maandag 3 mei 2010

Overvallers zwangere vrouw gearresteerd

Twee mannen (18 en 23) uit Almere zijn aangehouden wegens hun betrokkenheid bij een woningoverval in de Kloekhorststraat in Amsterdam-Zuidoost op 11 januari 2010. Daarbij werd een zwangere vrouw van één hoog uit het raam gegooid.

De mannen zaten reeds vast voor iets anders en konden maandag worden aangehouden in penitentiaire inrichtingen in Almere en Nieuwegein.

De overval had op 11 januari plaats en leverde een kleine buit op. De toen zes maanden zwangere vrouw lag te slapen en werd zonder pardon naar buiten geduwd. Ze raakte zwaargewond. Een man die de inbrekers zag, sprong via het slaapkamerraam van één hoog naar buiten. Hij brak daarbij een ruggenwervel.

De politie riep in deze zaak onlangs de hulp in van de opsporingsprogramma's Ter Plaatse van RTV Noord-Holland en AVRO's Opsporing Verzocht. Dat leverde bruikbare tips op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

DNA match in moordzaak Andrea Luten | Verdachte gearresteerd

De politie heeft een doorbraak bereikt in de zaak rond de moord op Andrea Luten (15) uit Ruinen, die op maandag 10 mei 1993 op weg van school naar huis verdween en een dag later dood werd gevonden in het Gijsselterbos, nabij de fietsroute tussen huis en school.

De moordzaak werd nooit opgelost. Wel stond Richard Kelly (nu 35) voor de rechter in deze zaak, maar hij werd in 2002 vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Maar nu na 17 jaar zijn er eindelijk belangrijke ontwikkelingen in de geruchtmakende moordzaak. De politie houdt om 13:00 een persconferentie in Assen.

Update:
Vanmorgen om 9:00 is Hendrik F. (41) uit Hoogeveen aangehouden als verdachte in deze moordzaak. Dat is gebeurd na een DNA-match met een DNA-spoor dat bij het lichaam van Andrea werd aangetroffen.

Gevonden DNA is nog géén bewijs van daderschap. Er kunnen redenen zijn waarom een schaamhaar van Henk F. op Andrea's spijkerbroek is gevonden.
Henk F. heeft natuurlijk wél wat uit te leggen.
Overigens is een deel van het bewijsmateriaal 'verdwenen': Andrea's nagels, en spijkerbroek bleken in 2000 'verdwenen' evenals een gevonden condoom. Daar zal een advocaat zeker gebruik van maken.
Hendrik F. is een bekende van de politie, maar hij is niet eerder bij deze moordzaak in beeld geweest. Hij maakte dan ook geen deel uit van de vijf verdachten die in een eerder stadium werden aahgehouden.  Het onderzoek is in 2004 nog eens geopend. In 2005 zijn driehonderd mannen gevraagd DNA-materiaal af te staan. Daar zat de huidige verdachte ook niet bij.

Hendrik F. werd in november 2009 veroordeeld voor 'huiselijk geweld'. Op 17 maart 2010 heeft hij vanwege nieuwe wetgeving zijn dna afgestaan, dat bleek te matchen met het DNA dat 17 jaar geleden bij Andrea werd aangetroffen. De verdachte wordt op dit moment verhoord en op 6 mei voorgeleid. Het is nog niet bekend of hij Andrea kende.
Bekenden van Hendrik F. weten dat zijn ex aangifte deed van een klap die hij haar had gegeven, al vond ze zelf achteraf ’dat het niet zo veel voorstelde’. F. heeft destijds twee dagen vastgezeten en heeft later dna-materiaal moeten afstaan.

Het betrof hier dus een zelfde scenario als met Ronald Pieper, die na huiselijk geweld ook zijn DNA af moest staan en zodoende aan de moord op Christel Ambrosius gelinkt kon worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Legaliseer soft- en harddrugs'

Hans van Duijn, oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond, vindt dat hard- en softdrugs moeten worden gelegaliseerd.

Dat betoogde van Duijn vanmorgen in het TV programma 'Goede Morgen Nederland'.

Volgens Hans van Duijn heeft het handhaven van het verbod meer nadelen dan voordelen. “We hebben een verbod en dat heeft geen effect. Daar betalen we 100 euro per jaar voor per persoon. Wij creëren werk voor criminelen. Als je het niet legaliseert, ben je niet eerlijk en bedonder je de bevolking.”

Van Duijn stelt dat het onzin is dat het verbod beschermt tegen bijvoorbeeld verslaving. Hij bestreedt het feit dat er na de sluiting van Coffeeshops in Bergen Op Zoom minder drugstoeristen naar BoZ kwamen. Volgens Van Duijn hebben die hun weg naar de illegaliteit al gevonden. Hij refereerde hierbij ook aan o.a. Zweden en Duitsland, waar een restictief beleid wordt gevoerd. Dat heeft zich niet vertaald in minder verslaafden.

Hij bestreed dat het vrijgeven zou lijden tot meer overlast van drugstoeristen en noemde hierbij Portugal, waar het gebruik is vrijgegeven terwijl dit niet heeft geleid tot een toename van drugstoeristen.

Van Duijn vergeleek het huidige drugsbeleid met de drooglegging in Amerika in de jaren 20, waarbij het alcohol verbod in feite de grondslag heeft gelegd voor de georganiseerde misdaad zoals die daar nu is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verplicht opnemen politieverhoor

Vandaag komt het College van Procureurs-Generaal met een Aanwijzing voor geluid- en beeldopnames bij verhoren. Daarin staat onder meer dat van alle politieverhoren in zware misdrijven geluidsopnamen moeten worden gemaakt. Ook zal er in staan bij welke misdrijven de camera moet c.q. mag meelopen bij het verhoor en hoe een en ander moet worden geregistreerd.

Voordien waren camera-opnamen alleen verplicht bij kwetsbare verdachten van ernstige misdrijven. Het korps Amsterdam-Amstelland maakt sinds 2006 steeds opnamen in geval van overvallen, moord en doodslag. In hoeverre andere korpsen dat ook doen is niet bekend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook