dinsdag 6 januari 2009

Holloway onderzoek duurste ooit en duurt voort

Het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway is een van de duurste onderzoeken naar een levensdelict ooit in de wereld gedaan. Dat heeft de Arubaanse hoofdofficier van justitie Hans Mos vandaag gezegd op een persconferentie op Aruba.

Volgens Mos heeft het onderzoek ca 10 miljoen dollar gekost. Hij noemde onder andere het feit dat rijs en verblijfskosten van Nederlandse rechercheurs en het sturen van de F16-vliegtuigen 'handen vol geld' kostte.

Voortgang

Het Openbaar Ministerie (OM) meldde dat het onderzoek naar het in 2005 verdwenen Amerikaanse meisje nog een aantal maanden duurt. Een exacte datum wilde Mos niet noemen.

Mos zei niet of het OM inmiddels dichterbij een mogelijke zaak tegen verdachte Joran van der Sloot is gekomen.

De aanwijzingen die nog onderzocht moeten worden, raken wel op. Veel tips liepen op niets uit. Zo verklaarde een visser dat bij hem in de nacht van de verdwijning een groot mes was gestolen en in dezelfde maand een kreeftenkooi werd vermist.

De kooi bleek later bij hem thuis te hebben gestaan. Ook stof die het dure onderzoeksschip Persistence opdook bleek niet overeen te komen met kleding van Holloway.

De inhoud van een vermeend opgenomen telefoongesprek tussen Joran en zijn vader Paul van der Sloot dat werd uitgezonden op de Amerikaanse zender FoxNews, wordt door het NFI geanalyseerd. In dit telefoongesprek zou zijn vader gesproken hebben over vrouwenhandel. Een ieder die het telefoongesprek hoort kan echter niet anders oordelen dan dat het Joran is die de stem van zijn vader probeert na te doen. Daar heb je het NFI niet voor nodig

Mos verweerde zich tegen tv-uitzendingen waarin de Arubaanse justitie en politie werden beticht van corruptie en onwil om mogelijke relevante informatie te onderzoeken.

Mos zei zelfs 2,5 maand bezig te zijn geweest met een paragnost ''die alles bleek te hebben gedroomd.''

Het is toch bedroevend dat de politie en justitie en dan zelfs iemand van het kaliber van Mos serieus met een paragnost in zee gaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zes jaar eis voor doodslag Theo van Berlo

Theo van Berlo
theo van berlo2

Voor de rechtbank in Den Bosch werd vandaag  zes jaar cel geëist tegen H.B. (20) uit Helmond die verdacht wordt van doodslag op vormalig kroegbaas Theo van Berlo (54). Twee andere Helmonders -A.M. (21) en A.S. (27)-  die eveneens betrokken waren bij de roofoverval op de Helmonder, hoorden drieënhalf jaar eisen. Een vierde verdachte, M.H. (18), die ten tijde van de overval nog minderjarig, was, moet 272 dagen de cel. Daarnaast moet hij zich ter beschikking stellen voor jeugd-tbs.

Theo van Berlo werd in de vroege ochtend van 25 november 2007 op het To Hölscherplein in Helmond beroofd van 190 euro en zijn telefoon. Op 8 januari 2008 werd zijn lijk opgevist uit de Zuid-Willemsvaart.

De twintigjarige hoofdverdachte bekende dat hij Van Berlo tegen het hoofd heeft geslagen. Hij wilde uitgaan in Venray en had daarvoor geld nodig. Van Berlo leek een makkelijk slachtoffer omdat hij beschonken voorbij liep.  Met zijn vieren volgden zij hem vanaf café Adas aan de Helmondse Marktstraatvia de Heistraat en de Toon van de Laarstraat naar het To Hölscherplein. Daar sloeg de hoofdverdachte zo hard tegen het hoofd van Van Berlo dat die neerviel. De hoofdverdachte beweert dat hij daarna naar huis ging om te slapen. De andere drie vertrokken naar Venray.

Het werd vandaagniet duidelijk wat de precieze oorzaak is van de dood van het slachtoffer. Sectie op het lichaam van Van Berlo heeft uitgewezen dat hij een breuk had in zijn strottenhoofd en een kneuzing op zijn wang. Of de dood is ingetreden als gevolg van de breuk kon echter niet met zekerheid door de patholoog worden vastgesteld. Ter zitting sloot de patholoog-anatoom  niet uit dat Van Berlo is overleden aan een hartspierontsteking die, als gevolg van de stress die hij opliep door de harde klap, aanleiding gaf tot een hartritmestoornis. De vijftien à twintig glazen bier die Van Berlo die avond had gedronken kunnen eveneens van invloed zijn geweest op het hartfalen. Dat Van Berlo overleed door verdrinking, werd door de patholoog niet waarschijnlijk geacht.

Officier van justitie R. Tenge zei dat de dood van Van Berlo 'redelijkerwijs' moet worden toegeschreven aan de verdachten. Hij wijst daarbij onder meer op verklaringen van verdachten en getuigen, de bevindingen van de patholoog en het ontbreken van alternatieve scenario's. Volgens de advocaten zijn er wel degelijk alternatieve scenario's, maar zijn die door de politie niet goed onderzocht. De officier ontkende dat nadrukkelijk. Hij zei dat gedurende een jaar 25 rechercheurs zich intensief met de zaak hebben beziggehouden. Alle mogelijke scenario's zouden zijn onderzocht.

Volgens advocaat mevr. G. Jansen zijn er in het verleden geruchten geweest dat Van Berlo zelfmoord zou hebben gepleegd. Hij zou in de week voor zijn dood 'heel veel problemen hebben gehad'. "Hij zou ook gewurgd kunnen zijn door een ander," zei ze.
De officier wees die lezingen naar het land der fabelen. Het blijft echter een raadsel hoe Theo van Berlo in het kanaal terecht is gekomen. Tot frustratie van de officier blijven de vier verdachten zwijgen over de periode direct na de overval. Hij verwijt hen dat zij daarmee de familie in het ongewisse laten. De advocaten stellen dat er geen nadere verklaring te geven is, omdat het viertal niet weet hoe Van Berlo in het kanaal terechtkwam. De officier vermoedde dat de verdachten Van Berlo gedumpt hebben in het kanaal, maar hard bewijs kon hij niet overleggen.

Op 21 januari 2009 krijgt H.B. (geb 1988) 16 maanden gevangenisstraf + 8 maanden voorwaardelijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onderzoek snelkookpanmoord gesloten

Meral Çalışkan
meral caliskan
De rechtbank in Haarlem heeft vandaag na vier jaar het onderzoek gesloten in de zaak van de zogeheten Haarlemse snelkookpanmoord.

De uitspraak in dit lang slepende proces is 20 januari.

Tegen de hoofdverdachte, de 53-jarige Mehmet Y. uit Haarlem, is vorige maand een levenslange gevangenisstraf geeïst.

Hij zou in 1997 op gruwelijke wijze zijn toen 28-jarige broer hebben vermoord en in 2002 zijn toen 30-jarige ex-vrouw Meral Çalışkan. Mehmet ontkent beide feiten.

Het proces tegen Y. heeft zo lang geduurd, omdat de verdachte zijn advocaten wegstuurde en er tot tweemaal toe een nieuwe rechtbank aantrad.

De beschuldigingen tegen de Haarlemmer zijn vooral gebaseerd op de verklaring van medeverdachte Tamara N. uit Spaarndam, die eind vorig jaar wegens betrokkenheid bij de snelkookpanmoord tot zeven jaar is veroordeeld.

Y. herhaalde dinsdag in zijn laatste woord van anderhalf uur volkomen onschuldig te zijn. "Ik ben hier destijds naar toe gekomen, omdat Nederland respect heeft voor de mensenrechten. Maar het lijkt hier een beetje Turkije te worden. De officier van justitie heeft me gewoon onschuldig ontvoerd. Ik zit al ruim vier jaar lang vast voor iets dat ik niet gedaan heb.''

Anders dan de getuigenis van Tamara N. is er geen bewijs tegen Mehmet. Echter bij de veroordeling van Louis Hagemann was een 18 jaar oud 'gerucht' genoeg om hem tot levenslang te veroordelen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Na 11 jaar DNA match in brute verkrachtingszaak.

Elf jaar na een brute verkrachting heeft de politie de Rotterdamse Cosgun O. (37) gearresteerd. De al eerder voor stalking veroordeelde Cosgun O. zou 25 september 1997 met een stuk stof voor zijn gezicht een woning aan de Bartel Wiltonkade in Rotterdam-Schiemond zijn binnengedrongen.

Daar moest een vrouw hem oraal bevredigen, terwijl haar moeder eerst slapend en later half wakker naast haar lag.In oktober matchte het DNA van de verdachte met gevonden sporen op een laken.

O. staat bekend als een hardnekkige stalker. Eerst werd hij veroordeeld voor jarenlang achtervolgen van een medewerkster van een reisbureau. Hij was ervan overtuigd dat zijn liefde werd beantwoord. Later kreeg hij ook straf voor het continu telefonisch uitschelden van een oud-klasgenootje vanuit de gevangenis, waar hij vastzat voor een gewelddadige overval. Die vrouw had eerder aangifte gedaan van verkrachting, maar hiervoor werd O. nooit veroordeeld.

Uiteindelijk kwam zijn DNA pas in oktober 2007 in de landelijke DNA databank en toen was het meteen prijs.

Behalve de verkrachting wordt de Rotterdammer ook verdacht van wapenbezit, het zich verzetten tegen zijn arrestatie, het belagen van een arrestantenverzorgster en een poging inbraak. Hij zou vlak na zijn vrijlating weer in de fout zijn gegaan. Bij de poort van de stadsgevangenis Hoogvliet werd hij overigens opgewacht door zijn laatste slachtoffer en haar vriend. De 25-jarige Rotterdammer stak de stalker van zijn vriendin neer. Tegen hem werd onlangs vijf jaar cel geëist wegens poging moord. Tja, het is natuurlijk niet goed te praten maar wel heel voorstelbaar. 5 jaar is echter veel te veel.

Omdat O. psychisch moet worden onderzocht, ging de rechtszaak tegen hem vandaag niet door. Advocaat mr. Taekema vindt een nieuw onderzoek in het Pieter Baan Centrum niet nodig. In zijn ogen wil de officier vanuit een ‘persoonlijk belang’ te graag dat de verdachte tbs krijgt. ,,Hij volgt O. al erg lang en wil hem zo lang mogelijk opbergen.’’ De officier schoof deze kritiek terzijde: ,,Net zo min als ik de advocaat kan kiezen, kan een verdachte de officier van justitie kiezen.’’

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

20 jaar en TBS voor gek Carlos H. in Bijlmoordzaak

Carlos H. (m) tijdens zijn arrestatie
carlos-h
Het gerechtshof in Den Bosch heeft dinsdag twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de Amerikaan Carlos H (42).

Hij sloeg op 8 september 2007 op het station in Roosendaal de 22-jarige student Thijs Geers uit Bergen op Zoom met een bijl dood. Tegen H. was vijftien jaar en tbs geëist, dezelfde straf die de rechtbank in Breda hem eerder oplegde.

De moord gebeurde om half acht 's avonds op het NS-station in Roosendaal. Het slachtoffer zat in de verder verlaten wachtruimte van perron 3-4 op een bankje niets vermoedend een frietje te eten toen hij van achteren werd aangevallen. ,,Hij zat precies in de juiste positie,’’ zou H. later verklaren. H. sloeg met de bijl vijfmaal in op het hoofd van zijn slachtoffer. Geers had geen schijn van kans.

De Amerikaanse randdebiel wilde een daad stellen tegen de Amerikaanse onderdrukking van onder andere de Latijns-Amerikaanse bevolking. Met het doden van een mannelijke burger uit een NAVO-land is dat volgens hem gelukt.

Thijs Geers
thijs geers
H. had aanvankelijk het plan een commando van de kazerne in Roosendaal te vermoorden, maar dat mislukte (zie beneden). Uiteindelijk koos hij een willekeurige jongeman uit, die in zijn ogen ''geschikt zou zijn om in militaire dienst te gaan''.

De verdachte vocht zijn eerdere veroordeling aan omdat hij geen tbs wil. De tbs-maatregel betekent volgens hem dat hij slechts deels verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daad en H. wil de volle verantwoordelijkheid nemen. Deskundigen vermoeden dat de Amerikaan aan een waanstoornis lijdt.

Het hof rekent het H. zwaar aan dat hij, om aandacht te krijgen voor zijn politieke overtuiging, een willekeurig slachtoffer op ''beestachtige wijze'' ombracht. Uit zijn handelwijze spreekt een grote mate van genadeloosheid en lafhartigheid, oordeelt het hof.

Ook heeft H. geen berouw getoond, concluderen de raadsheren, integendeel. Het hof haalt daarvoor een schriftelijke verklaring van de Amerikaan aan waarin hij zegt dat als ''ik vandaag word vrijgelaten (...) zou ik de eerste mannelijke soldaad die ik zag, doden''.

Het hof vindt daarom eigenlijk dat H. een levenslange gevangenisstraf zou moeten krijgen. Maar deze straf is anderzijds onmenselijk omdat de verdachte aan een ziekelijke stoornis lijdt, vinden de rechters.

Omdat de Amerikaan een groot gevaar voor de samenleving vormt, mag er pas met zijn tbs-behandeling worden begonnen als hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. Dit om te voorkomen dat hij voor die datum in het kader van proefverloven buiten de muren van de gevangenis komt.

Een mooie uitspraak: 20 jaar is beter dan 15 jaar. Ik had hem echter liever met levenslang gezien. Het feit dat dit onmenselijk zou zijn ivm zijn ziekelijke stoornis snijdt m.i. geen hout omdat H. zelf van zijn TBS af wil omdat hij de volledige verantwoordelijkheid wil dragen.

Hoger beroep Bijlmoord: 23 December 2008
Vijftien jaar en TBS voor Carlos H.: 10 Juli 2008
Eis 12 jaar voor Bijlmoord: 26 juni 2008

Wat deed Carlos H. voor de moord?
6 september: Carlos H. vindt de plannen om een vliegdekschip of Apache helicopter te vernielen onhaalbaar. Hij reist daarom naar Roosendaal om een commando te vermoorden. In zijn rugzak zitten een mes en hakbijl. In Roosendaal overnacht hij in hotel Merx aan de Brugstraat.
7 september: Carlos H. koopt een plattegrond van Roosendaal, trekt naar de lokale commandokazerne en wacht in de bosjes. Als ’n groep commando’s naar Rucphen trekt, achtervolgt hij ze en overnacht in de open lucht.
8 september, middag: H. wil vandaag toeslaan, maar de groep commando’s blijkt vertrokken. In Roosendaal ziet H. toch nog twee militairen lopen, maar hij durft ze niet van voren aan te vallen. H. wil nu een politieman ombrengen.
8 september, avond: Bij het treinstation ziet H. plots een commando staan bij de taxistandplaats. Even verderop wikkelt hij de hakbijl in een T-shirt. Bij terugkomst is de commando weg. Gefrustreerd loopt H. het station binnen. Daar ziet hij de onschuldige Thijs Geers zitten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook