donderdag 16 juni 2011

Pinny Song mag naar huis

Het voorarrest van Pinny Song (58) is door de rechtbank in Amsterdam opgeheven. S. zat vast op verdenking van het uitlokken van de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonnie van Maurik, in april 1993.

S. is de enige vrouwelijke verdachte in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Zij heeft iedere betrokkenheid bij de moord op Van Maurik altijd ontkend. S. zat destijds, in de periode na de moord, ook enige maanden vast.

Van Maurik had een sportschool op de Wallen, S. werkte in dat deel van de stad als prostituee. Over haar vermeende motieven minnaar Van Maurik te laten liquideren doen verschillende verhalen de ronde. Op de bewuste dag zou zij het slachtoffer naar het Altea Hotel aan de rand van Amsterdam hebben gelokt. Van Maurik werd daar, zittend in zijn auto, door het hoofd geschoten.

Jesse R. en Mohamed R. (geen familie) die eveneens verdachten zijn het Passageproces, zouden betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de moord op Van Maurik. Dit tweetal zou in datzelfde voorjaar van 1993 ook de hand hebben gehad in twee dubbele moorden.

Pinny S. werd in september 2008 gearresteerd en heeft sindsdien vastgezeten. De advocaten van S., Stijn Franken en Chrisje Zuur, hadden vorige week de opheffing van de voorlopige hechtenis van hun cliënte bepleit. Er was nauwelijks of geen bewijs en Song zat enkel nog op formele grond in het huis van bewaring, namelijk op grond 'geschokte rechtsorde'. Volgens de rechtbank is die grond komen te vervallen. S. blijft wel verdachte in het proces.

Het liquidatieproces Passage loopt al sinds februari 2009. In de loop van de afgelopen 2,5 jaar zijn inmiddels vijf van de elf verdachten op vrije voeten gekomen. De vervolging van één verdachte is voortijdig gestaakt, omdat hij aan een terminale ziekte lijdt en niet meer terecht kan staan. Vorig jaar augustus arresteerde de politie hoofdverdachte Dino S., die jarenlang voortvluchtig was geweest.

Update 13 februari 2012:
Pinny Song krijgt waarschijnlijk als gevolg van de ijzel een autoongeluk. De Alfa Romeo van een kennis waarin zij ook zat gleed van de weg, waarna de auto in een ravijn stortte. Gelukkig bleef de auto hangen aan twee bomen, anders zou deze zo'n 20 meter dieper in het ravijn zijn gestort. Pinny Song is met ernstig nekletsel en diverse andere verwondingen door een trauma-helikopter naar een Belgisch ziekenhuis gevlogen, maar inmiddels is zijn reeds overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Daar is zij nu herstellende van haar verwondingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook