dinsdag 6 januari 2009

Onderzoek snelkookpanmoord gesloten

Meral Çalışkan
meral caliskan
De rechtbank in Haarlem heeft vandaag na vier jaar het onderzoek gesloten in de zaak van de zogeheten Haarlemse snelkookpanmoord.

De uitspraak in dit lang slepende proces is 20 januari.

Tegen de hoofdverdachte, de 53-jarige Mehmet Y. uit Haarlem, is vorige maand een levenslange gevangenisstraf geeïst.

Hij zou in 1997 op gruwelijke wijze zijn toen 28-jarige broer hebben vermoord en in 2002 zijn toen 30-jarige ex-vrouw Meral Çalışkan. Mehmet ontkent beide feiten.

Het proces tegen Y. heeft zo lang geduurd, omdat de verdachte zijn advocaten wegstuurde en er tot tweemaal toe een nieuwe rechtbank aantrad.

De beschuldigingen tegen de Haarlemmer zijn vooral gebaseerd op de verklaring van medeverdachte Tamara N. uit Spaarndam, die eind vorig jaar wegens betrokkenheid bij de snelkookpanmoord tot zeven jaar is veroordeeld.

Y. herhaalde dinsdag in zijn laatste woord van anderhalf uur volkomen onschuldig te zijn. "Ik ben hier destijds naar toe gekomen, omdat Nederland respect heeft voor de mensenrechten. Maar het lijkt hier een beetje Turkije te worden. De officier van justitie heeft me gewoon onschuldig ontvoerd. Ik zit al ruim vier jaar lang vast voor iets dat ik niet gedaan heb.''

Anders dan de getuigenis van Tamara N. is er geen bewijs tegen Mehmet. Echter bij de veroordeling van Louis Hagemann was een 18 jaar oud 'gerucht' genoeg om hem tot levenslang te veroordelen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: