vrijdag 29 april 2016

Uitspraak: 10 jaar cel voor bejaarde wegens doodschieten overvaller

Een man uit (76) uit Enschede heeft een gevangenisstraf van tien jaar gekregen omdat hij vorig jaar 23 juli in het Volkspark in die stadIsmail Kalaitzi (41) heeft doodgeschoten.  Hij moet ook ruim 10.000 euro betalen aan de familie voor onder meer de begrafenis.

Volgens de man had het latere slachtoffer hem twee keer in het park overvallen en mishandeld. De bejaarde was beroofd van zo'n 5700 euro. De politie deed volgens hem niets met zijn aangifte en daarom ondernam hij zelf actie. Het wapen werd later gevonden in zijn woning. Hij had het pistool al 25 jaar.

De rechtbank oordeelde dat sprake was van voorbedachten rade. "De verdachte is met een afschuwelijk plan naar het Volkspark gegaan en heeft op ijzingwekkend kille manier het plan uitgevoerd.'' Hij schoot vijf keer.

De man weigerde mee te werken aan onderzoek naar hemzelf. Zijn leeftijd leidde wel tot strafvermindering. De man is mogelijk zelfs ouder. Hij komt uit Turkije en woont al 45 jaar in Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 20 jaar cel in hoger beroep voor moord op Zweedse studente in Den Bosch

Sander V. uit Utrecht is door het gerechtshof in Den Bosch tot  20 jaar cel veroordeeld voor de moord op de Zweedse studente Saga Backman (19) uit Linköping op 10 sept 2013.

V. had eerder nog een straf gekregen van 18 jaar. Die straf was in hoger beroep ook door het Openbaar Ministerie geëist. Sander V heeft pas in hoger beroep bekend Saga te hebben omgebracht of dat  te hebben moeten gedaan en beroept zich op geheugenverlies. Het gerechtshof vind zijn verklaring ongeloofwaardig en legt daarom een hogere straf op.

Backman werd in Den Bosch gewond op straat gevonden. Ze was gewond door messteken en overleed enige tijd later in het ziekenhuis. Getuigen herkenden de Utrechter en op het mes dat achterbleef werd zijn DNA gevonden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook