zaterdag 21 augustus 2010

Schietpartij op feest Arnhem

Op het Caraibisch feest "Rio aan de Rijn" in Arnhem is een nog onbekende schutter (Jason Z.) het publiek ingelopen en begon te schieten. De man heeft drie mensen geraakt. Eén van de slachtoffers Celio M. Balentina (48) uit Den Haag, overleed later op de avond in het ziekenhuis.

Volgens ooggetuigen zou de dader gericht op de mensen hebben geschoten. De slachtoffers zouden in de buik en het hoofd geraakt zijn.

Het in groten getale aanwezige publiek stoof in paniek uiteen. De schutter zou richting gemeentehuis gevlucht zijn, maar is nog niet aangehouden. De politie is inmiddels met veel manschappen aanwezig

De duizenden mensen die op Rio waren afgekomen, stoven in paniek uiteen en renden richting het gemeentehuis. Ook de schutter rende die kant op, volgens de getuigen.

Kort na het incident kon de politie twee verdachten aanhouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau in Arnhem voor verhoor. Of een van de verdachten de schutter is, is niet bekend.

Vorig jaar vond op het festival ook al een schietpartij plaats.

Update: Een van de inmiddels opgepakte mannen blijkt een bekende van het slachtoffer. In het verleden hadden zij onenigheid.

Update 30 november 2010
De schietpartij bij het evenement Rio aan de Rijn in Arnhem was een vergelding. Dat lieten de verdachte schutter Jason Z. (29)  uit Duiven en zijn advocaat vandaag weten tijdens de zitting in de rechtbank in Arnhem. Maar met de dood van Celio Balentina is de zaak nog niet gesloten, aldus Jason Z.

Jason werd in juni 2004 zelf beschoten op Curaçao. Hij houdt daar de nu overleden Hagenees en diens zoon en broer verantwoordelijk voor. Het drietal is nooit veroordeeld, maar de broer en zoon zitten wel vast voor andere zaken.

“Zolang zij ongestraft blijven, kan dit weer gebeuren, met alle gevaar voor onschuldige omstanders”, stelde de advocaat van Z. “Misschien had dit voorkomen kunnen worden.” De advocaat vindt daarom dat de straf straks lager moet uitvallen.

Update 16 augustus 2011:
Op 16 augustus 2011 wordt er 22 jaar geëist tegen Jason Z. (30). Het wordt 20 jaar


Update 10 juli 2012
Er wordt in hoger beroep 20 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook