woensdag 2 september 2009

Ruim 26 duizend telefoons afgetapt

Justitie heeft vorig jaar 26.425 telefoonnummers afgeluisterd. In 90 procent van de gevallen werd een mobiele telefoon afgetapt, bij de overige 10 procent ging het om gesprekken die via een vaste telefoonaansluiting werden gevoerd. Gemiddeld liepen er dagelijks 1946 taps.

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer geschreven. Een speciale unit van het Korps landelijke politiediensten tapt de telefoons af voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten en de marechaussee.

Diverse fracties in de Tweede Kamer wilden weten waarom het aantal telefoontaps in Nederland afwijkt van de getallen in andere landen, vooral in de Verenigde Staten (2208 aanvragen in een heel jaar) en het Verenigd Koninkrijk (1881). In Duitsland kwam de teller in 2007 uit op 44.000 taps, in België op 3603 en in Frankrijk 26.000 (vorig jaar). Volgens Hirsch Ballin valt er echter geen conclusie te trekken uit de vergelijking van cijfers, omdat de rechtstelsels te zeer van elkaar verschillen.

Dat laatste is natuurlijk idioot. Een tap is een tap, dat heeft niks met het rechtsstelsel te maken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nog steeds twijfel over spookrechercheur

De recente onthulling van de identiteit van de rechercheur die vier jaar geleden in spijkerbroek en gympen door de woning van de net vermoorde Bosschenaar Frans Hendriks wandelde, heeft de twijfels bij de verdachten niet weggenomen. Hun advocaten vinden het vreemd dat de 38-jarige agent woensdag ineens verklaarde overtuigd te zijn dat hij de onbeschermd geklede man was terwijl hij dat een jaar geleden nog stellig ontkende.

Over de schoenen die hij in zijn kast heeft gevonden en heeft ingeleverd, suggereerde advocaat Artur van der Biezen van de verdachte Helena P. (45) dat die mogelijk pas na de moord in productie zijn genomen. Hard bewijs daarvoor heeft hij overigens niet, erkende de raadsman. Een goede verklaring voor zijn plotseling herwonnen herinnering kon de rechercheur woensdag niet geven. De kans dat hij op de plaats van het misdrijf sporen heeft aangetast, noemde hij zeer klein.

In het verdachtenbankje bij het gerechtshof in Den Bosch stonden vandaag Marc S. (39) en zijn vriendin Helena P.. Van de rechtbank kregen zij celstraffen van respectievelijk zestien en twaalf jaar wegens doodslag. Samen overvielen ze Hendriks in zijn woning aan de Parallelweg in Den Bosch. Nadat ze hem hadden gedwongen tot afgifte van zijn pinpas en pincode, lieten ze het slachtoffer in hulpeloze toestand achter. Het duo ontkent betrokkenheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Advocaat haalt Joanne Noordink door het slijk

Ik vind dat een advocaat doorgaans veel ruimte moet krijgen in de verdediging van zijn client, maar soms maakt een advocaat het wel heel bont met onzinnige verzoeken. Zo wil Mr. P. Pel, die de van moord, verkrachting, mishandeling en diefstal verdachte Iraanse asielzoeker Ehsan B.F. (33) bijstaat dat een pastor in Oeganda als getuige worden gehoord over zijn mogelijke seksuele relatie met Joanne Noordink (27) die vorig jaar december in Aalten is vermoord.

Advocaat mr. P. Pel, kreeg daarmee uit de gelederen van nabestaanden ingehouden kreten van verbijstering over zich heen toen hij de rechtbank in Zutphen deze onderzoekswens voorlegde. Hij suggereerde dat Joanne een seksuele verhouding had gehad met deze pastor en ook met de man die haar om het leven zou hebben gebracht.

De raadsman lichtte toe dat een verhoor van de pastor van belang kan zijn voor de beoordeling van de omstandigheden waaronder de jonge vrouw om het leven is gebracht.

“Het gaat erom”, zei hij, “of de veelheid van relaties past bij wat op 11 december in Aalten is gebeurd, en om de vraag of zij in staat was binnen te dringen in de relatie van een ander, of die nu pastor is of niet. Of het mijn cliënt ook zo heeft kunnen overkomen. Het gaat ook om allerlei gelijktijdige relaties, alles door elkaar heen.”

De pastor, aangeduid als Israel, alias Kintu, is met Joanne Noordink in contact geweest via de stichting waarmee zij hulpprojecten voor weeskinderen in Oeganda organiseerde. Advocaat Pel vroeg de rechtbank om Joannes dagboeken uit de periode dat zij naar Afrika reisde en om nog meer onderzoek naar intieme aspecten van Joannes leven, zoals de vraag of en wanneer zij anticonceptiva gebruikte, of zij ooit zwanger is geweest en in het vorige najaar met buikklachten een dag in een ziekenhuis opgenomen is geweest, en of zij 'met ernstige sociaal-medische problematiek al langere tijd met zichzelf in de knoop zat'.

Officier van justitie mevr. mr. C. Krol liet op deze voorbereidende terechtzitting weten niet in te zien wat de betekenis van dergelijk onderzoek kan zijn voor de beoordeling van de moord. De rechtbank beslist op 9 september.

Me dunkt dat het een onzinnig verzoek is. Het al dan niet gehad hebben van een seksuele relatie met ‘Kintu’ en of Ehsan B. is geen vergoeilijking van de moord en diefstal en het vervolgens verstoppen van het lichaam.

Het lichaam van Joanne Noordink, wier vermissing op 12 december vorig jaar werd aangegeven, bleek te zijn begraven in de tuin van verdachte B.F., waar het op 25 maart werd gevonden. Op 30 oktober wijdt de rechtbank opnieuw een regiezitting aan de moordzaak. De inhoudelijke behandeling is half december.

Update 23 maart 2010: Ehsan Doodde Joanna na een vrijpartij
Update 24 maart 2010Eis 20 jaar voor Ehsan B.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook