. bekend van het geschil tussen Afonso Alves en voetbalclub AZ. Alves -spelend voor Heerenveen wilde onder een net getekend contract voor 18 miljoen euro met AZ uit omdat kort daarop Middlesbourough hem 20 miljoen bood.

Pim de Vos deed deed op TV voorts een domme uitspraak: Sprekend over ethiek zei hij namelijk dat je als advocaat bepaalde mensen (waarvan bekend zou zijn dat die crimineel zijn) niet meer zou moeten willen verdedigen. Geconfronteerd met het gegeven dat toch elk persoon recht heeft op verdediging, zei hij dat 'een andere advocaat dat dan maar moest doen"!. Hmm, zijn dat nou net niet de advocaten die hij nu aan de kaak wil stellen? Zijn kritiek op confreres die nauw contact met hun clienten hebben klinkt een beerje hol, daar hij op zijn website schrijft: "De betrokken advocaten van de Vos & Partners Advocaten vinden het contact met cliënten van groot belang."

De Orde van Advocaten maakte bekend dat zij het toezicht op de beroepsgroep gaat verscherpen. Er komen 'vliegende brigades' van juristen en accountants die de financiële huishouding van advocatenkantoren controleren. Dat maakte de landelijk deken Willem Bekkers vandaag bekend op het jaarcongres van de Orde. De vliegende brigades kunnen in actie komen op verzoek van een van de regionale dekens. Daarnaast kunnen ze ook steekproefsgewijs controles doen. Zij treden op namens de deken en hebben onbeperkt toegang tot de boekhouding van een advocatenpraktijk. Speciale aandacht gaat uit naar het beheer van zogeheten derdengelden, geld dat beroepshalve wordt beheerd voor cliënten door advocaten (en notarissen en gerechtsdeurwaarders). Zij zijn verplicht die gelden gescheiden te houden van hun eigen vermogen. Advocaten moeten een aparte stichting hebben voor het beheer.
De afgelopen maanden kwamen enkele advocaten in opspraak wegens fraude met derden­gelden. Het ministerie van Justitie constateerde vorig jaar dat advocaten nauwelijks worden gecontroleerd op deugdelijk beheer van deze gelden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

12 jaar cel voor gruwelijke doodslag en in brand steken van Roemeense prostituee.

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag (19-09-2008) de 26-jarige Fransman Jean Michel R. veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Hij wurgde 15 januari een Roemeense escort in zijn hotelkamer in Amsterdam. Volgens de rechter is de man schuldig aan doodslag.

De rechtbank veroordeelde R. ook voor brandstichting. Hij stak het lichaam van het slachtoffer namelijk in brand met behulp van vuurwerk. Hoewel de vlammen beperkt bleven tot de kamer van de Fransman, moest het gebouw worden ontruimd en kregen drie personeelsleden ademhalingsproblemen. Het misdrijf gebeurde in het Swissotel aan het Damrak.

Volgens de rechtbank heeft R. "een jonge vrouw op gruwelijke wijze om het leven gebracht" omdat zij "op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was". De straf viel echter lager uit dan de eis van justitie, onder meer omdat de Fransman benedengemiddeld intelligent is en ten tijde van het misdrijf erg depressief was.

De dader heeft nooit verklaard waarom hij de escort precies ombracht. Wel staat vast dat hij naar Amsterdam was gekomen om zijn situatie in Frankrijk te ontvluchten. Hij was zijn baan als kok in een gerenommeerd restaurant kwijtgeraakt en had naar eigen zeggen seksuele problemen met zijn vrouw.

R. was anderhalve week tevergeefs op zoek naar werk in Nederland. Zijn geld raakte op, mede doordat hij regelmatig uitging met een stripteasedanseres die hij had ontmoet op de Wallen. Hij gaf haar in ruil dure cadeautjes. De dag dat zij een afspraak afzegde, bestelde hij de escort.

R. moet ook een schadevergoeding van ruim 15.000 euro aan het Swissotel en een van bijna 7000 euro aan de nabestaanden van de escort betalen.

Toch wel een verbazingwekkende uitspraak van de rechtbank. Waarom zou iemand die somber is en laag intelligent minder straf moeten krijgen en waarom betreft het hier geen moord? Feitelijk zegt de rechtbak hier: "u bent dom dus u kunt er niets aan doen".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meer getuigen in zaak tegen Alfred Marsdin

alfred marsden De strafzaak tegen inspecteur Alfred ‘Churchill’ Marsdin (foto) –voormalig hoofd Immigratie op Princess Juliana International Airport op St. Maarten- werd gisteren uitgesteld om nog zeven getuigen te horen. Marsdin wordt verdacht van betrokkenheid bij valsheid in geschrifte in de tijd dat hij als hoofd Immigratie functioneerde.

Hij zou datums hebben veranderd op immigratiedocumenten, waardoor ‘exotische danseressen’ ten onrechte toegang kregen tot het eiland. Marsdin, die al 32 jaar bij het politiekorps werkt, werd op 12 maart aangehouden. De zaak zal nu waarschijnlijk in december of januari voorkomen.
De eigenaar van een nachtclub, hoofd Immigratie Ademar Doran, hoofdinspecteur Janchi Leonard, inspecteur Albert Thomas en drie vrouwelijke immigratiemedewerkers zullen op verzoek van advocaat Jairo Bloem gehoord worden door de rechter-commissaris.

De getuigen zouden nieuw licht moeten werpen op het beleid ten aanzien van de toelating van danseressen. De verdediging zei dat Marsdin niets verkeerds had gedaan, omdat er speciaal beleid was met betrekking tot het toelaten van desbetreffende vrouwen.

Marsdin vermoedt dat het Openbaar Ministerie achter hem aan zit omdat hij ‘een te uitgesproken mening had over het functioneren van bepaalde officieren van justitie’. Ook hij was tegen de komst van de Nederlandse marechaussees naar St. Maarten. Net als Derrick Holiday. Die verklaarde gisteren voor de rechter dat de minister van Justitie sinds 2006 gesprekken met kandidaten hield om hem als hoofdcommissaris te vervangen.

Volgens Holiday hebben zijn opponenten alles geprobeerd om hem aan te vallen, omdat hij tegen de komst van Nederlandse marechaussees was. Gezaghebber Franklyn Richards zou de grote kracht achter het onderzoek tegen Holiday zijn geweest. De hoofdcommissaris zei dat hij niets fout had gedaan en dat het hem, in zijn functie, was toegestaan mensen toe te laten tot het eiland op humanitaire gronden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook