woensdag 7 januari 2009

Spontane bekentenis moord in Den Haag

Een man in een bushokje heeft agenten afgelopen nacht verteld dat hij betrokken is bij de recente dood van een man in de Kaapstraat in Den Haag. Hij is aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het slachtoffer blijkt een 41-jarige man uit Den Haag te zijn.

Bij het blussen van een brand zondagmiddag in een woning aan de Kaapstraat stuitte de brandweer op het lichaam van een overleden man. De politie ging direct uit van een misdrijf.

Surveillerende agenten spraken dinsdagnacht de latere verdachte aan toen hij rond 02.30 uur rondhing in een bushokje in de Ockenburghstraat. Hij bekende direct wat hij op zijn geweten heeft.

Update 12 juni 2009: Er wordt 18 jaar tegen de man geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nico Meijering en het OM

Nico Meijering
nico meijering
Nico Meijering is een van Nederlands bekende advocaten. Hij verdedigde onder andere de Nomads en Hans van E. (de 'Vancouver' zaak). Hij werd door 'kroongetuige' Peter La Serpe er van beschuldigd een rechercheur omgekocht te hebben tbv van zijn client Greg Remmers (dit bleek onwaar). Ook liepen hij en zijn collega Leon van Kleef al eens demonstratief weg tijdens het proces tegen hun client Itzhak M.

In het nieuwste nummer van Crimelink doet advocaat Nico Meijering nu een boekje open over zijn persoonlijke strubbelingen met het openbaar ministerie. Het meest opvallende geval is een actie van ‘’s lands bekendste officier’ (Plooij?). Deze officier van justitie heeft volgens Meijering geprobeerd hem bij een potentiële cliënt weg te houden door aan de piketadvocaat te suggereren dat Meijering ook optreedt voor een crimineel die zijn cliënt naar het leven zou staan.

De verdachte zat in de EBI in Vught omdat hij ernstig zou worden bedreigd. De officier belde de piketadvocaat die op verzoek van de familie Nico Meijering had ingeschakeld. Meijering:

Hij benadert de piketadvocaat met de mededeling dat het OM niet blij is met mij als eventuele advocaat aangezien ik ook optreed voor de vermoedelijke potentiële moordenaars van cliënt. Dit vertel ik hier nu voor het eerst. Het ligt weer in lijn met de vorige voorbeelden. Ik denk wel eens: zijn ze nu uit op een soort beroepsverbod voor mij? De suggestie is dat Meijering niet in staat is om professioneel dingen uit elkaar te houden, namelijk het gelijktijdig bijstaan van een potentiële moordenaar en een mogelijk slachtoffer. Of erger: misschien wel dat ik een rol zou spelen bij die kwade zaken.

Meijering vertelt ook over een vergelijkbaar geval. Een verdachte van betrokkenheid bij de moord op Wim Endstra kreeg ook te horen dat Meijering een soort consigliere is die eigenlijk voor een heel andere cliënt dan de Endstra-verdachte zou werken. En dus niet echt de belangen voor de belangen van zijn klant zou opkomen.

C. heb ik op een gegeven moment geadviseerd gebruik te maken van zijn zwijgrecht. Tijdens mijn vakantie is de officier van justitie toen met de leider van het onderzoek op bezoek gegaan bij C. in de Bijlmerbajes. Zonder dat ik daar iets van wist. Zij zeiden toen tegen C.: “Luister, jij houdt je mond dicht op advies van je raadsman, maar heb je wel eens bedacht dat die raadsman wel eens voor iemand anders zou kunnen werken?” Dit neem ik ze oneindig, tot in het hiernamaals kwalijk. Op het moment dat je meent dat je dit kunt doen, dan realiseer je je niet waar je mee bezig bent en nog minder wat een advocaat doet. Een advocaat die zoiets zou doen vind ik een crimineel. Het feit dat OM’ers dit met goedkeuring van hun leiding doen, betekent dat zij op een volstrekt andere planeet leven, dan die waar ik op leef. Nou was deze verdachte C. een goedaardige jongen. Maar stel dat hij daadwerkelijk een zware crimineel was geweest, en het OM hem had overtuigd, dan kunt u zelf bedenken wat er had kunnen gebeuren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook